Ομαλά εξελίσσεται η βαμβακοκαλλιέργεια στον θεσσαλικό κάμπο

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζουν τις καλλιεργητικές φροντίδες οι Θεσσαλοί βαμβακοπαραγωγοί, οι οποίοι προ ημερών προχώρησαν στο τελευταίο, όπως φαίνεται, πότισμα του «λευκού χρυσού». Το ευτύχημα είναι ότι η αρδευτική περίοδος εξελίχθηκε ομαλά και σε αυτό βοήθησαν τόσο οι συνεχείς βροχοπτώσεις, όσο και η συνετή και ορθολογική διαχείριση του νερού από τους τοπικούς ΤΟΕΒ και ιδιαίτερα από αυτόν του Πηνειού. Όπως υποστηρίζουν οι γεωπόνοι, «η βαμβακοκαλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά (ποιοτικά και ποσοτικά), ενώ για το επόμενο διάστημα –μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου– εφιστούν στους παραγωγούς «να βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση τυχόν προσβολών από πράσινο και ρόδινο σκουλήκι, για την αντιμετώπιση του οποίου μέχρι τώρα οι περισσότεροι αγρότες έχουν κάνει κατά μέσο όρο δύο ψεκασμούς. Έχουν αναφερθεί κάποια τοπικά προβλήματα με αφίδες και τετράνυχους, αλλά αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές. «Η χρονιά εξελίσσεται ομαλά και ελπίζουμε να πιάσουμε τις περσινές καλές αποδόσεις», δηλώνει στην «ΥΧ» ο Φαλανιώτης, μέλος της ΔΟΒ, Γιώργος Καραΐσκος.

Αναφορικά με τη συγκομιδή, οι πρώτες συλλογές σε μια όψιμη χρονιά όπως η φετινή, προγραμματίζονται για τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ το αποκορύφωμα αναμένεται περί τις αρχές Οκτωβρίου. Ευχή των βαμβακάδων να βοηθήσει ο καιρός και να μην υπάρξουν παρατεταμένες βροχοπτώσεις.

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος στα μέσα Σεπτεμβρίου στη Λάρισα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η εμπορική αξία του βαμβακιού και η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν ελάχιστες προπωλήσεις, καθώς οι διακυμάνσεις του ΧΑΑ δεν βοήθησαν στην καθιέρωση μιας σταθερής τιμής. «Οι ελάχιστες εμπορικές πράξεις έγιναν με 40-42 λεπτά», δηλώνει ο κ. Καραΐσκος.

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση της ΔΟΒ θα είναι και η τελευταία, με την παρούσα σύνθεση του ΔΣ, αφού θα αποφασιστεί η ημερομηνία εκλογής –πιθανότατα τον Δεκέμβριο– του νέου Οργάνου της Διεπαγγελματικής.