Ώρα εκλογών για το Επιμελητήριο Αχαΐας
Στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου 2024 θα διεξαχθούν οι επιμελητηριακές εκλογές στην Αχαΐα, από τις οποίες θα αναδειχθούν τα 31 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας.
Στην κούρσα της εκλογικής αναμέτρησης έχουν μπει πέντε συνδυασμοί:
- «Επιμελητήριο πρωταγωνιστής», με επικεφαλής τον Θεόδωρο Λουλούδη.
- «Σύγχρονο Επιμελητήριο με όραμα», με επικεφαλής τον Αντώνιο Ποταμίτη.
- «Επιμελητήριο για όλους», με επικεφαλής τον Αντώνιο Κουνάβη.
- «Παναιγιάλεια Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση», με επικεφαλής τον Γεώργιο Σακελλαρόπουλο.
- «Ένα Επιμελητήριο», με επικεφαλής τον Παναγιώτη Βασιλείου.
Οι συνδυασμοί που διεκδικούν την ψήφο των επαγγελματιών του νομού μοιράζονται στην «ΥΧ» τις θέσεις και τις προτάσεις τους για τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της περιοχής, με στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την προώθηση καινοτόμων λύσεων.
Μακροχρόνιο σχέδιο – οδηγός για την οικονομική ανάπτυξη της Αχαΐας
«Κατά καιρούς, έχουν διατυπωθεί και εφαρμοστεί σημαντικά μέτρα για την ανάπτυξη των τοπικών προϊόντων. Όμως, σύντομα, το ένα ή το άλλο ατονούν και αναμένουμε μια νέα εξαγγελία για να συνεχίσουμε. Δεν έχει λείψει η δημιουργικότητα από την προώθηση των προϊόντων, αυτό που λείπει είναι η χάραξη μιας σταθερής πολιτικής ανάπτυξης, marketing και προώθησης σε επίπεδο τοπικό ή ευρύτερης κλίμακας. Ένα μακροχρόνιο σχέδιο που θα αποτελέσει τον οδηγό για την οικονομική ανάπτυξη της Αχαΐας», μάς λέει ο υποψήφιος με τον συνδυασμό του κ. Λουλούδη, Σωτήριος Σαρδελής.
Όπως εξηγεί, εάν κάποιος θελήσει σήμερα να εφαρμόσει μια πολιτική πάνω στον πρωτογενή τομέα, «το βασικό εργαλείο για να ξεκινήσει αυτή την εργασία είναι τα στατιστικά στοιχεία του πρωτογενούς τομέα. Πόσοι είναι οι παραγωγοί στην Ελλάδα; Πόσοι από αυτούς είναι επαγγελματίες αγρότες και πόσοι στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ; Πόσοι απασχολούνται ανά αγροτικό προϊόν; Ολοκληρωμένες απαντήσεις σε αυτά δεν υπάρχουν, παρά μονάχα από μερικούς συνεταιρισμούς που δίνουν όμως μέρος της συνολικής εικόνας».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι το Επιμελητήριο Αχαΐας είναι ο φορέας που «έχει την τεχνογνωσία και τους πόρους για την καταγραφή αυτών των στοιχείων, κάτι που θα αποτελέσει τη βάση για την υλοποίηση των μέτρων που προαναφέρονται».
Σύμφωνα με τον κ. Σαρδελή, οι τομείς στους οποίους θα εστιάσει ο συνδυασμός είναι οι εξής:
- Βελτίωση των τεχνικών παραγωγής.
- Αλληλεπίδραση/συνεργασία με τον τομέα μεταποίησης για βελτίωση του τελικού προϊόντος.
- Αλληλεπίδραση/συνεργασία με τον τομέα της εστίασης και του τουρισμού για τη δημιουργία γαστρονομικής ταυτότητας που θα ενισχύσει την εμπειρία του επισκέπτη στην Αχαΐα και την ανάπτυξη αγροτουριστικού τομέα.
- Δημιουργία νέων, και ενίσχυση της θέσης των υπαρχόντων, Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης και Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
- Παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων.
- Προώθηση της συνεργασίας για τη δημιουργία επιχειρηματικών ομάδων έρευνας και καινοτομίας.
- Σταθερή παρουσία σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις.
- Εκπαίδευση των γεωργών/κτηνοτρόφων.
- Δημιουργία μακροχρόνιου πλάνου προωθούμενων καλλιεργειών/προϊόντων σε επίπεδο νομού.
