ΟΠΕΚΕΠΕ: Πιστώνονται σήμερα τα Παρακάρλια και οι εκκρεμείς ενισχύσεις του 2014 – Δευτέρα διαθέσιμα στους λογαριασμούς

Σειρά παίρνουν τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου

Με την καταβολή των ενισχύσεων για το πρόγραμμα των παρακάρλιων περιοχών, ύψους 43 εκατ. ευρώ, ξεκινά από σήμερα το απόγευμα, Παρασκευή 31 Μαΐου, ο νέος γύρος πληρωμών προς τους δικαιούχους παραγωγούς. Σε αυτόν τον γύρο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ» όπως δημοσιεύεται στο φύλλο που κυκλοφορεί, ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρόκειται να προχωρήσει και στην πληρωμή των ενισχύσεων για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους (ΜΝΑ), ενώ ξεκινά η εξόφληση δικαιούχων που δεν είχαν λάβει τις ενισχύσεις τους τα προηγούμενα έτη.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το ypaithros.gr, αργά το απόγευμα της Παρασκευής 31/5 πληρώνονται τόσο οι ενισχύσεις για τα παρακάρλια ύψους 43 εκατ. ευρώ, όσο και ενισχύσεις του έτους 2014 ύψους 1.420.000 ευρώ σε 2.600 δικαιούχους. Σημειώνεται – επειδή μεσολαβεί Σαββατοκύριακο – ότι τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα για τους παραγωγούς από την Δευτέρα 3 Ιουνίου.

Πληρωμές

Από το ρεπορτάζ της «ΥΧ» προκύπτει ότι το σύνολο των πληρωμών, που αγγίζουν σχεδόν τα 60 εκατ. ευρώ, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως και την ερχόμενη Τρίτη 4 Ιουνίου 2024.

✱ Από αυτά, τα 43 εκατ. ευρώ αφορούν το πρόγραμμα ενίσχυσης των παρακάρλιων περιοχών, με τις πληρωμές να ξεκινούν σήμερα. Εξάλλου, στις 28 Μαΐου πήρε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση με τις λεπτομέρειες και τις τιμές ανά μονάδα και στρέμμα, με τις οποίες ενισχύονται, για δύο χρόνια, οι πληγέντες παραγωγοί των πλημμυρισμένων περιοχών γύρω από την Κάρλα (περίπου 120.000 στρέμματα), αλλά και περιοχές της Βορείου Φθιώτιδας και Βορείου Ευβοίας, της Ρόδου και του Νοτίου Αιγαίου.

✱ Στα 15 εκατ. ευρώ περίπου αναμένεται να ανέλθει η πληρωμή των ειδικών μέτρων στήριξης για τα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους.

✱ Ποσό ύψους 1.420.000 ευρώ θα καταβληθεί σε 2.600 δικαιούχους ενισχύσεων του μακρινού έτους 2014. Πρόκειται για μία από τις εκκρεμείς υποθέσεις του παρελθόντος, η οποία έχει ελεγχθεί και είναι έτοιμη προς πληρωμή το απόγευμα της Παρασκευής 31/5, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι και για άλλα έτη. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη πληρωμή παλαιότερων ετών που πραγματοποιείται από τον Οργανισμό. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι με εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκη, η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στον έλεγχο 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ. Ήδη, περίπου οι 7.000 έχουν πληρωθεί και περίπου οι 800 έχουν σταλεί στη Δικαιοσύνη.