Ομοσπονδία Θεσσαλών Κτηνοτρόφων: Σωστό το κριτήριο του ετήσιου τζίρου, ανεπαρκές το κονδύλι για τις ζωοτροφές

Το Δ.Σ. της ομοσπονδίας κτηνοτρόφων Θεσσαλίας συνεδρίασε το Σάββατο 9/4/2022 στο γραφείο της ομοσπονδίας στον Τύρναβο παρουσία και του τεχνικού της συμβούλου και Δήμαρχο Τυρνάβου Κόκουρα Ιωάννη.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων ήταν και το φλέγον θέμα των τιμών των ζωοτροφών και η πολυπόθητη ενίσχυση από το κράτος. Η οποία ενίσχυση όμως, μόνο ως τέτοια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς το 2% του ετήσιου τζίρου του 2021 κρίνεται ανεπαρκές. Το ότι πήγε στον ετήσιο τζίρο και όχι στα τρίμηνα ή και εξάμηνα που ακουγόταν πριν καιρό, είναι σωστό.

Τα χρήματα αυτά όμως, τα 45 εκατομμύρια ευρώ που ανακοίνωσε ο Υπουργός ΑΑΤ σε σχέση με την αύξηση του κόστους είναι μηδαμινά. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να προσπαθήσει και να καταφέρει να δώσει στους κτηνοτρόφους κι άλλη βοήθεια γιατί τα μηνύματα που παίρνουμε δεν είναι καθόλου καλά(κοπάδια σφάζονται και υποσιτίζονται με αποτέλεσμα την μείωση της γαλακτοπαραγωγής).

Θα πρέπει να σημειώσουμε ακόμη, πως περιμένουμε από την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, τουλάχιστον στο θέμα των ελληνοποίησεων των αμνοεριφίων όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια και να έχουμε εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα.

Και φυσικά περιμένουμε την πληρωμή της αυξημένης (κατά δήλωση ΥΠΑΑΤ) φετινής συνδεδεμένης των κτηνοτρόφων, την Μεγάλη Βδομάδα και όχι αργότερα.