Στήριξη στην παραγωγική οικονομία της Αχαΐας
«Οι εκλογές στο Επιμελητήριο Αχαΐας έχουν δώσει την ευκαιρία στην παράταξή μας, ‘’Σύγχρονο Επιμελητήριο με όραμα’’, να καταθέσει ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης της Αχαΐας, με ανασύνταξη των δυνάμεων της περιοχής, με συνεργασίες και αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων της. Στη δική μας πρόταση, όπως και στην πραγματική οικονομία, ο πρωτογενής τομέας κατέχει σημαντικό ρόλο και αποτελεί βασική προτεραιότητα», τονίζει από τη μεριά του ο υποψήφιος πρόεδρος Αντώνιος Ποταμίτης.
Ο ίδιος αναφέρεται στις επερχόμενες επιμελητηριακές εκλογές για το Επιμελητήριο Αχαΐας, στις οποίες κατέρχονται ως υποψήφιοι περίπου 600 επιχειρηματίες και επαγγελματίες. «Για να πάρουμε ένα στοιχείο που αποτελεί “φωτογραφία” της αγοράς και της οικονομίας της περιοχής, περισσότεροι από τους μισούς ανήκουν στον τομέα των υπηρεσιών, με πολύ λιγότερους να ανήκουν στο εμπόριο και ακόμη λιγότερους στη μεταποίηση.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, απλώς, ότι έχουμε μια αγορά στην περιοχή βασισμένη στις υπηρεσίες και ελλειμματική παρουσία της μεταποίησης στο συνολικό παραγωγικό μοντέλο της περιοχής μας. Αυτό το ισοζύγιο πρέπει να το αλλάξουμε και είναι στις προτεραιότητες να συμβάλει και το Επιμελητήριο ώστε να γίνει εφικτό», σημειώνει.
Και προσθέτει: «Ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας, λοιπόν, δεν μπορεί παρά να είναι στον σχεδιασμό ενός προγράμματος ανασυγκρότησης της παραγωγικής οικονομίας».
Στις άμεσες ενέργειες του Επιμελητηρίου, ο κ. Ποταμίτης επισημαίνει πως θα είναι «να έλθουμε σε επαφή με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου της Αχαΐας, ώστε να διερευνήσουμε “στην πηγή” πώς θα συγκροτήσουμε τις προτάσεις μας για την οικονομία, τα φορολογικά θέματα, τα θέματα τιμών κ.ο.κ. Άλλωστε, υπήρχε συζήτηση όλοι οι αγρότες και όχι μόνο οι οργανωμένες εταιρείες να συμμετέχουν στο Επιμελητήριο ως μέλη, κάτι που θα γίνει ίσως στις επόμενες εκλογές».
Και καταλήγει: «Επικοινωνία, λοιπόν, με τους ανθρώπους της παραγωγής, στήριξη στις μονάδες παραγωγής που λειτουργούν σε όλη την Αχαΐα και, φυσικά, ανάδειξη των πλεονεκτημάτων στην τοπική παραγωγή, όπως είναι οι παραγωγοί οίνου στην περιοχή της Αιγιάλειας, εκεί όπου έχουμε διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης και αξιοποίησης των μοναδικών κρασιών της περιοχής, με την προώθησή τους σε νέες αγορές, τη θεσμική συμπαράσταση στα αιτήματα των παραγωγών και τη δημιουργία Οινικού Μουσείου».
Αντώνιος Κουνάβης, υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας
και επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμελητήριο για όλους»
Δυναμικό περιβάλλον για την πρόοδο της τοπικής οικονομίας
Ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Αντώνης Κουνάβης, επικεφαλής του
συνδυασμού «Επιμελητήριο για όλους», δεσμεύεται να λειτουργήσει ως αρωγός κάθε επαγγελματία, ενισχύοντας την τοπική οικονομία με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες.
Στόχος, όπως λέει, είναι να διασφαλισθεί ένα Επιμελητήριο ανοιχτό, φιλικό και λειτουργικό. Ένα Επιμελητήριο που θα αποτελεί σύμμαχο και συνεργάτη για κάθε επιχείρηση και κάθε επαγγελματία, που θα αναζητά ευκαιρίες, θα παρέχει προγράμματα στα μέλη του και θα βρίσκεται κοντά τους σε κάθε βήμα, σε κάθε ανάγκη, ενωμένο και αποτελεσματικό.
Βασικοί άξονες του προγράμματός του είναι η διαρκής και άμεση πληροφόρηση για διαθέσιμα προγράμματα και εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν. Επίσης, προτεραιότητά του αποτελεί η προώθηση τοπικών προϊόντων.
Ο συνδυασμός υποστηρίζει τη διοργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας εμπορικών εκθέσεων και άλλες δράσεις που θεωρεί ότι θα ενισχύσουν τη φήμη και τη ζήτηση των τοπικών προϊόντων. Όπως επισημαίνεται, μέσα από καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως η προσέλκυση της κρουαζιέρας, επιδιώκεται η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή, συμβάλλοντας στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
«Η αγορά είναι η καρδιά της πόλης και κάθε επαγγελματίας αποτελεί κρίκο της αλυσίδας που στηρίζει την τοπική μας οικονομία», δηλώνει ο Αντώνης Κουνάβης.
Απώτερη φιλοδοξία του συνδυασμού «ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» είναι να δημιουργήσει ένα Επιμελητήριο σύμμαχο και στήριγμα για όλους τους επαγγελματίες. Ο συνδυασμός δεσμεύεται να στηρίξει τους επαγγελματίες στην πράξη, με πρωτοβουλίες που προάγουν την ανάπτυξη και την καινοτομία, διαμορφώνοντας ένα δυναμικό περιβάλλον για την πρόοδο της τοπικής οικονομίας.
Ανάπτυξη υποδομών και ενίσχυση εξωστρέφειας
Ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος, υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και επικεφαλής της «Παναιγιάλειας Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης (ΠΑΕΚ)», θέτει ως βασικό στόχο την τοπική ανάπτυξη, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες της Αιγιάλειας ως σημαντικού οικονομικού πυλώνα για την περιοχή της Αχαΐας.
Σε πρόσφατη εκδήλωση, ο κ. Σακελλαρόπουλος παρουσίασε τις βασικές θέσεις του συνδυασμού του, επικεντρωμένες στην ανάπτυξη υποδομών και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα:
- Ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος: Ενιαίος σχεδιασμός για την προώθηση της Αιγιάλειας ως τουριστικού προορισμού, με δημιουργία πολιτιστικού ημερολογίου που θα συνδυάζει τοπικά φεστιβάλ και εκδηλώσεις.
- Βελτίωση υποδομών: Προτάσεις για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου, την ανάπτυξη της μαρίνας και του λιμένα Αιγίου, καθώς και τη σύνδεση με την Ολυμπία Οδό. Ο κ. Σακελλαρόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση του Οδοντωτού, ως μέσου ενίσχυσης του τουρισμού και της διασύνδεσης της περιοχής.
- Στήριξη καινοτομίας: Προώθηση πρωτοβουλιών που ανοίγουν νέους δρόμους για την καινοτομία στις τοπικές επιχειρήσεις, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά τους.
- Συνεργασία και Δράσεις: Ο κ. Σακελλαρόπουλος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση, τον δήμο και την περιφέρεια, καθώς και με άλλους φορείς. Εξέφρασε τη δέσμευση της ΠΑΕΚ να στηρίξει ενεργά τις επιχειρήσεις της περιοχής, βοηθώντας τους επαγγελματίες να ξεπεράσουν τα καθημερινά προβλήματα και να αναδείξουν τις δυνατότητές τους.
Βιώσιμη ανάπτυξη και αναβάθμιση της τοπικής επιχειρηματικότητας
Ο Παναγιώτης Βασιλείου, επικεφαλής του συνδυασμού «Ένα Επιμελητήριο» και υποψήφιοςπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, την αναβάθμιση του ρόλου του Επιμελητηρίου και τη μετάβαση στη νέα εποχή.
Ιδιαίτερη σημασία δίνει ο συνδυασμός του στην ανάδειξη της τοπικής αγοράς και των προϊόντων της με εξειδικευμένες δράσεις προβολής, αλλά και τη σταδιακή τόνωση της τοπικής αγοράς μέσω αναπτυξιακών δράσεων και την ενίσχυση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς.
Ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας έχει θέσει σαφείς προτεραιότητες για την ενίσχυση του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αναβάθμιση της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Ο κ. Βασιλείου προτείνει μέτρα για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και την προώθηση των τοπικών προϊόντων. Υποστηρίζει τη δημιουργία δομών που θα παρέχουν εξειδικευμένη ενημέρωση στους αγρότες για σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας, χρηματοδοτικά εργαλεία και εξαγωγικές δυνατότητες.
Η συνεργασία με φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα για τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων αποτελεί επίσης βασικό άξονα της πολιτικής του.
Για τη βιομηχανία και τη μεταποίηση, ο κ. Βασιλείου δίνει έμφαση στη σύνδεση της τοπικής παραγωγής με τις επιχειρήσεις μεταποίησης, προκειμένου να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των προϊόντων της Αχαΐας.
Προτείνει την ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς και την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών για την αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας. Τέλος, μεγάλο στοίχημα για τον κ. Βασιλείου αποτελεί η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.