Ωρίμασε και εξετάζεται από το ΥΠΑΑΤ η κατασκευή του φράγματος «Μπελμά» στον ορεινό Κίσσαβο

Είναι γνωστό ότι οι ανάγκες σε νερό ύδρευσης και άρδευσης αποτελούν ένα από τα μόνιμα προβλήματα του δήμου Αγιάς, τόσο στην ορεινή και ημιορεινή περιοχή, όσο και στην πεδινή και παραλιακή περιοχή, με κυρίαρχο πρόβλημα αυτό της άρδευσης του εκτεταμένου δέλτα του Πηνειού, όπου απαντάται εκτεταμένη υφαλμύρωση, αλλά και την πληθώρα δημοτικών και ιδιωτικών γεωτρήσεων που υφίστανται.

Είναι επίσης αποδεκτό ότι η λύση για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων είναι η κατασκευή τους φράγματος Μπελμά στην περιοχή του όρους Όσσας (Κίσσαβος), για το οποίο σύμφωνα -με το δήμο Αγιάς- ο συνολικός όγκος αποθήκευσης νερού θα είναι της τάξης των 5.047.100 m3 και η συνολική υδάτινη επιφάνεια του ταμιευτήρα 395.277 m2. Συνολικά αποθέματα νερού δηλαδή, ικανά για να λύσουν το αρδευτικό και υδρευτικό πρόβλημα της επαρχίας. Το αίτημα της Αγιώτικης κοινωνίας και ιδιαίτερα των παραγωγών της επαρχίας χρονολογείται από την δεκαετία του 1990.

Σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ

Από τότε μπορεί να μην έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, σίγουρα όμως έχει σημειωθεί πρόοδος, με πιο χαρακτηριστική τη σύσκεψη που είχε προ ημερών στο γραφείο του Γ.Γ. Δημ. Παπαγιαννίδη με τον δήμαρχο Αγιάς κ. Αντώνη Γκουντάρα και υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ στη τεχνική σύσκεψη παρενέβη διαδικτυακά και ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. Κοινή ήταν η θέση όλων ότι πρέπει να λυθεί το οξύ πρόβλημα άρδευσης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές καλλιέργειες από τη μη κανονική λειτουργία των  αρδευτικών δικτύων. Γι΄αυτό και ζητήθηκε η κατασκευή του φράγματος Μπελμά. Στις 11 Απριλίου μάλιστα, εμπεριστατωμένη έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Αγιάς, απεστάλη στον κ. Παπαγιαννίδη και στην οποία αναλύονταν όλοι οι λόγοι για τους οποίους το έργο έχει πολλαπλή ωφελιμότητα και επιβάλλεται να υλοποιηθεί.  

Δήλωση Παπαγιαννίδη με νόημα

Μάλιστα σε ανάρτηση του ο κ. Παπαγιαννίδης ανέφερε πως «η αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γεωργικές περιοχές είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Πρωθυπουργού και του ΥΠΑΑΤ. Συζητήσαμε για ένα σχέδιο δράσης για το Φράγμα Μπελμά συγκεκριμένα βήματα και εξασφάλιση επαρκών τεχνικά Αδειοδοτήσεων. Επίσης το συνοδό αρδευτικό δίκτυο με εγγειοβελτιωτικά έργα που αφορούν αγωγούς μεταφοράς, δευτερεύον και τριτεύον αρδευτικό δίκτυο, ομβροδεξαμενές και συνοδά καινοτόμα έργα, ώστε να ενταχθεί στο ΠΑΑ 2023 -2027. Στόχος η ολοκλήρωση ενός αναπτυξιακού, βιώσιμου, ευφυούς, ασφαλούς, πλήρους και λειτουργικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων αγροτών».

Η ωφελιμότητα-χρησιμότητα του φράγματος

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στη σύσκεψη, το Φράγμα Μπελμά αποτελεί ένα έργο υψίστης σημασίας για την περιοχή και ο σχεδιασμός του χρονολογείται από την δεκαετία του 1990. Η θέση του φράγματος είχε προταθεί από τους Γ. Σούλιος κ.ά. (1992) και την Μακεδονική Εταιρεία Τεχνικών Μελετών (2004). Μάλιστα το συγκεκριμένο έργο κατατάχθηκε ως το πρώτο από τα πέντε έργα πρώτης προτεραιότητας, για την Ανατολική Θεσσαλία από τους Γ. Μιγκίρος κ.ά. (2008). Ειδικότερα, η θέση του φράγματος αξιολογήθηκε και προτάθηκε στα πλαίσια μελέτης του Τομέα Γεωλογικών επιστημών του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών (Γ. Μιγκίρος κ.ά., 2008), με τίτλο: Καταγραφή – αξιολόγηση προτάσεων υδραυλικών έργων περιοχής Κάτω Όλυμπου – Όσσας – Μαυροβουνίου. Η παραπάνω μελέτη αξιολόγησε όλες τις δυνατές θέσεις κατασκευής ταμιευτήρων στο όρος Όσσα. Από την βαθμολόγηση των διαφόρων θέσεων, η θέση «Μπελμάς» κρίθηκε ως η βέλτιστη. Επιπλέον, το Φράγμα Μπελμά είναι εγκεκριμένο στην 1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας (ΣΔΛΑΠ Θεσσαλίας) και της αντίστοιχης ΣΜΠΕ σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.