Αγρότες Κρήτης: Ήταν με τη θηλιά στον λαιμο και ο καιρός … έσπρωξε την καρέκλα

Τα 60 χιλιοστά βροχής που υπολογίζεται ότι έχουν πέσει έως τώρα στα βόρεια της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου, έδωσαν τη χαριστική βολή στους αμπελοκαλλιεργητές. Είχαν βγει ήδη εκτός προϋπολογισμού από τις καιρικές αστάθειες του τελευταίου διμήνου, αφού για να προλάβουν την εμφάνιση της μούχλας στους οργανισμούς των αμπελιών, είχαν επιδωθεί στην αγορά ακριβών διασυστηματικών σκευασμάτων, τα οποία διειδύουν στον βλαστό και ανακόπτουν την εξέλιξή της. Τώρα, η έντονη βροχόπτωση των τελευταίων ωρών σε όλη την επικράτεια της Κρήτης, μοιάζει να ορθώνει ένα εμπόδιο ανίκητο για το σύνολο των παραγωγών. Χολέρα, βοτρίτης και περονόσπορος βρίσκονται σε φάση επέλασης.

Ο Μιχάλης Καμπιτάκης – αντιπρόεδρος ΣΑΣΟΕΕ (Σύνδεσμος Αγροτικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος)

Ήδη τους τελευταίους δύο μήνες το κόστος παραγωγής είχε εκτοξευθεί και υπερβεί την τιμή πώλησης, διότι οι καλλιεργητές είχαν υποχρεωθεί στην αγορά ακριβών φαρμάκων. Υπολογίστε τις εργατοώρες, τα καύσιμα κίνησης, τα εργατικά χέρια, τους ψεκασμούς που χρειάστηκαν για την πρόληψη. Τώρα, αυτός ο όγκος βροχής σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς αέρα, που εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες θα “κεντήσουντα αμπέλια” αναφέρει με πόνο ψυχής στη Νέα Ματιά ο αντιπρόεδρος ΣΑΣΟΕΕ (Σύνδεσμος Αγροτικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος) Μιχάλης Καμπιτάκης και συνεχίζει ως εξής: “Η δυναμική των φαρμάκων δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την κατάσταση, μιλάμε για ολική καταστροφή“.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης

Ίδια αντίληψη για την οριζόντια και εις βάθος καταστροφή του κρητικού αμπελώνα και από τον πρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη που σχολιάζει στη Νέα Ματιά: “Το κύμα της κακοκαιρίας “αγκάλιασε” όλην την Κρήτη. Εάν αυτό το καιρικό σκηνικό είχε γίνει έναν μήνα πριν ή 20 μέρες αργότερα, δεν θα μιλούσαμε για μεγάλο πρόβλημα. Αλλά τώρα είμαστε στην περίοδο της ανθοφορίας, στην πιο ευαίσθητη φάση, με τους απειλητικούς μύκητες να γονατίζουν τους αμπελουργούς ” σημειώνει και ενημερώνει ότι την επόμενη εβδομάδα θα επιδιώξει να συναντήσει τον υπηρεσιακό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης στις αμπελοκαλλιέργειες εφεξής.

Ενδειτικό της μεγάλης βροχόπτωσης είναι ότι μετεωρολογικοί σταθμοί στα βόρεια της ενδοχώρας έως τα όρια με Αγία Βαρβάρα μέτρησαν 5 με 8 χιλιοστά βροχή την ώρα!

Πηγή: neamatia.gr