«Οργανικά» φωτοβολταϊκά, η νέα «made in Greece» τάση

Αύξηση έως και 30% της παραγωγής σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Η νέα τάση στις ανανεώσιμες πηγές για τον πρωτογενή τομέα, που ακούει στο όνομα «οργανικά» φωτοβολταϊκά, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 12/10 στο δωδέκατο συνέδριο για τα πράσινα, εύκαμπτα, εκτυπωμένα ηλεκτρονικά και τα αγροβολταϊκά, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο καθηγητής του εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας (LTFN) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Στέργιος Λογοθετίδης, ανέλυσε τα πλεονεκτήματα της καινοτόμου τεχνολογίας. Το εύκαμπτο υλικό, που χρησιμοποιείται ήδη σε πιλοτικές εφαρμογές στον εγχώριο πρωτογενή τομέα, παράγεται στη χώρα μας. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της γενικής γραμματέως του ΥΠΑΑΤ, Χριστιάννας Καλογήρου. Χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου ήταν η «ΥΧ».

Αγροβολταϊκά, ένα χρήσιμο εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη

Ως την επόμενη μεγάλη τάση στον τομέα της ενέργειας και ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη χαρακτήρισε τα αγροβολταϊκά η γενική γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Χριστιάννα Καλογήρου.

«Για εμάς, αποτελεί προτεραιότητα η ενδυνάμωση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας και η ανάπτυξή της με τρόπο βιώσιμο και πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον. Συνοδοιπόροι μας, η έρευνα, η καινοτομία, οι σύγχρονες τεχνολογίες και η εφαρμογή τους στα νέα συστήματα καλλιέργειας. Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων, ιδίως των ευρωπαϊκών, μπορεί να δώσει ισχυρή ώθηση στην κατεύθυνση αυτή», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Το ΥΠΑΑΤ εκπροσωπήθηκε, επίσης, από τον προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ) ΠΑΑ, Νίκο Μανέτα. Το υπηρεσιακό στέλεχος παρουσίασε τις προτεραιότητες της νέας ΚΑΠ, που θα ξεκινήσει το 2023 και όπου δεσπόζουν οι «πράσινες» βιώσιμες αρχές της «Πράσινης Συμφωνίας» και της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο». Όπως είπε, αυτές προκρίνουν, μεταξύ άλλων, τη διάδοση και περαιτέρω αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στον πρωτογενή τομέα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2022 θα έχει βγει η προκήρυξη για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης. Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασής του, ο κ. Μανέτας διευκρίνισε στην «ΥΧ» ότι το υπουργείο προσανατολίζεται στη θέσπιση ενός υπομέτρου – «ομπρέλα» για τις ΑΠΕ όπου, μεταξύ άλλων, θα εντάσσονται και τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.

Τριπλό όφελος και αύξηση της παραγωγικότητας έως 30%

Ο πρόεδρος του ελληνικού συνδέσμου οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών, HOPE-A και καθηγητής του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης, μίλησε για τα πλεονεκτήματα των «οργανικών» φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς σε σχέση με τα «παραδοσιακά», πρώτης και δεύτερης γενιάς αγροτικά φωτοβολταϊκά.

Όπως σημείωσε, τόσο οι στόχοι για το περιβάλλον της ΕΕ, όσο και οι κλιματικές συνθήκες καθιστούν τα αγροβολταϊκά μέρος της λύσης των προκλήσεων και των προβλημάτων που υπάρχουν στον πλανήτη και στον πρωτογενή τομέα. Για παράδειγμα, η ανάγκη εξοικονόμησης πόρων (νερού, γης), αλλά και οι ραγδαία αυξανόμενες ανάγκες σε παραγωγή ενέργειας και τροφίμων είναι ζητήματα για τα οποία τα αγροβολταϊκά μπορούν να δώσουν απαντήσεις.

Τόσο ο κ. Λογοθετίδης, όσο και επόμενοι ομιλητές, αναφέρθηκαν στα οφέλη των «οργανικών» φωτοβολταϊκών. Ορισμένα από αυτά είναι το πολύ μικρότερο βάρος τους, η ευελιξία τους σε σχέση με τα συμβατικά φ/β, η δυνατότητά τους να παράγουν περισσότερη ενέργεια σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού (π.χ. κατά τη χειμερινή περίοδο) και η δυνατότητά τους για εύκολη τοποθέτηση στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή της Ιεράπετρας, όπου και συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των θερμοκηπίων στη χώρα μας, αλλά και συνολικά η Κρήτη θα μπορούσε να καταστεί ενεργειακά αυτόνομη στον πρωτογενή τομέα, να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους.

Παράλληλα, δύναται να αυξήσει σημαντικά την παραγωγικότητά της, τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, αν αξιοποιηθούν τεχνολογίες, όπως η αναφερόμενη.

Tα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη Θέρμη

Όπως καταδείχθηκε από τους ομιλητές, το όφελος της καινοτομίας των αγροβολταϊκών είναι τριπλό (παραγωγή τροφίμων, ενέργειας και μείωση στην κατανάλωση νερού, ιδιαίτερα στις υδροπονικές καλλιέργειες).

Κατά την παρουσίασή της, η γεωπόνος της εταιρείας ΟΕΤ (Organic Electronic Technologies), Ευγενία Αθανασιάδου, στάθηκε στα οφέλη της χρήσης της τεχνολογίας στο πρότυπο, ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, όπως έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια του έργου «ΑgroRes», που ξεκίνησε το 2020 και βρίσκεται σε εξέλιξη. To εν λόγω έργο αποτελεί συνέχεια των μελετών που εκπονεί η εταιρεία OET από το 2015, πάνω στην επίδραση των «οργανικών» φωτοβολταϊκών στις γεωργικές καλλιέργειες.

Στο πλαίσιο του έργου, το θερμοκήπιο καλύπτεται στο 50% της επιφάνειάς του με «οργανικά» φωτοβολταϊκά, ενώ το υπόλοιπο λειτουργεί ως συμβατικό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, με τη χρήση της εν λόγω τεχνολογίας, η ετήσια παραγωγή αυξήθηκε κατά 25% μεσοσταθμικά και κατά 30% τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ σημαντικά βελτιωμένη ήταν και η ανάπτυξη των φυτών.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ 2014/2020, με εταίρους τις εταιρείες «OET», «Shelter» και «Γεωθερμική» και την υποστήριξη του εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας (LFTN) του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.