Οπωροκηπευτικά: Κλέβει στρέµµατα από το σπαράγγι το ακτινίδιο

Δύσκολη η φετινή σεζόν για το σπαράγγι

Οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών δυσχεραίνουν τις καλλιεργητικές εργασίες των παραγωγών σπαραγγιού σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών του χώρου, προβλέπεται οψίμιση της παραγωγής, με τα γνωστά αποτελέσματα στις τιμές του προϊόντος. Σημαντικό επίσης παραμένει το θέμα της έλλειψης εργατών γης, η οποία εμποδίζει τον όποιον προγραμματισμό της καλλιέργειας για το επόμενο διάστημα. Παρ’ όλες τις δυσκολίες όμως, οι παραγωγοί κάνουν λόγο για ένα προϊόν που συγκρατεί τη δυναμική του, λόγω της εξωστρέφειάς του.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κηπευτικών Νέας Βύσσας, Ζαφείρης Καζαντζής. «Διαχειριζόμαστε πάνω από 1.000 στρέμματα σπαράγγι στην περιοχή μας και το σύνολό του το εξάγουμε σε δυτικές χώρες, κυρίως στη Γερμανία. Το πρόβλημά μας είναι ότι γερνά ο αγροτικός πληθυσμός της περιοχής μας και η εξεύρεση εργατών γης δυσκολεύει περισσότερο».

Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής του προϊόντος, υποστηρίζει ότι στο ξεκίνημα μπορεί να ξεπεράσει και τα 4 ευρώ και να πέσει αργότερα ακόμα και κάτω από 1,5 ευρώ. «Μία μέση τιμή είναι περίπου στα 2 με 2,5 ευρώ το κιλό και οι αποδόσεις κυμαίνονται από 500 μέχρι 1.000 κιλά το στρέμμα, ανάλογα με την περιποίηση και το είδος του χωραφιού».

 

Εκτάσεις σπαραγγιού «κλέβει» το ακτινίδιο

Στις προετοιμασίες των χωραφιών αναφέρεται και ο Αντώνης Παπαργυρίου, έμπορος σπαραγγιού από την Καβάλα. «Στο 50% των καλλιεργούμενων εκτάσεων της περιοχής μας έχουν ήδη σηκωθεί τα σαμάρια. Οι έντονες βροχοπτώσεις δυσκολεύουν τις καλλιεργητικές φροντίδες και οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις δείχνουν όψιμιση της παραγωγής». Σύμφωνα με τον ίδιο, πιο έντονα τους απασχολεί η μείωση των στρεμμάτων.

Σε αυτό συντελούν το έντομο Ζεύζερα, που είναι δύσκολο στην καταπολέμησή του, αλλά κυρίως η ολοένα και εντονότερη έλλειψη εργατών γης. Για τον λόγο αυτόν, «ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγών στρέφεται στην καλλιέργεια του ακτινιδίου, επειδή δεν έχει τις ίδιες απαιτήσεις στη συλλογή του, όπως το σπαράγγι», καταλήγει.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Κωνσταντίνος Αλμπάνης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνεταιρισμού Σπαραγγιού Χρυσούπολης. Ο ίδιος κάνει λόγο για μία σοβαρή προσπάθεια ενίσχυσης της καλλιέργειας από την πλευρά του συνεταιρισμού, μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα, στους τομείς των νέων φυτεύσεων, αλλά και της προμήθειας σύγχρονου εξοπλισμού.

«Το προϊόν δείχνει ότι κρατά τη δυναμική του, αλλά οι απαιτήσεις, σε εργατικό δυναμικό είναι σημαντικές. Πάνω από 70 μέρες τον χρόνο καθημερινά και κάτω από αντίξοες συνθήκες θα πρέπει να είμαστε μέσα στα χωράφια για να συλλέξουμε την παραγωγή μας. Ο χρόνος είναι απόλυτος και δεν μπορεί να μας περιμένει», τονίζει.