Ξεκίνησε η Ανοιχτή Ακαδημία Ελαιοκομίας στη Βόρεια Κυνουρία

06/07/2024
2' διάβασμα
xekinise-i-anoichti-akadimia-elaiokomias-sti-voreia-kynouria-325404

Νέους δρόμους για τη στήριξη των αγροτών ανοίγει η Ανοιχτή Ακαδημία Ελαιοκομίας που αποτελεί σύμπραξη του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας με το Επιμελητήριο Αρκαδίας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά.

Τη σχετική προγραμματική σύμβαση υπέγραψαν από κοινού ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, Γιώργος Καμπύλης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Γιάννης Τρουπής, και ο Δημήτρης Βολουδάκης, διευθυντής κατάρτισης του Οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», που αποτελεί Ιδρυτική Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Ο πρώτος κύκλος είναι αφιερωμένος στην ελαιοκομία, που είναι η κύρια ασχολία των παραγωγών της περιοχής. Το πρόγραμμα αυτό συγχρηματοδοτείται από τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και το Επιμελητήριο Αρκαδίας», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, αναφερόμενος στο νέο εγχείρημα.

Μεγάλο το ενδιαφέρον

Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο και υλοποιείται κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον των αγροτών, ο κ. Καμπύλης σημείωσε πως «αυτό είναι δεδομένο, καθώς ξεκίνησε με 50 άτομα να παρακολουθούν και να κερδίζουν γνώσεις σε ό,τι αφορά την κατάρτιση, ώστε να βελτιωθεί σε πρακτικό επίπεδο η ελαιοκαλλιέργεια». Και συμπληρώνει πως το «πρόγραμμα θα συνεχιστεί και θα εστιάσει στις ανάγκες που θα αναδειχθούν από τους ίδιους τους παραγωγούς. Υπάρχει και ένα κομμάτι του προγράμματος που ασχολείται με τη μελισσοκομία. Η υλοποίησή του είναι δωρεάν», υπογράμμισε.

Για το πρόγραμμα μίλησε και ο αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Καμπουρολιάς, που επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η σχολή ελαιοκομίας είναι μόνο η αρχή. Θα δούμε στη συνέχεια και το κεφάλαιο του αγροτουρισμού με επισκέψεις σε ελαιώνες, καθώς και άλλες δράσεις. Αυτό, φυσικά, σημαίνει ότι θα είναι και οι παραγωγοί συνεργάσιμοι και θα ενδιαφέρονται για τέτοιες δράσεις. Στόχος μας, επίσης, είναι να αναλύσουμε τα θρεπτικά στοιχεία των προϊόντων, ώστε στη συνέχεια να τους δώσουμε μεγαλύτερη εμπορική αξία».