Ολοένα και μεγαλύτερη η αγορά γενόσημων στις ΗΠΑ

Μια νέα τάση αναδύεται στην αγορά φυτοπροστασίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ετήσια έκδοση AgroPages Market Insight 2022. Πρόκειται για την αγορά των γενόσημων.

Συγκεκριμένα, ανεξάρτητοι εισαγωγείς μπαίνουν δυνατά στο παιχνίδι, με χαρακτηριστική την περίπτωση του αγροτικού δικτύου Farmer’s Business Network (FBN) που εισάγει σημαντικές ποσότητες ουσιών απευθείας από την Κίνα και την Ινδία, τις οποίες διαθέτει προς πώληση στο δίκτυο των μελών του. Η πλατφόρμα του FBN αναπτύσσεται ραγδαία και αναμένεται να διαθέσει μετοχές στο χρηματιστήριο, πολύ σύντομα.

Πέραν τούτου, η αγορά εισαγόμενων γενόσημων αναπτύσσεται σταθερά, με δύο επιχειρήσεις να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στις ΗΠΑ. Επίσης, υπάρχουν αρκετές άλλες επιχειρήσεις που εισάγουν απευθείας προϊόντα με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ενώ στην αγορά δραστηριοποιούνται και ιαπωνικές εμπορικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το Market Insight 2022, την επόμενη διετία, ένας τεράστιος αριθμός «πατενταρισμένων» προϊόντων θα χάσει την αποκλειστικότητα, δημιουργώντας πολλές ευκαιρίες στην αγορά.

Η AgbioInvestor εκτιμά ότι η αξία των προϊόντων με δικαιώματα αποκλειστικής διάθεσης θα φτάνει μόλις το 10% της παγκόσμιας αγοράς φυτοπροστατευτικών έως το 2025, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι ως επί το πλείστον γενόσημα.