«Όμικρον» και «Διομήδης» πάγωσαν τις αγροτικές κινητοποιήσεις στον κάμπο

Μετατίθεται για Φεβρουάριο η δράση της Επιτροπής Μπλόκων

Η πανδημία του κορωνοϊού και ιδιαίτερα η παραλλαγή «Όμικρον», αλλά και η κακοκαιρία «Διομήδης», που έπληξε τη Θεσσαλία, ανάγκασαν την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων να μεταθέσει για τον Φεβρουάριο την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων, οι οποίες προγραμματίζονταν για το γ’ δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Αν και τα στελέχη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων στη Θεσσαλία συνεχίζουν τις ενημερωτικές επισκέψεις στα χωριά, εντούτοις ο κίνδυνος μετάδοσης της παραλλαγής «Όμικρον» και το γεγονός ότι ακόμη και γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές έχουν νοσήσει, τροποποίησαν το αγωνιστικό πρόγραμμα που είχε καταρτιστεί στη Νίκαια Λάρισας. Ακόμη, αυτές τις ημέρες οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν επικεντρωθεί στην αποκατάσταση των ζημιών κυρίως στην αγροτική οδοποιία, που προκάλεσε ο «Διομήδης» στο πέρασμά του.

Από την άλλη, τα οξυμένα αγροτικά προβλήματα, που σχετίζονται κυρίως με το ενεργειακό κόστος και τα ακριβά λιπάσματα, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη δυναμικής αντίδρασης του αγροτικού πληθυσμού.

Αντίδραση που λογικά θα πάρει τη μορφή καταλήψεων σε κτήρια αγροτικών Οργανισμών, όπως στον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ θεωρείται δύσκολο να κλείσουν δρόμοι και εθνικές οδοί.

Στο πλευρό των αγροτών έχουν δηλώσει ότι θα βρεθούν και οι κτηνοτρόφοι. Με ανακοίνωσή του, μάλιστα, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Τυρνάβου αναφέρει ότι θα στηρίξει τις αγροτικές κινητοποιήσεις για να προβάλει και τα δικά του προβλήματα που σχετίζονται με τις λειψές πληρωμές στις επιδοτήσεις, λόγω του προβλήματος με τους επιλέξιμους βοσκότοπους και της μη καταβολής οικονομικής ενίσχυσης, λόγω της πανδημίας.

Πρόσφατα, στο αγωνιστικό μέτωπο της ΠΕΜ προστέθηκαν και οι αμβυκούχοι, οι οποίοι εκφράζουν την αντίδρασή τους στην κυβερνητική βούληση να μετονομάσει το παραδοσιακό τσίπουρο σε «απόσταγμα φρούτων», εξέλιξη που θα αποτελέσει «ταφόπλακα για την αμπελοκαλλιέργεια, ιδιαίτερα της περιοχής του Τυρνάβου».

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη συνάντηση που έχουν ζητήσει με τον υφυπουργό Οικονομικών, Απ. Βεζυρόπουλο, στον οποίο και θα καταθέσουν υπόμνημα, ζητώντας «να αλλάξει η κυβερνητική απόφαση και να μη γίνει νόμος από τη Βουλή».