Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

Οπωροφόρα: Μικρό το καλάθι των προσδοκιών για τις φθινοπωρινές συλλογές

16/10/2024
10'+ διάβασμα
oporofora-mikro-to-kalathi-ton-prosdokion-gia-tis-fthinoporines-sylloges-335151

Οι φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες συλλογές των φρούτων παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, λόγω και της εποχικότητάς τους. Το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με αυτές του καλοκαιριού είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την παραγωγή, αλλά και για τους εργαζόμενους. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι και το θέμα της φυτοπροστασίας, καθώς εχθροί και ασθένειες παρουσιάζονται με διαφορετικές εντάσεις, ανάλογα και με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν. Αξιολογώντας τα μέχρι τώρα δεδομένα της καλλιεργητικής περιόδου, αλλά και της έναρξης της συλλογής των καρπών της ροδιάς, της μανταρινιάς και της λεμονιάς, το ρεπορτάζ της «ΥΧ» μεταφέρει την εικόνα που επικρατεί στις περιοχές παραγωγής, καθώς και το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται από τις αγορές. Όπως δείχνουν τα πρώτα συμπεράσματα, οι παραγωγοί θα πρέπει να πορευθούν, σε γενικές γραμμές, με χαμηλές προσδοκίες ενόψει του επόμενου διαστήματος.

ΡΟΔΙ: Ξανά στην παραγωγή, μετά από τρία συναπτά έτη παγετού

Η φετινή χρονιά έδειξε επιτέλους ένα καλό πρόσωπο σε πολλούς παραγωγούς ροδιού, μετά από μία τριετία καταστροφών από τον παγετό. Οι καλλιέργειες που δέχτηκαν τις φροντίδες των παραγωγών άρχισαν σιγά-σιγά να αποδίδουν και η εικόνα που παρουσιάζουν κατά την τρέχουσα περίοδο δείχνει να είναι θετική, τόσο από άποψη αποδόσεων, όσο και ποιοτικών χαρακτηριστικών. Αρνητική, ωστόσο, εξέλιξη είναι οι χαμηλές τιμές που εμφανίζονται αυτό το διάστημα, τηρουμένης της μεγάλης ζήτησης για χυμό από αγορές του εξωτερικού.

Αξιολογώντας αυτή την κατάσταση, ο Νίκος Θεοδώρου, παραγωγός και μεταποιητής ροδιού, εκτιμά ότι η αγορά ζητά περισσότερο το μεταποιημένο προϊόν και λιγότερο το νωπό. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συμπίεση των τιμών παραγωγού προς τα κάτω, για να είναι τα μεταποιημένα προϊόντα περισσότερο ανταγωνιστικά. Φυσικά, στις αγορές του νωπού, κυριαρχούν τα ολιγοπώλια και, λόγω της απουσίας των συλλογικών σχημάτων στο προϊόν, η κατάσταση δείχνει ομιχλώδης, κάτι που ανατανακλάται και στην παραγωγή», τονίζει.

Εστιάζοντας στο θέμα των τιμών, υποστηρίζει ότι «τα ρόδια που κατευθύνονται στη χυμοποίηση πληρώνονται από 18 έως 20 λεπτά, σε σύγκριση με τα νωπά, που η τιμή τους φθάνει στα 30 λεπτά περίπου, ανάλογα και με την ποιότητα». Παρακολουθώντας την εξέλιξη από την καταστροφή των καλλιεργειών του 2021, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι οι παραγωγοί που διαχειρίστηκαν σωστά τις καλλιέργειές τους σήμερα απολαμβάνουν τους καρπούς. «Ωστόσο, έχουμε και πολλές περιπτώσεις απογοητευμένων, οι οποίοι παράτησαν τις καλλιέργειες και αναμένουν τις αποζημιώσεις από την πολιτεία, λόγω της απώλειας του εισοδήματός τους και της καταστροφής των καλλιεργειών τους», προσθέτει.

Δίνοντας έμφαση στη θετική πλευρά της καλλιέργειας της ροδιάς, ο κ. Θεοδώρου εκτιμά ότι πρόκειται για μια παραγωγή με καλή προοπτική, λόγω της μεγάλης ζήτησης του χυμού από τις αγορές του εξωτερικού. «Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει η πολιτεία, με δικά της εργαλεία, να στηρίξει την καλλιέργεια, ώστε να ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος και να μπούμε σε μία νέα τροχιά ανάπτυξης», επισημαίνει.

«Τα ρόδια που κατευθύνονται στη χυμοποίηση πληρώνονται από 18 έως 20 λεπτά, σε σύγκριση με τα νωπά, που η τιμή τους φθάνει στα 30 λεπτά περίπου, ανάλογα και με την ποιότητα».Νίκος Θεοδώρου, παραγωγός και μεταποιητής

Τέλος, αναφερόμενος στην τρέχουσα συλλεκτική περίοδο, υποστηρίζει ότι οι αποδόσεις των καλλιεργειών της περιοχής του κυμαίνονται από 2 έως 3 τόνους. «Σε μία καλή χρονιά, μπορεί να ξεπεράσουμε τους 4 τόνους, αυτό όμως απαιτεί καλές καιρικές συνθήκες και φυσικά φροντίδα από τους παραγωγούς. Οι καρποί που συλλέγουμε δείχνουν να έχουν αυξημένα σάκχαρα για αυτή την εποχή και ποιοτικά παρουσιάζονται καλύτεροι», καταλήγει.

Έχουν συλλεχθεί τα Aco, σε λίγες ημέρες η Wonderful στην Κάτω Τιθορέα 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση της Γιώτας Παπανικολάου, παραγωγού από την Κάτω Τιθορέα Λοκρίδας. Η ίδια υποστηρίζει ότι η παραγωγή και η ποιότητα των καλλιεργειών είναι καλή. «Η ποικιλία Aco, που έχουμε συλλέξει, εκδηλώνει ανεβασμένα σάκχαρα, σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η ποικιλία Wonderful, στην οποία και δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση, λόγω της ανθεκτικότητας στη συντήρησή της, αλλά και των αυξημένων αντιοξειδωτικών που διαθέτει». Κλείνοντας, κάνει λόγο για μία καλλιέργεια με ιδιαίτερες απαιτήσεις και πολλή χειρωνακτική εργασία. «Αν, όμως, την προσέξουμε καλύτερα, θα έχουμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα».

Χαμηλές οι τιμές για τον παραγωγό στην Αταλάντη Φθιώτιδας 

Μεταφέροντας τη δική του οπτική από την παραγωγή της περιοχής του, ο Αχιλλέας Γκούρας από την Αταλάντη Φθιώτιδας κάνει λόγο για οριακές τιμές στο προϊόν. «Μπορεί η παραγωγή να δείχνει καλή, όμως οι τιμές που εισπράττουμε από την αγορά δεν ανταποκρίνονται στο αυξημένο κόστος παραγωγής που έχουμε».

ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ: Μικρές οι αποδόσεις, μεγάλα τα μεγέθη των καρπών

Με την ποικιλία Σατσούμα ξεκίνησε η συλλογή των μανταρινιών από τις πρωιμότερες περιοχές. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο δεν βοήθησαν σημαντικά τα δέντρα, ώστε να φτάσουν στο μέγιστο της παραγωγής τους. Ο Τάσος Λέρμας, παραγωγός από το Σκαφιδάκι Αργολίδας, εκτιμά ότι η κατάσταση αυτή έχει και μια θετική πτυχή. «Οι καρποί των δέντρων μπορεί να είναι αριθμητικά λιγότεροι σε σύγκριση με άλλες χρονιές, αλλά παρουσιάζουν μεγαλύτερα μεγέθη και αυτό, φυσικά, θα εκτιμηθεί από την αγορά», σημειώνει.

Υποστηρίζει, ακόμα, ότι η ποικιλία Κλημεντίνη θα είναι όψιμη κατά 15 ημέρες και οι πρώτες κοπές θα ξεκινήσουν στις αρχές Νοεμβρίου. «Στην παραγωγή, όμως, έχει μπει η ποικιλία Σατσούμα, της οποίας το ενδιαφέρον θα κρατηθεί μέχρι την έναρξη της συλλογής της Κλημεντίνης», συμπληρώνει.

«Οι καρποί των μανταρινιών μπορεί να είναι αριθμητικά λιγότεροι σε σύγκριση με άλλες χρονιές, αλλά παρουσιάζουν μεγαλύτερα μεγέθη και αυτό, φυσικά, θα εκτιμηθεί από την αγορά».Τάσος Λέρμας

Αναφερόμενος στο θέμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων από τη μύγα τις Μεσογείου, υποστηρίζει ότι δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα ζητήματα και, μέχρι στιγμής, «η κατάσταση είναι ελεγχόμενη χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες δεν ευνόησαν την παρουσία του εντόμου στις καλλιέργειές μας, όπως τις άλλες χρονιές».

Βάζει δύσκολα ο μαύρος ακανθώδης στην Άρτα

Διαφορετική, ωστόσο, είναι η εικόνα της φυτοπροστασίας στην περιοχή της Άρτας, η οποία πλήττεται από προσβολές του μαύρου ακανθώδους. Σύμφωνα με τον παραγωγό Μιχάλη Κοτσαρίνη, υπάρχουν περιοχές όπου οι παραγωγοί δεν μπορούν να ελέγξουν το έντομο. Αναφερόμενος στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ο ίδιος κάνει λόγο για μέτριες αποδόσεις, αλλά με πρώιμες συλλογές μανταρινιών, όπως είναι η ποικιλία Εσπινόζα. «Το μανταρίνι για την περιοχή μας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα, τόσο εμείς ως παραγωγοί, όσο και η πολιτεία γενικότερα, για να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί», καταλήγει.

Μειώνονται οι καλλιέργειες της ποικιλίας Σατσούμα στο Λεωνίδιο Αρκαδίας

Για χαμηλή ζήτηση της ποικιλίας Σατσούμα από τις αγορές κάνει λόγο ο Νίκος Γολεγός, γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λεωνιδίου. «Η ποικιλία καλλιεργείται στην περιοχή μας εδώ και πολλά χρόνια. Το τελευταίο, όμως, διάστημα υπάρχει στροφή σε άλλες ποικιλίες, αλλά και διαφορετικά είδη, κυρίως κηπευτικών», επισημαίνει.

ΛΕΜΟΝΙ: Προβληματίζει το ζήτημα του νερού στις περιοχές παραγωγής

Η καλλιέργεια της λεμονιάς έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε θερμοκρασίες, όπως επίσης και στο θέμα των αρδεύσεων. Δυστυχώς, τα προβλήματα λειψυδρίας δυσκολεύουν σημαντικά τη φετινή παραγωγή. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι και το γεγονός της δυσκολίας της συγκομιδής, σε σύγκριση με τα άλλα εσπεριδοειδή, λόγω της μορφολογίας του φυτού, με αποτέλεσμα να μην το προτιμούν οι εργάτες και να επιλέγουν άλλα είδη καλλιεργειών.

Αυτή την περίοδο, στο Καμάρι Ξυλόκαστρου Κορινθίας, έχει ξεκινήσει η συλλογή της ποικιλίας Interdonato, με μέτριες όμως αποδόσεις. Ο παραγωγός Ηλίας Θεοδοσόπουλος αποδίδει αυτή την αρνητική εικόνα «στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, με αποτέλεσμα τα δέντρα να μην ανταποκριθούν στον μέγιστο βαθμό».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Θεοδοσόπουλος υποστηρίζει ότι αυτή την περίοδο οι παραγωγοί πουλάνε μεσοσταθμικά στα 60 με 70 λεπτά, αλλά η ζήτηση του προϊόντος δεν παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον. «Σε πλήρη παραγωγή και συλλογή και με άλλες ποικιλίες θα ξεκινήσουμε προς τα τέλη Οκτωβρίου, που θα έχουμε και τα αποτελέσματα συνολικά για τα λεμόνια της περιοχής μας», καταλήγει.

Πάνω από τρία χρόνια έχει να βρέξει στη Λυγιά Κορινθίας

Στο μεγάλο πρόβλημα της άρδευσης των καλλιεργιών λεμονιάς της περιοχής της εστιάζει η Αγγελική Γερούκου, από τη Λυγιά Κορινθίας. «Καθώς η άρδευση των καλλιεργειών γίνεται με δυσκολία, οι αποδόσεις δείχνουν να είναι μειωμένες», περιγράφει. Αξιολογώντας την κατάσταση, η ίδια δηλώνει ότι το ενδιαφέρον των παραγωγών για την καλλιέργεια παρουσιάζει σημαντική μείωση χρόνο με τον χρόνο. «Στα χωράφια βλέπουμε κυρίως τους γηραιότερους, καθώς το ενδιαφέρον των νέων για την καλλιέργεια είναι ελάχιστο. Εάν δεν υπάρξουν υποδομές και σύγχρονες εγκαταστάσεις, το μέλλον της καλλιέργειας για την περιοχή μας προδιαγράφεται αβέβαιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του τόπου μας», υπογραμμίζει.

Καλή η παραγωγή, μειωμένη η ζήτηση στη Βίγλα Άρτας

Με τις ποικιλίες Ζαμπετάκη και Ιnterdonato ξεκίνησε η συλλογή του λεμoνιού στην Άρτα, σύμφωνα με τον Kλέαρχο Ευστρατείου. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «η παραγωγή δείχνει να είναι καλή για την τρέχουσα περίοδο, με ορισμένα προβλήματα, όμως, από τον μαύρο αλευρώδη, ένα δυσκολοεξόντωτο έντομο που δημιουργεί σοβαρά ζητήματα στους καρπούς των δέντρων».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, σημειώνει ότι «στο ξεκίνημα της τρέχουσας συλλεκτικής περιόδου ήταν στα 40-45 λεπτά, αλλά τις τελευταίες μέρες παρουσιάζεται μια άνοδος, με τις τιμές που λαμβάνουν οι παραγωγοί να κυμαίνονται στα 55-60 λεπτά. Το πρόβλημά μας είναι ότι οι αγορές είναι απομακρυσμένες. Περισσότερο, όμως, το θέμα εστιάζεται στην πλευρά των παραγωγών, διότι δεν έχουν μια σύγχρονη οργάνωση, ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί».

Κλείνοντας, αναφέρει ότι υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον για τη λεμονιά και για τον λόγο αυτόν γίνονται και νέες φυτεύσεις, με ποικιλίες που έχουν καλύτερη ζήτηση στην αγορά.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: