Ολοκληρώθηκε το 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας

Ολοκληρώθηκε το 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας

Με μεγάλο ενδιαφέρον από επαγγελματίες της ελαιοπαραγωγικής αλυσίδας της Μεσσηνίας και της ευρύτερης περιοχής ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας, στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Elite City Resort.

Το Φεστιβάλ διήρκησε από την Παρασκευή 5/4 έως την Κυριακή 7/4 το απόγευμα. Περιελάμβανε το συνεδριακό μέρος με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σχετικά με επίκαιρα θέματα της παραγωγής. Επίσης, σεμινάρια για την προώθηση των προϊόντων και την έκθεση, με επιχειρήσεις απ’ όλη την Ελλάδα, που παρουσίασαν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους.

Να θυμίσουμε πως η έναρξη έγινε παρουσία του υπουργού Αγροτικής και Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Αραχωβίτη.

Ο υπουργός κ. Αραχωβίτης στον χαιρετισμό του τόνισε πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι σημαντικές καθώς φέρνουν σε επαφή τους παραγωγούς με τον επιστημονικό κόσμο. Επίσης, στάθηκε σε δύο προκλήσεις για το ελαιόλαδο και τη βρώσιμη ελιά: Τον νέο ορισμό της ποιότητας των προϊόντων σύμφωνα με τις νέες τάσεις και την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, όπως είπε.

Ακόμα, αναφέρθηκε στην δύσκολη χρονιά που πέρασε, η οποία είχε μεν μειωμένη παραγωγή, καθώς ήταν η επόμενη μιας καλής χρονιάς και  είχε τέτοιες  κλιματολογικές συνθήκες, που  ευνόησαν όλους τους εντομολογικούς εχθρούς και τους μύκητες. Κάλεσε δε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους στην προστασία των εθνικών μας προϊόντων, αναφερόμενος σε φαινόμενα υπολειμματικότητας που παρατηρήθηκαν, τονίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο που υπάρχει να χαθούν αγορές.

Στην κλιματική αλλαγή στάθηκε -μεταξύ άλλων- ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος επεσήμανε πως στην Ευρώπη θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις τα επόμενα 5 χρόνια. Επίσης, στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει έλεγχος των εισαγόμενων προϊόντων από Τρίτες χώρες.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Φεστιβάλ. Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Αντωνία Μπούζα, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Μενέλαος Κουτέλας, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος Αθανάσιος Πετρόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίου Νίκος Κακκαβάς, ο γεωπόνος – γραμματέας της Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίου Σωτήρης Λαμπρόπουλος,  οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παναγιώτης Αλευράς και Δήμητρα Λυμπεροπούλου και οι εκπρόσωποι των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης αντίστοιχα, Γιώργος Φάββας και Κώστας Γεωργακόπουλος.

Ακολούθησε η ομιλία του Αθανάσιου Πετρόπουλου, προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας, γεωπόνου με θέμα:       «Η σημασία του πρωτογεννούς τομέα στην Πελοπόννησο». Στη θέση του Διονύσιου Γραμματικού, προϊσταμένου του Τμήματος Αμπέλου, Οίνου & Αλκοολούχων Ποτών, μίλησε ο γεωπόνος, γραμματέας της Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίου Σωτήρης Λαμπρόπουλος, με θέμα «Ελαιοκομικό μητρώο – οργανώσεις – μέλλον;». Και τέλος, η Θεανώ Αδαμοπούλου, αρχαιολόγος, εκπαιδευτικός, μουσικός, υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανέπτυξε το θέμα «Η ελιά στην τέχνη και στον πολιτισμό», με προβολή video.

Την εναρκτήρια εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Κέλλυ Δημητρούλια

ΕΚΘΕΣΗ

Τόσο ο υπουργός Στ. Αραχωβίτη όσο και το κοινό περιηγήθηκαν στην έκθεση επιχειρήσεων, που προβάλλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σχετικά με τον ελαιοκομικό τομέα, και η οποία πραγματοποιείται στο ισόγειο του συνεδριακού κέντρου.