Οπωροκηπευτικά: Οι πρωταθλητές των εξαγωγών και το Top5 των εισαγωγών στην Ελλάδα

Με αρνητικά πρόσημα, αλλά διατηρώντας τη θετική πορεία των τελευταίων ετών, οι εξαγωγές στην Ελλάδα. Αυξημένες εισαγωγές, κυρίως σε «εξωτικά» και εκτός εποχής.

Μειωμένες, σε σύγκριση με το 2016, αλλά διατηρώντας τη θετική τροχιά της τελευταίας πενταετίας –αυξημένες και σε όγκο και σε αξία σε σχέση με το 2015 (κατά 11,3% και κατά 15,5% αντίστοιχα)– κινήθηκαν οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών στο 12μηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2017. Μάλιστα, διατηρώντας σχετικά σταθερή παραγωγή, περίπου στους 7,5-8 εκατ. τόνους τον χρόνο, η χώρα μας εμφανίζεται να έχει αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές της την τελευταία δεκαετία. Οι εισαγωγές, από την άλλη μεριά, δείχνουν να έχουν αυξηθεί στη διάρκεια του 2017.

Οι εξαγωγές

Ειδικότερα, οι εξαγωγές νωπών προϊόντων εμφανίζονται μειωμένες σε αξία κατά 3,7%, σε όγκο κατά 12,6% και διαμορφώθηκαν σε 1,013 δισ. ευρώ και σε 1.471,302 τόνους αντίστοιχα. Ρεκόρ πενταετίας σε όγκο σημείωσαν τα πυρηνόκαρπα που αύξησαν τις εξαγωγές τους κατά 12,4%, οι φράουλες κατά 12,2% και τα νωπά σταφύλια με ρεκόρ δεκαετίας και αύξηση εξαγωγών σε ποσότητες κατά 16,6%. Όμως, οι θετικές ενδείξεις της πορείας των χειμερινών προϊόντων, όπως τα εσπεριδοειδή και τα ακτινίδια, οδηγούν στην πρόβλεψη ότι τελικά η εμπορική σεζόν 2017/2018 θα κλείσει όχι μόνο με αύξηση, αλλά και με ρεκόρ.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση, η μείωση αυτή θεωρείται λογική μετά από τη συγκυριακή εκτόξευση των εξαγωγών το 2016, όταν ο κλάδος κατέγραψε ρεκόρ δεκαετίας σε σωρεία προϊόντων. Όπως εξήγησε, μιλώντας στην «Ύπαιθρο Χώρα», ο ειδικός σύμβουλος του συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης, οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών όχι μόνο διατηρούν την καλή πορεία που έχουν χαράξει τα τελευταία χρόνια, αλλά επιπλέον, στον βαθμό που οι παραγωγές εξελιχθούν και φέτος χωρίς εξαιρετικά απρόοπτα, η ζήτηση είναι τέτοια ώστε να έχει συνέχεια η θετική αυτή εξέλιξη.

Το top5 των εισαγωγών σε αξία
Το top5 των εισαγωγών σε αξία

Ως ενθαρρυντικό ερμηνεύεται, ακόμη, το γεγονός ότι οι ποσότητες των εξαγωγών μειώθηκαν το 2017 σε σύγκριση με το 2016, με υπερτριπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την αξία των εξαγωγών, καθώς συνιστά ενίσχυση της μέσης τιμής των προϊόντων, που σημαίνει και καλύτερη τυποποίηση και παρουσίαση των ελληνικών προϊόντων στους ξένους αγοραστές. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από το ρωσικό εμπάργκο –για ορισμένα, μάλιστα, οπωροκηπευτικά η ρωσική αγορά ήταν κύριος προορισμός– φαίνεται ότι τα ελληνικά προϊόντα «αναζητώντας» διεξόδους, άνοιξαν νέα κανάλια προς την ΕΕ, αλλά και προς τρίτες χώρες.

Διαβάστε σχετικά: Εξαγωγές Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών: Η λύση στην κρίση ή πορεία προς το άγνωστο;

Η αξία των νωπών οπωροκηπευτικών αναμένεται να αυξηθεί ταχύτερα από τον όγκο των ποσοτήτων στην αγορά της ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Η εκτίμηση αυτή απορρέει από τη στροφή που παρατηρείται στην προτίμηση των Ευρωπαίων καταναλωτών για νωπά φρούτα έναντι μεταποιημένων, για «ακριβότερα» φρούτα από τα παραδοσιακά, δηλαδή προς μούρα, φράουλες, φρούτα του δάσους, νέες ποικιλίες πεπονιού, ακτινίδια, νέες ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών και μήλων, αβοκάντο κ.ά. Ακόμη, πεδίο ανάπτυξης αλλά ταυτόχρονα και πρόκληση για τις ελληνικές εξαγωγές αποτελούν οι εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών που διακρίνουν αναστροφή της πτωτικής τάσης της κατά κεφαλήν κατανάλωσης και προβλέπουν αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου φρούτων και λαχανικών. Ενδεικτικό της διεύρυνσης είναι ότι ενώ η παραγωγή αυξάνεται κατά λίγο περισσότερο από 2%, το εμπόριο αυξάνεται κατά 7% τον χρόνο.

Οι εισαγωγές

Για τα μεν λαχανικά, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,6% σε όγκο (330.261 τόνοι) και κατά 10,6% σε αξία (215,5 εκατ. ευρώ), με τον δείκτη να αφορά και νωπά και κατεψυγμένα, για τα δε φρούτα –νωπά ή αποξηραμένα– κατά 17,5% σε όγκο (312.072 τόνοι) και κατά 8,1% σε αξία (344,83 εκατ. ευρώ), κυρίως σε μπανάνες, ανανά, χουρμάδες και ακτινίδια.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διέθεσε στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο Incofruit Ελλάς, «πρωταθλητής» και με διαφορά, τόσο σε αξία όσο και σε όγκους, είναι η μπανάνα. Ακολουθούν οι πατάτες και τα λεμόνια, ενώ τις μικρότερες εισαγωγές τόσο σε αξία όσο και σε όγκους σημείωσαν τα καρπούζια.

Οι πρωταθλητές των εξαγωγών σε αξία
Οι πρωταθλητές των εξαγωγών σε αξία