Ολοκληρώνεται η συγκομιδή για τις κόκκινες ποικιλίες μήλων

Προοπτικές για αντιστάθμισμα του ρωσικού εμπάργκο στα πράσινα από την αγορά της Σαουδικής Αραβίας

Με τη συγκομιδή του κύριου όγκου των κόκκινων ποικιλιών να οδεύει προς ολοκλήρωση στις περισσότερες παραγωγικές περιοχές της χώρας και τις πράσινες ποικιλίες, τα fuji και τα φιρίκια να ακολουθούν, συνεχίζουν οι παραγωγοί τη φετινή συλλογή των καρπών. Κύριο πρόβλημα της φετινής παραγωγής ήταν οι χαλαζοπτώσεις που προκάλεσαν λιγότερες ποσότητες «καθαρού προϊόντος» στην εγχώρια παραγωγή.

Παράλληλα, η εικόνα της μειωμένης παραγωγής στην Πολωνία, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετώπισε η καλλιέργεια στην Ιταλία, καθώς και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, επιτρέπουν την προσδοκία για καλή απορρόφηση του προϊόντος από τις αγορές που ίσως οδηγήσουν σε καλύτερα επίπεδα τιμών.

Μικρότερες ποσότητες, αλλά ποιοτικά φέτος τα μήλα σε Αγιά και Πήλιο

Αγιά και Πήλιο έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τη συγκομιδή των κόκκινων ποικιλιών. «Πέρυσι, από άποψη ποσοτήτων ήταν καλύτερη χρονιά για την περιοχή, ωστόσο φέτος από άποψη ποιότητας οι καιρικές συνθήκες ήταν πιο ευνοϊκές για την καλλιέργεια, με εξαίρεση φυσικά το χαλάζι», σχολίασε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΑΣ Ζαγοράς, Αντώνης Πολίτης. Η μείωση της φετινής παραγωγής κατά 25% δεν αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα στο εμπορικό σκέλος για τον συνεταιρισμό, ανέφερε ο ίδιος. Στο 30% υπολογίζεται η μείωση των ποσοτήτων στην Αγιά, ενώ καλή είναι η εικόνα της ποιότητας σύμφωνα με τον Γιώργο Ζέικο, πρόεδρο του ΑΣ.

Στο 60%-70% η συγκομιδή στην Καστοριά

Tο 60%-70% της παραγωγής έχει συγκομιστεί στην περιοχή της Καστοριάς, σύμφωνα με τον πρόεδρο και υπεύθυνο πωλήσεων της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς, Δημοσθένη Μωυσίδη, ενώ ολοκληρώνονται οι κόκκινες ποικιλίες για να ξεκινήσουν να συλλέγονται τα Fuji, Granny Smith και φιρίκια. Η μείωση της παραγωγής στην περιοχή ξεκινά από το 20%, σύμφωνα με τον Δημήτρη Βαενά, πρόεδρο του ΑΣ Ορεινών Μήλων Βιτσίου. «Αυτά που έχουν απομείνει είναι ποιοτικά και σε χρώμα» σχολίασε, αποδίδοντας την εικόνα στη θερμοκρασία και τις βροχές των τελευταίων ημερών.

Καταστροφικές οι απώλειες για την Αρκαδία

Το χαλάζι που έπληξε τις δύο περιοχές-βαρόμετρο για την Αρκαδία, τους πρώην δήμους Κορυθίου και Φαλάνθου, ήταν καθοριστικό για τη φετινή παραγωγή, αφού οι απώλειες αγγίζουν την απόλυτη καταστροφή. «Μερικοί παραγωγοί δεν μπαίνουν καν στους οπωρώνες τους για τη συλλογή», σχολίασε ο πρόεδρος του ΑΚΣ Αρκαδίας, Θανάσης Τσιοτίνας, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει κάποιος που έκανε εμπόριο φέτος και οι παραγωγοί που μαζεύουν θα αποθηκεύσουν ποσότητες για να τις εμπορευτούν αργότερα στις λαϊκές αγορές.

