Αυτό το άρθρο είναι 8 μηνών

Ολοκληρώνονται οι σπορές και οι αγρότες περιμένουν τις βροχές

09/01/2024
4' διάβασμα
oloklironontai-oi-spores-kai-oi-agrotes-perimenoun-tis-vroches-310942

Τις τελευταίες «πινελιές» στον καλλιεργητικό «καμβά» των σπορών βάζουν οι παραγωγοί, για να κλείσουν και αυτή την περίοδο. Οι εκτάσεις των σιτηρών σε όλη τη χώρα δείχνουν να είναι σημαντικά αυξημένες, κάτι το οποίο σηματοδοτεί τη μείωση των ανοιξιάτικων αροτραίων καλλιεργειών και κυρίως αυτής του βαμβακιού.

Ο Κώστας Γεωργίου, παραγωγός από την Κάτω Τιθορέα, υποστηρίζει ότι τα όψιμα σιτάρια δεν έχουν αναπτυχθεί στον βαθμό που θα έπρεπε, σε σύγκριση με τα πρώιμα, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών που επικράτησαν από την αρχή της σποράς, με την ξηρασία να εκθέτει την –έστω μικρή– ανάγκη των συγκεκριμένων φυτών για νερό. «Οι βροχές αυτή την περίοδο θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των σιτηρών, ώστε να δημιουργήσουν ισχυρό ριζικό σύστημα», σημειώνει.

Ο ίδιος εκτιμά, επίσης, ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι περισσότερες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, καλύπτοντας χωράφια τα οποία συνήθως καλλιεργούνται με βαμβάκι. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι, ανάλογα με τον καιρό που θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσουν οι ζιζανιοκτονίες, όπως επίσης και οι λιπάνσεις των σιτηρών.

«Οι λιπάνσεις ξεκινάνε συνήθως στα μέσα Φεβρουαρίου και οι ζιζανιοκτονίες προς το τέλος του μήνα. Αυτά, φυσικά, θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα».

Προσβολές από έντομα σιτηρών στη Λάρισα

Για παρεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με σκοπό την αντιμετώπιση των εντόμων που έκαναν την εμφάνισή τους στα σιτηρά της Λάρισας κάνει λόγο ο Βαγγέλης Παναγιώτου, μέλος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη». Ο κ. Παναγιώτου υποστηρίζει ότι η προσβολή αντιμετωπίστηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό και τα φυτά παρουσιάζουν ικανοποιητική εικόνα. Αναφέρει, ακόμη, ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι σημαντικά αυξημένες, «αλλά υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες και ειδικότερα αυτές που έχουν υψηλές απαιτήσεις σε νερό».

Ψάχνουν για πιστοποιημένο σπόρο σιτηρών στην πεδιάδα της Κωπαΐδας

Η αυξημένη ζήτηση για το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης, έτσι όπως αυτό εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα, οδήγησε τους παραγωγούς της Βοιωτίας να στραφούν στην καλλιέργεια των σιτηρών. Όπως μας ενημερώνει ο Θοδωρής Χριστοδούλου, γεωπόνος από τον Ορχομενό, «πολλοί παραγωγοί συνεχίζουν τη σπορά των σιτηρών, ακόμα και αυτή την περίοδο, λόγω της ένταξής τους στο πρόγραμμα». Αναφερόμενος στα ήδη σπαρμένα χωράφια με σιτηρά, ο ίδιος υποστηρίζει ότι η εικόνα που παρουσιάζουν είναι γενικά καλή, όμως όλα τα φυτρωμένα θέλουν οπωσδήποτε βροχές για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες που παρουσιάζονται αυτή την περίοδο, ώστε να είναι προετοιμασμένα για το επόμενο διάστημα.

Μεγαλύτερο το ενδιαφέρον για τη μηδική στις Σέρρες

Σταθερά δείχνουν να είναι τα καλλιεργούμενα με σιτηρά στρέμματα στον Νομό Σερρών, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Προβάδισμα, όμως, στις προτιμήσεις δείχνει να παίρνει η μηδική, η οποία έχει αυξήσει σημαντικά τις καλλιεργούμενες εκτάσεις της, ενώ παράλληλα προγραμματίζονται και νέες σπορές για την ανοιξιάτικη περίοδο. Όπως μας ενημερώνει ο Σερραίος παραγωγός Θεοφάνης Συμεών, τα σιτάρια δείχνουν να είναι όψιμα, αλλά το ενδιαφέρον των αγροτών είναι στραμμένο προς τα κτηνοτροφικά φυτά και ιδιαίτερα τη μηδική. «Η περιοχή μας έχει μεγάλες ποσότητες σε νερό και προσπαθούμε να το αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα», υπογραμμίζει.

Ολοκληρώθηκε η σπορά των σιτηρών στο Κιλκίς

Με περισσότερα στρέμματα σιτηρών δείχνει να κλείνει ο κύκλος της σποράς για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς. Ο τοπικός παραγωγός Παντελής Μακρίδης εκτιμά ότι φέτος πρόκειται για μία χρονιά του σταριού, με τις απαιτήσεις από τους παραγωγούς για πιστοποιημένο σπόρο να είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Ο ίδιος καλλιεργεί και μεγάλο αριθμό εκτάσεων με κτηνοτροφικά, κυρίως, φυτά, όπως επίσης και ηλίανθο. Όπως αναφέρει, ο καιρός αυτή την περίοδο ήταν σύμμαχος με τους παραγωγούς, καθώς δεν τους προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα. «Θα πρέπει, όμως, το επόμενο διάστημα να υπάρξουν βροχοπτώσεις, για την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών», συμπληρώνει.