ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση των προτάσεων από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Αριστερά για Προκαταρκτική Επιτροπή

30/07/2025
2' διάβασμα
opekepe-xekinise-sti-vouli-i-syzitisi-ton-protaseon-apo-pasok-kai-syriza-nea-aristera-gia-prokatarktiki-epitropi-347855

Ξεκίνησε λίγο μετά τις  9 το πρωί της Τετάρτης (30/7)  στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και η λήψη απόφασης σχετικά με τις δύο προτάσεις που έχουν καταθέσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά για τη συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής κατά των δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που υπογράφεται από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκο Ανδρουλάκη, 32 βουλευτές της κοινοβουλευτικής του ομάδας καθώς και δύο ανεξάρτητους βουλευτές, ζητά τη συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής «για την ενδεχόμενη τέλεση, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, των αδικημάτων της συνέργειας σε απιστία κατ’ εξακολούθηση, με βλάβη που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ», για τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ για τον κ. Αυγενάκη να διερευνηθεί επιπροσθέτως και το ενδεχόμενο της τυχόν τέλεσης και «της πράξης της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, τετελεσμένης και σε απόπειρα, με βλάβη που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ» για τις «έντονες πιέσεις του για αποδεσμεύσεις υπόπτων ΑΦΜ και παράνομες καταβολές» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η δεύτερη πρόταση, που θα τεθεί στη συζήτηση στην Ολομέλεια, είναι αυτή που συνυπογράφουν οι πρόεδροι και οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Νέας Αριστεράς, με την οποία ζητείται η συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής κατά των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη για τη διερεύνηση της ενδεχόμενης τέλεσης -και για τους δύο- των ποινικών αδικημάτων της «συνέργειας σε κακουργηματική απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ επανάληψη, με ζημία άνω των 120.000 ευρώ (άρθρ. 390 παρ.1 και 2 σε συνδ. με άρθρ. 47 ΠΚ) και της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ επανάληψη, με ζημία άνω των 120.000 ευρώ» για τις παράνομες επιχορηγήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, οι δύο προτάσεις επί ενιαίου ψηφοδελτίου θα τεθούν σε μυστική ψηφοφορία επί κάλπης στην οποία δεν μπορούν να μετέχουν οι δύο προτεινόμενοι πρώην υπουργοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: