Ολοκληρώθηκε η ημερίδα της Επιχειρησιακής Ομάδας OLIZO – Μέτρο 16 «Συνεργασία»

Τα αποτελέσματα
06/06/2025
2' διάβασμα
oloklirothike-i-imerida-tis-epicheirisiakis-omadas-olizo-metro-16-synergasia-355127

Στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου της Επιχειρησιακής Ομάδας OLIZO, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία Ημερίδα – Ανοιχτή Συζήτηση την Πέμπτη 05 Ιουνίου 2025 και ώρα 10:00 π.μ., στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλκιδικής «ΕΝΩΣΗ», στα Μουδανιά Χαλκιδικής.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αειφορική Α.Ε., συντονιστή-φορέα του έργου, και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χαλκιδικής «ΕΝΩΣΗ», σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους της Επιχειρησιακής Ομάδας OLIZO, στο πλαίσιο του Μέτρου 16 – Συνεργασία, και είχε ως θέμα:

«Διάχυση και Διάδοση αποτελεσμάτων του έργου της Επιχειρησιακής Ομάδας OLIZO (Κωδικός Έργου: Μ16ΣΥΝ2-00340)»

Η ενημερωτική ημερίδα συγκέντρωσε πλήθος ελαιοκαλλιεργητών από την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρόσκληση και συμμετείχαν ενεργά στις παρουσιάσεις και τις συζητήσεις.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα βασικά αποτελέσματα του έργου OLIZO, με επίκεντρο τον χαρακτηρισμό terroir στο παραγόμενο προϊόν, δηλαδή στο ελαιόλαδο. Έγινε αναλυτική παρουσίαση της μεθοδολογίας και των δεδομένων και αναλύσεων, που αξιοποιήθηκαν για τη σύνδεση των ιδιαίτερων εδαφοκλιματικών χαρακτηριστικών της περιοχής, με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος.

Η συζήτηση ανέδειξε:

  • Τα επιτεύγματα της Επιχειρησιακής Ομάδας κατά την υλοποίηση του έργου.
  • Τις προκλήσεις και δυσκολίες που προέκυψαν κατά την εφαρμογή της μεθοδολογίας χαρακτηρισμού terroir.
  • Τις δυνατότητες βελτίωσης και προοπτικές εξέλιξης του έργου με στόχο τη μεγιστοποίηση του αντίκτυπου για τους παραγωγούς και την τοπική αγροτική οικονομία.

Συζήτηση και Επόμενα Βήματα

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση, κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι – παραγωγοί, γεωργικοί σύμβουλοι και επιστημονικοί συνεργάτες – είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να εκφράσουν απορίες και να προτείνουν ιδέες για την περαιτέρω αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου. Τέλος, συζητήθηκαν δυνατότητες για τη διεύρυνση και την επέκταση της εφαρμογής της προσέγγισης terroir, ενσωματώνοντας και τα επόμενα στάδια επεξεργασίας του προϊόντος, δηλαδή τη διαδικασία της ελαιοποιήσης, κάνοντας έτσι προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας του ελαιόλαδου.

Ακολουθεί ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό της ημερίδας:

Υπεύθυνος περιεχομένου:

Αειφορική Α.Ε. –Συντονιστής Επιχειρησιακής Ομάδας ΟLIZO

Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης:

Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Αρμόδια Αρχή για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020:

Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: