Ολική επαναφορά… οσπρίων στη Δυτική Μακεδονία

Διπλασιάστηκαν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Ολική επαναφορά… οσπρίων
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Μια παραδοσιακή καλλιέργεια επανακάμπτει τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Μακεδονία και βρίσκεται πρώτη στις προτιμήσεις των αγροτών. Ο λόγος για την καλλιέργεια των οσπρίων.

Φημισμένη για τα όσπρια της, αλλά και για τα σιτηρά, η καλλιέργεια φασολιών, φακής, ρεβιθιών, φάβας, όπως και η μεταποίηση της παραγωγής, βρίσκει, στην κυριολεξία, πρόσφορο έδαφος στη δυτικομακεδονική γη.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που σημειώνει η καλλιέργεια των οσπρίων είναι πως οι εκτάσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με τα τελευταία πέντε χρόνια. Η περιοχή της Φλώρινας και της Καστοριάς με τα ονομαστά και προστατευμένα φασόλια έχουν την πρωτοκαθεδρία στον τομέα της παραγωγής, ενώ η ίδια η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι πρωτοπόρος στη συγκέντρωση της εθνικής παραγωγής βρώσιμων οσπρίων. «Οι προοπτικές της καλλιέργειας είναι ευνοϊκές και σημαντικές για το αγροτικό εισόδημα», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Φλώρινας, Δημήτρης Μιχαηλίδης. Ωστόσο, όπως ο ίδιος συμπληρώνει, «χρειάζεται ακόμη δουλειά, γιατί η μέση στρεμματική απόδοση στην Ελλάδα και στην περιοχή μας είναι ακόμη χαμηλή, σε αντίθεση με άλλες χώρες. Έτσι, η παραγωγή, των μικρών παραγωγών, διατίθεται τοπικά».

Μάλιστα, όπως δηλώνει, «όσοι καταφέρουν να αυξήσουν την παραγωγή τους, πάνω από 200-250 κιλά το στρέμμα, με 0,80-0,95 λεπτά το κιλό, καθαρισμένων οσπρίων, μπορούν να καταστήσουν βιώσιμη την καλλιέργειά τους. Έχουμε πολύ καλή ποιότητα οσπρίων, αλλά δυστυχώς αυτή η ποιότητα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ράφι με την αύξηση της τιμής».

Αναφορικά με το αυξημένο ενδιαφέρον που δείχνουν οι αγρότες για τα όσπρια, ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνει πως «αυτό συμβαίνει γιατί  αντικαθιστούν έως έναν βαθμό την καλλιέργεια σιτηρών, ενώ παρατηρείται και η τάση επιστροφής του ενεργού πληθυσμού στην ύπαιθρο και απασχόλησης στον αγροτικό τομέα λόγω της οικονομικής κρίσης».

-Διαφήμιση-