Ολλανδία: Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους αγρότες με τον εντοπισμό του βοτρύτη στις καλλιέργειες

Ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει στα drones να αναγνωρίζουν τη νόσο του βοτρύτη ανέπτυξαν με επιτυχία ερευνητές από το εργαστήριο τεχνολογίας Unmanned Valley, το κλαστέρ καινοτομίας Greenport DB και το θερινό σχολείο NL Space Campus στην Ολλανδία.

Το μοντέλο αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσει τεράστιες ποσότητες δεδομένων που έχουν συλλεχθεί από drones, με αποτέλεσμα έναν λεπτομερή χάρτη που εντοπίζει, με ακρίβεια χιλιοστού, ποια φυτά είναι άρρωστα ή κινδυνεύουν. Αυτή η καινοτομία θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών.

Προς το παρόν, το μοντέλο μπορεί να αναγνωρίσει μόνο τον βοτρύτη σε τουλίπες και υάκινθους. Ωστόσο, αναμένεται ότι, με μερικές μικρές προσαρμογές, το μοντέλο θα μπορούσε επίσης να ανιχνεύσει άλλες ασθένειες σε διαφορετικές καλλιέργειες.

Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη για τους καλλιεργητές, όχι μόνο από περιβαλλοντική άποψη, αλλά και για πιθανή εξοικονόμηση κόστους, από τη μείωση χρήσης μεγάλων ποσοτήτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.