Ενδιαφέρον από το εξωτερικό – συγκρατημένη η εσωτερική αγορά

Η εσωτερική αγορά παρουσιάζει μια μείωση στη διακίνηση και συγκρατημένες τιμές σχολίασε ο κ. Ζέικος, εξηγώντας ότι αυτό έχει να κάνει με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται. Ωστόσο, διαφορετική είναι η εικόνα του εξωτερικού, όπου αναμένεται μια καλή χρονιά, ίσως με κάποια προοπτική ανόδου και στις τιμές, δεδομένου ότι φέτος η πολωνική παραγωγή αναμένεται μειωμένη, αλλά και γενικότερα εκτιμάται ότι θα διακινηθεί λιγότερο προϊόν μαζικά, επιτρέποντας την προσδοκία για «μία καλή χρονιά για τα μήλα», όπως ανέφερε ο ίδιος.

Το ενδιαφέρον του εξωτερικού υπάρχει από χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία, αλλά φέτος υπάρχει ζήτηση και προς τα πάνω, από χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, αφού τα γειτονικά βαλκανικά κράτη, αλλά και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν μειωμένη παραγωγή, παρατήρησε ο κ. Μωυσίδης, προσθέτοντας ότι τα επίπεδα στα οποία θα κινηθούν φέτος οι τιμές για τους παραγωγούς θα είναι μεταξύ 40 και 60 λεπτών το κιλό, σε όλες τις ποικιλίες.

Αντιστάθμισμα στο ρωσικό εμπάργκο η αγορά της Σαουδικής Αραβίας

Την εκτίμηση ότι φέτος οι τιμές θα κινηθούν σε καλύτερα επίπεδα, ανατρέποντας το περσινό σκηνικό που ξεκίνησαν μεν ικανοποιητικά, αλλά έκαναν κοιλιά εν μέσω της εμπορικής περιόδου, εξέφρασε ο κ. Ζέικος, ενώ σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές για τον συνεταιρισμό, επεσήμανε ότι αυξημένο ενδιαφέρον παρουσιάζει φέτος η αγορά της Σαουδικής Αραβίας.

«Συνεργαζόμαστε σε πιο έντονους ρυθμούς φέτος, δίνουμε μία μεγάλη ποσότητα από κόκκινες ποικιλίες, αλλά και πράσινες» ανέφερε, σχολιάζοντας ότι ίσως η αγορά αυτή αποτελέσει ένα αντιστάθμισμα από την απώλεια της ρωσικής αγοράς λόγω του εμπάργκο για τα πράσινα μήλα.

Τα προβλήματα ποιότητας και ποσοτήτων που φαίνεται ότι υπάρχουν σε Πολωνία και Ιταλία μάλλον δείχνουν καλύτερο ξεκίνημα από πέρυσι για την ελληνική παραγωγή, εκτίμησε ο Γιώργος Κάντζιος, διευθυντής πωλήσεων του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, οργάνωση που συνεργάζεται στον τομέα της εμπορίας και με τους παραγωγούς ΑΣ Ορεινών Μήλων Βιτσίου. Ο συνεταιρισμός έστειλε ήδη το πρώτο φορτίο στην Αίγυπτο, αναμένοντας έως την επόμενη εβδομάδα να έχουν ξεκινήσει πιο δυναμικά οι φορτώσεις.

Ο ίδιος, ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανή συμπίεση των τιμών, αφού οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σε ορισμένες περιοχές, αύξησαν τις ποσότητες των μήλων με υποβαθμισμένα χαρακτηριστικά και μείωσαν αντίστροφα τις ποσότητες των «καλών μήλων».

Περιηγηθείτε στη νέα σελίδα του ypaithros.gr που αφορά την παραγωγική αλυσίδα και ενημερωθείτε άμεσα για o,τι νέο προκύπτει.