Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς

Ενημερωτική εκστρατεία πραγματοποιήθηκε από τη ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνεργασία με δήμους και τοπικούς φορείς, προκειμένου να επισημανθεί και να καταδειχθεί η αναγκαιότητα σωστής εγκατάστασης του παρασιτοειδούς εντόμου (Τorymus sinensis), που είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή καταπολέμηση της σφήκας και να αποφευχθούν ψεκασμοί με εντομοκτόνα στην καλλιέργεια τη συγκεκριμένη περίοδο (μέχρι τα τέλη Ιουνίου).

Αναλυτικότερα, ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η εγκατάσταση του ωφέλιμου εντόμου Τorymus sinensis, για τη βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς, καθώς κλιμάκιο γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, με επικεφαλής τον προϊστάμενο του τμήματος Φυτοπροστασίας, Δημήτρη Σταυρίδη, και παρουσία του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, Απόστολου Μπίλλη, επισκέπτονται καστανοπερίβολα και εγκαθιστούν φωλιές με το ωφέλιμο έντομο σε περιοχές του Δήμου Αγιάς (Μελιβοία, Καρίτσα, Σκήτη και Ποταμιά), στην Πύλη Τρικάλων, στον Δήμο Μετεώρων και στη Μαγνησία (περιοχές Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου στο Πήλιο).

Ουσιαστικά, παραδίδουν δωρεάν στους παραγωγούς καστανιάς ειδικά φιαλίδια που περιέχουν τα ωφέλιμα έντομα, με σκοπό να καταπολεμήσουν τη σφήκα μέσα από τη βιολογική αυτή δράση, να προστατέψουν τα δέντρα και να βελτιώσουν την παραγωγή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη, «η εγκατάσταση του ωφέλιμου εντόμου ξεκίνησε τέλη Απριλίου και υλοποιήθηκε σε τέσσερα στάδια (πεδινά, ημιορεινά, ορεινά, παραθαλάσσια). Όπως αποδείχτηκε στο παρελθόν, η χρήση του ωφέλιμου εντόμου, πέραν του περιβαλλοντικού οφέλους, έχει και αποτελεσματική δράση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αυτή η τακτική χρησιμοποιήθηκε στα Αμπελάκια Νομού Λάρισας το 2018. Τα έτη 2020-2021, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης από το ΥΠΑΑΤ, η περιφέρεια αρχικά ανέλαβε το κόστος για την υλοποίηση του προγράμματος, ενώ πέρυσι μεμονωμένοι δήμοι, κατανοώντας τη χρησιμότητα του προγράμματος, το υλοποίησαν με δική τους χρηματοδότηση».

Σε επιφυλακή οι παραγωγοί

Από την πλευρά της, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας των ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων ενημερώνει τους καστανοπαραγωγούς ότι κλιμάκιο της Υπηρεσίας επιθεώρησε καστανεώνες της περιοχής του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου και δεν εντόπισε προσβολές (κηκίδες) από το έντομο σφήκα της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu).

Ωστόσο, λόγω της δυσκολίας καταπολέμησης του εντόμου και των αρνητικών συνεπειών της προσβολής των καστανόδεντρων, καλούνται οι καστανοπαραγωγοί να προβούν άμεσα σε λεπτομερή έλεγχο των φυτειών τους και σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτου συμπτώματος (διαπίστωση κηκίδων) να ενημερώσουν την Υπηρεσία.