OLIZO: Χαρακτηρισμός και χαρτογράφηση των terroir ελιάς

Η ελιά αποτελεί μία από τις πλέον δυναμικές δενδροκαλλιέργειες στην ελληνική επικράτεια, παρουσιάζοντας δυνατότητες υιοθέτησης σύγχρονων διαχειριστικών εργαλείων ως προς την ταυτοποίηση των παραμέτρων που καθορίζουν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής. Για τον λόγο αυτόν, υπάρχει ανάγκη για ταυτοποίηση των βασικών επιπέδων πληροφορίας που καθορίζουν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής, όπως οι μικροκλιματικές ζώνες, το ανάγλυφο των ελαιώνων, καθώς και οι εδαφικές ζώνες.
Ο όρος «terroir» περιγράφει τις κλιματολογικές και γεωφυσικές πτυχές μιας συγκεκριμένης περιοχής και καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο μη ανθρωπογενείς λόγοι επηρεάζουν το τελικό προϊόν.
Μέχρι πρόσφατα, ο συγκεκριμένος όρος συνδεόταν σχεδόν αποκλειστικά με την παραγωγή κρασιού, αλλά μέσω του προγράμματος Οlizo γίνεται η προσπάθεια εφαρμογής της συγκεκριμένης μεθόδου κατάταξης και σε ελαιώνες που αφορούν ελαιοποιήσιμο ή διπλής κατεύθυνσης καρπό.
Το έργο Olizo (κωδ. Έργου Μ16ΣΥΝ2- 00339), που υλοποιείται στο πλαίσιο του Μέτρου 16 «Συνεργασία», Υπομέτρο 16.1-16.2 «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας», Δράση 2: «Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου (Project) των Επιχειρησιακών Ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας», υιοθετεί μια ολιστική και καινοτόμο προσέγγιση γεωργικής διαχείρισης, βασισμένη στη ζωνοποίηση και την τεκμηριωμένη αξιολόγηση του αγροοικοσυστήματος, αποσκοπώντας στη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας της καλλιέργειας μέσω της υιοθέτησης σύγχρονων παραμέτρων παραγωγής.
Το έργο υλοποιείται σε ελαιώνες της Χαλκιδικής και της Αράχωβας. Στις πιλοτικές περιοχές, μελετώνται και οι παρακάτω παράμετροι:
✱ Μικροκλιματική ζωνοποίηση.
✱ Ανάγλυφο των ελαιώνων.
✱ Ζωνοποίηση εδαφών.
Οι μέχρι τώρα εργασίες και τα αποτελέσματα του έργου καταδεικνύουν σημαντικές διαφοροποιήσεις όχι τόσο εντός των ίδιων ελαιώνων, αλλά περισσότερο από ελαιώνα σε ελαιώνα, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα του παραγόμενου ελαιοκάρπου.
Η καταγραφή των ζωνών με διαφορετικά μικροκλιματικά και εδαφικά χαρακτηριστικά έχει νόημα και αξία αφενός για την ταυτοποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων με τις ζώνες προέλευσης και αφετέρου για τη δημιουργία ξεχωριστού διαχειριστικού πλάνου ανά ζώνη.
Υπεύθυνος περιεχομένου: Επιχειρησιακή Ομάδα Olizo
Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης: Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης
Αρμόδια αρχή για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020: Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε: να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου: https://olizo-metro16.gr