ΟΣΔΕ : Ξεκίνησε η υποβολή των δηλώσεων – «Δώσαμε σκληρή μάχη για να λειτουργήσει το Σύστημα» απαντά στην «ΥΧ» ο Λιβανός

Συνεπής με τις εξαγγελίες του για εκκίνηση της συλλογής των δηλώσεων ΟΣΔΕ την 15η Απριλίου ήταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας έως και την τελευταία στιγμή.

Όπως έγραφε η «ΥΧ» την προηγούμενη εβδομάδα, η παρέμβαση του υπουργού, για την απεμπλοκή της συλλογής των δηλώσεων από τα όποια νομικά κωλύματα έφερναν όψιμα επιχειρηματικά συμφέροντα, ήταν απολύτως επιβεβλημένη για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Οπερ και εγένετο την τελευταία εβδομάδα ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη της συλλογής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, όπως είχε σχεδιάσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Με ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει πως ξεκίνησε στις 15 Απριλίου η υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2021 μέσω της οποίας χορηγούνται όλες οι άμεσες ενισχύσεις, οι ενισχύσεις των μέτρων των μικρών νησιών Αιγαίου Πελάγους, καθώς και εκείνες των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης που συνδέονται με εκτάσεις ή ζωικό κεφάλαιο.

ΕΑΕ 2021

Η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 (ΕΑΕ 2021) υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή στον ΟΠΕΚΕΠΕ από τον ίδιο το δικαιούχο ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του:

  • είτε με απευθείας χρήση της εφαρμογής κατόπιν εγγραφής στο online σύστημα στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ
  • είτε μέσω Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που έχει πιστοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ειδικά για τον σκοπό αυτόν και δραστηριοποιείται στην περιοχή που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσής του, αφού εκδώσει το μοναδικό «κωδικό υποβολής»

Σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ πιστοποιείται ως Φορέας Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης ταυτόχρονα με 400 και πλέον ΚΥΔ σε όλη τη χώρα, ενώ σύντομα αναμένεται και η πιστοποίηση και των νέο-εισερχομένων ΚΥΔ, μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δύσκολη μάχη

Την θετική αυτή εξέλιξη σχολιάζει μιλώντας στην «ΥΧ» ο υπουργός Σπ. Λιβανός, ο οποίος σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι η στήριξη των παραγωγών και η απρόσκοπτη καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους. «Όπως είχα δεσμευτεί από το βήμα της Βουλής, το ΟΣΔΕ άνοιξε στις 15 Απριλίου» τονίζει ο κ. Λιβανός και προσθέτει: «Δώσαμε μια δύσκολη και σκληρή μάχη ενάντια σε μεγάλα προβλήματα και λανθασμένες νοοτροπίες που έρχονται από το παρελθόν, για να λειτουργήσει το Σύστημα κανονικά και να μπορέσουν οι Έλληνες παραγωγοί να κάνουν κανονικά τις δηλώσεις τους. Στόχος μας η στήριξη των Ελλήνων παραγωγών και η απρόσκοπτη καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους. Ήδη ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει καταβάλει ενισχύσεις της τάξεως των 319 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν προγραμματισθεί για να καταβληθούν στους δικαιούχους ακόμη 372 εκατ. ευρώ». Μάλιστα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με μήνυμά τους προς τους παραγωγούς αναφέρει στην «ΥΧ»: «Θέλω να διαβεβαιώσω τους αγρότες ότι μοναδικό μου μέλημα είναι η προάσπιση των συμφερόντων τους και η ανάπτυξη της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. Και από αυτόν τον στόχο δεν πρόκειται να παρεκκλίνω».

Καταληκτική ημερομηνία η 22α Ιουνίου

Η έναρξη του ΟΣΔΕ 2021 βάζει τέλος σε μία μακρά περίοδο ανασφάλειας για τους χιλιάδες μόνιμους και εποχικούς εργαζόμενους των φορέων υποβοήθησης, οι οποίοι και σηκώνουν το βάρος της υποδοχής και εξυπηρέτησης των 650.000 δικαιούχων ενισχύσεων κάθε χρόνο. Με την 22α Ιουνίου να αποτελεί για φέτος την καταληκτική ημερομηνία υποβολής εμπρόθεσμων δηλώσεων, είναι σαφές ότι χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει ειδικά εν μέσω της πανδημίας.

Η συνταγή της επιτυχίας είναι γνωστή, οι ειδικές συνθήκες όμως επιβάλουν αυστηρό προγραμματισμό υποδοχής και χρήση τεχνολογικών εργαλείων ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός των αγροτών. Στελέχη των ΚΥΔ επισημαίνουν την αναγκαιότητα να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα ώστε η διαδικασία της υποβολής να προχωρά με ασφάλεια και ομαλή ροή.

Από την πλευρά της, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ έχει από καιρό ανακοινώσει την πλήρη λειτουργική ετοιμότητα των απαραίτητων υποδομών και τη διάθεση εργαλείων και εφαρμογών που θα συμβάλουν στη μείωση της φυσικής επαφής και της διακίνησης εγγράφων.

Έστω λοιπόν και με εξαιρετικά περιπετειώδη τρόπο, φαίνεται να εξασφαλίζεται και για φέτος η έγκυρη υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ που συμβάλει τα μέγιστα στην πληρωμή των αγροτών έγκαιρα και σε ποσοστά από τα υψηλότερα στην Ε.Ε.

Αντί επιλόγου: Ας γίνει μάθημα σε όλους η φετινή περιπέτεια για τα επόμενα έτη. Το πλαίσιο υποβοήθησης για την επόμενη προγραμματική περίοδο πρέπει να χτιστεί πάνω στην επιτυχία της προηγούμενης επταετίας και να σχεδιαστεί εγκαίρως και με βάση τις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ που έρχεται.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Δείτε εδώ την τροποποιητική απόφαση παράτασης της πιστοποίησης για το έτος αιτήσεων 2021, των 410 ΚΥΔ και του Φορέα Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΕