Οροπέδιο Λασιθίου: Έχει την πιο ανταγωνιστική μηχανή ΑΠΕ, ηλικίας άνω των 200 χρόνων! (βίντεο)

Ενεργειακή κίνηση … ματ, από τον δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, ο οποίος βάζει μπροστά ένα πολλά υποσχόμενο εγχείρημα με τη λειτουργία ενεργειακών ανεμόμυλων, που στο πλήρες ανάπτυγμά τους και σε βάθος χρόνου, θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια ολόκληρου του δήμου!

Η αρχή του οραματικού και εμπνευσμένου σχεδιασμού έγινε με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας, του ΕΛΜΕΠΑ και του Δήμου και αφορά σε ερευνητικό πρόγραμμα για τη λειτουργία – σε πρώτη φάση – 8 ηλεκτροπαραγωγών μύλων.

Στις ακαλαίσθητες και περιβαλλοντικά εχθρικές ανεμογεννήτριες, ο Δήμος Οροπεδίου απαντά με μηχανική τεχνογνωσία που υπάρχει ήδη από τα τέλη του 1800 (!) για την εκμετάλλευση του πλούσιου αιολικού δυναμικού: τον ανεμόμυλο λασιθιώτικου τύπου. Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1970, αυτοί οι ανεμόμυλοι, με τη δύναμη του αέρα, αντλούσαν νερό από τα πηγάδια. Σήμερα αναπροσαρμόζονται ώστε να μετασχηματίζουν την αιολική σε ηλεκτρική ενέργεια!

«Στόχος μας είναι σταδιακά και μακροπρόθεσμα να ανακατασκευαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους συνολικά 10.000 που είχαν μετρηθεί έως το τέλος του 70. Μετατρέποντάς τους σε μηχανές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ρεαλιστικό να υπολογίζουμε ότι – στο όχι τόσο μακρινό μέλλον- θα καλύψουμε το σύνολο των ηλεκτροδοτικών αναγκών του δήμου μας. Προϋπόθεση γι αυτό είναι η σύσταση μιας ενεργειακής κοινότητας, την οποία και δρομολογούμε, με την ισότιμη συμμετοχή όλων των κατοίκων του Δήμου μας. Επιδιώξή μας είναι να απολαμβάνουν δημοκρατικά και συνολικά τα οφέλη από την παραγωγή ενέργειας, σε αντίθεση με το κερδοσκοπικό μοντέλο των ξένων συμφερόντων που με τις γιγάντιες ανεμογεννήτριες επιχειρούν να καταστρέψουν το υπέροχο φυσικό και μοναδικό πολιτιστικό τοπίο της Κρήτης.» εξήγησε στη ΝΕΑ Ματιά ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης.

Φώτο από τη δεκαετία του 1970.

Μαγεία η κινηματογράφηση χιλιάδων ανεμόμυλων στο Οροπέδιο:
Με μια περιστροφή της κάμερας, διάρκειας δύο λεπτών και 30 δευτερολέπτων, ο Γερμανός σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτζογκ στο φιλμ Signs of Life (1968), κινηματογράφησε και διέσωσε όλη την ξέφρενη και ταυτόχρονα χαριτωμένη παραγωγή των χιλιάδων παραδοσιακών μύλων του Οροπεδίου, με τη θέασή τους να καθηλώνει. (Στο βίντεο από το 1,43 λεπτό)

Πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη αναφορά ανεμόμυλου, με ξύλινο σκελετό, έγινε στα τέλη του 1800 από την Εφημερίδα «Ηράκλειο». Μέχρι πριν το 1940, οι ξύλινοι είχαν αντικατασταθεί από τους μεταλλικούς ανεμόμυλους. Από τα τέλη του 1970 και μετά αρχίζει η εγκατάλειψή τους, καθώς τη θέση τους πήραν αντλητικές μηχανές με καύση πετρελαίου και εν συνεχεία οι ηλεκτρικές αντλίες.

Πώς ο λασιθιώτικος ανεμόμυλος έσωσε ζωές στη ζώνη του Ισημερινού
Η δημοτική αρχή Οροπεδίου Λασιθίου έχει καταφέρει μετά από μια πολύμηνη έρευνα να ανασύρει πολύτιμες πληροφορίες της πλούσιας παράδοσης των ανεμόμυλων. Εντυπωσιακό κομμάτι της ιστορίας τους, όπως μας μεταφέρει ο κ. Στεφανάκης, είναι και η ζωτική συμβολή τους στην κρίση ξηρασίας στη ζώνη του Ισημερινού το 1974. Τότε, ο ΟΗΕ έστειλε μηχανικούς στο Οροπέδιο για να αντιγράψουν τον λασιθιώτικο ανεμόμυλο και να μεταφέρουν την τεχνογνωσία σε περιοχές όπως η Ινδία, η Αιθιοπία και η Νότια Αμερική, προκειμένου να γίνει η άντληση υδάτων από τα βαθύτερα υποστρώματα γης και να ξεδιψάσουν άνθρωποι, ζώα και καλλιέργειες!

Ο Λασιθιώτικος ανεμόμυλος ξεδίψασε Αφρική, Νότια Αμερική και Ινδία!

Ο λασιθιώτικος ανεμόμυλος, με σχεδιαστική λιτότητα και χαμηλό κόστος, αποτέλεσε κατασκευαστικό θρίαμβο του Εμμανουήλ Παπαδάκη ή Σπιρτοκούτη, με καταγωγή από το Ψυχρό, ο οποίος με υποτροφία του εθνικού ευεργέτη Αντώνη Παπαδάκη, είχε σπουδάσει μηχανολογία στην Αθήνα. Ο ανεμόμυλός του διδάσκεται αυτοτελώς σήμερα σε πανεπιστημιακά τμήματα μηχανολογίας του εξωτερικού και σύγχρονοι συνάδελφοί του μηχανικοί, στο ΕΛΜΕΠΑ, τον έχουν χαρακτηρίσει ως έναν άρτιο ανεμόμυλο, καθώς δεν επιδέχεται εργονομικής αναβάθμισης.

Η εφεύρεσή του Σπιρτοκούτη κατάφερε να ξεδιψάσει μεγάλους πληθυσμούς τον 20ο αιώνα και τώρα μετατρέπεται στην πιο ανταγωνιστική μηχανή για ΑΠΕ, υποσχόμενη να χαρίσει στους κατοίκους του Οροπεδίου ενεργειακή ασφάλεια!

Πηγή: neamatia.gr