Όλο και πιο κοντά στα 6 ευρώ για το έξτρα παρθένο, τα… ρέστα τους παίζουν οι παραγωγοί

Σε ένα νέο κρεσέντο ζήτησης και ανοδικής τάσης στην τιμή παραγωγού έχουν επιδοθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι αγοραστές έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Τα μηδαμινά αποθέματα της Ισπανίας και το γεγονός ότι στην εγχώρια αγορά σταδιακά μπαίνουν προς πώληση οι τελευταίες ποσότητες των «πρίμιουμ» ελαιολάδων αποτελούν παράγοντες που έχουν ωθήσει την αγορά σε πράξεις-ρεκόρ, οι οποίες διαδέχονται η μία την άλλη.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι συνεταιρισμοί στη Λακωνία (Μολάων – Πακίων, Βλαχιώτη) έσπασαν το φράγμα των 5,60 ευρώ/κιλό, ενώ οι εκπρόσωποί τους δηλώνουν στην «ΥΧ» ότι είναι θέμα χρόνου να γίνουν πράξεις σε ακόμα υψηλότερες τιμές. Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Κρήτη.

Έντονη η ζήτηση στη Λακωνία, αντέχει η αγορά τα 6 ευρώ/κιλό

Αίσθηση προκάλεσαν οι πρόσφατες πράξεις στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που έθεσαν τον πήχη της τιμής παραγωγού ακόμα πιο ψηλά από τα 5,50 ευρώ. Συγκεκριμένα, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη γνωστοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι έκλεισε συμφωνία για 30 τόνους ελαιολάδου οξύτητας 0,35 στα 5,60 ευρώ/κιλό.

Την Παρασκευή 21 Απριλίου ο Συνεταιρισμός Μολάων – Πακίων «σφράγισε» συμφωνία για ποσότητα 90 τόνων έξτρα παρθένου με νέο ρεκόρ στην τιμή παραγωγού, στα 5,63 ευρώ/κιλό. Την εξέλιξη είχε προαναγγείλει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Παναγιώτης Ντανάκας από την περασμένη εβδομάδα. Όπως μας είπε, μετά την επίτευξη της πρόσφατης συμφωνίας, «υπάρχει έντονο ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες και δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας (σ.σ. 24/04 – 28/04) να κλείσουμε νέα συμφωνία σε ακόμα υψηλότερη τιμή παραγωγού».

Την άποψή του για τις εξελίξεις στην περιοχή κατέθεσε στην «ΥΧ» και ο γραμματέας του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Παπαδιάνικων Λακωνίας, Παναγιώτης Αλιφέρης: «Τα αποθέματα για το ποιοτικό έξτρα παρθένο λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο. Με τη ζήτηση που υπάρχει έχουν φύγει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Για παράδειγμα, εμείς που κάνουμε 1.300 τόνους τον χρόνο, αυτήν τη στιγμή έχουμε όχι περισσότερους από 350, ποσότητα που συνήθως είχαμε τον Σεπτέμβριο.

Όπως δείχνει η αγορά, τα αντέχει τα 6 ευρώ, κάτι που μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία των τιμών, τον Αύγουστο δεν θα υπάρχει άλλο ελαιόλαδο προς πώληση». Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει διαρκής τροφοδότηση της αγοράς και όχι παρατεταμένα διαστήματα που οι παραγωγοί δεν πουλάνε, με σκοπό να αποσπάσουν υψηλότερες τιμές. «Χρειάζεται μια ισορροπία, γιατί συχνά μετά από μια τόσο καλή χρονιά ακολουθεί πτώση», πρόσθεσε.

Σε διαρκή επικοινωνία με τα μέλη της βρίσκεται αυτή την περίοδο η διοίκηση του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ασωπού, όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Χρήστος Τερζώτης. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς αγοραστών, μας έχει ζητηθεί κι εμάς ελαιόλαδο και βρισκόμαστε στη διαδικασία να δούμε τι ποσότητες μπορούμε να συγκεντρώσουμε. Οι προσφορές κινούνται γύρω στα 5,50 ευρώ/κιλό. Πάντως, δεν είναι τυχαίο που οι αγοραστές προσφέρουν τις υψηλότερες τιμές στη Λακωνία, η δουλειά που γίνεται από όλους, τους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς και τα ελαιοτριβεία, είναι επαγγελματική, γι’ αυτό και προκύπτουν αυτές οι τιμές, σε συνδυασμό βέβαια με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ποσότητες στην Ισπανία και σε άλλες χώρες του εξωτερικού», σημείωσε.

Ανοδική η τάση στην Κρήτη, με limit-up στα 5,50 ευρώ/κιλό

Εξίσου ανοδικά κινείται η αγορά και στις άλλες μεγάλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας, Μανώλης Μαυροματάκης, «την τελευταία εβδομάδα μέλη μας έχουν πραγματοποιήσει πράξεις στα 5,40 ευρώ/κιλό και στα 5,50 ευρώ/κιλό. Σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση της τιμής είναι το έξτρα παρθένο τριών γραμμών.

Πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, αλλά για πολύ περιορισμένες ποσότητες, για προϊόν που διακινείται βυτίο – βυτίο. Έχουμε, λοιπόν, ανοδική τάση τιμών με περιορισμένη, όμως, κινητικότητα». Σε ερώτησή μας κατά πόσο η περιορισμένη κινητικότητα που χαρακτηρίζει τις πράξεις οφείλεται σε συντονισμένη στάση των παραγωγών να μην πουλάνε, ο κ. Μαυροματάκης απάντησε αρνητικά: «Οι παραγωγοί δεν μπορώ να πω ότι κρατάνε λάδι, ωστόσο οι ποσότητες που υπάρχουν σε διαθεσιμότητα είναι πλέον περιορισμένες».

Δηλώσεις παραχώρησε στην «ΥΧ» και ο παραγωγός και βιοκαλλιεργητής ελαιολάδου από τη Μεσαρά Ηρακλείου, Μανόλης Ζαχαριουδάκης: «Η τάση τις τελευταίες ημέρες στην αγορά είναι σταθερά ανοδική και οι τιμές παραγωγού για τα ποιοτικά έξτρα παρθένα κινούνται στα 4,90 ευρώ/κιλό έως 5,10 ευρώ/κιλό, με μεμονωμένες πράξεις να έχουν φτάσει τα 5,20 ευρώ/κιλό, για λάδια με οξύτητα τριών έως τεσσάρων γραμμών». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ακόμα και τα «βαριά» λάδια πωλούνται σε ικανοποιητικές τιμές, από 4 έως 4,50 ευρώ/κιλό.

Θετικό το πρώτο δείγμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στην Κρήτη όσο και στη Λακωνία οι πρώτες ενδείξεις από την εξέλιξη της καλλιέργειας είναι θετικές, αν και χρειάζονται ορισμένες βροχές, όπως μας εξήγησαν έμπειροι ελαιοκαλλιεργητές. Πάντως, στη Μεσαρά και σε άλλες περιοχές του Ηρακλείου η ανθοφορία εξελίσσεται ομαλά, ενώ και από τη Λακωνία τα μηνύματα που έρχονται είναι θετικά και προμηνύουν μια παραγωγή κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων ετών.