Όσπρια: Αυξημένο το ενδιαφέρον για τις επερχόμενες σπορές σε ρεβίθια, φασόλια και φακές

Τις βροχές αναμένουν οι παραγωγοί σε πολλές περιοχές της χώρας για να ξεκινήσουν τις ανοιξιάτικες σπορές των οσπρίων και, κυρίως, των ρεβιθιών γι’ αυτή την εποχή. Όπως είναι γνωστό, το μεγαλύτερο ποσοστό των ρεβιθιών καλλιεργείται σε άνυδρες εκτάσεις, ενώ τα περισσότερα φασόλια έχουν υψηλότερες απαιτήσεις σε νερό.

Οι εκτάσεις δείχνουν να είναι αυξημένες λόγω της σταθερότητας των τιμών, αλλά και των επιδοτήσεων. Το θετικό σε αυτή την εξέλιξη είναι ότι τα αποθέματα των οσπρίων στις αποθήκες είναι ελάχιστα, όμως, στην αγορά μπαίνουν σημαντικές ποσότητες εισαγόμενων. Μπορεί οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας να προσδίδουν στα προϊόντα αυτά ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ωστόσο οι οργανώσεις παραγωγών βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο και το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτών προσπαθεί από μόνο του να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες των αγορών.

Ο Αντώνης Λάμπρου, παραγωγός από το Μαντούδι Ευβοίας, έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες προετοιμασίας των χωραφιών και μόλις βρέξει θα ξεκινήσει τη σπορά των ρεβιθιών. Ο ίδιος καλλιεργεί και μία τοπική ποικιλία, τα χαμοφάσουλα, και λίγα μαυρομάτικα, των οποίων η σπορά θα ξεκινήσει προς τα τέλη Μαρτίου. Όπως εκτιμά, κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, οι εκτάσεις με όσπρια στην περιοχή του θα είναι αυξημένες πάνω από 20% εις βάρος, όμως, του βαμβακιού, που δείχνει να είναι μειωμένο.

Μπορεί οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας να προσδίδουν στα όσπρια ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ωστόσο οι οργανώσεις παραγωγών βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο και το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτών προσπαθεί από μόνο του να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες των αγορών.

Οι Συνδεδεμένες ανεβάζουν τα στρέμματα στα Γρεβενά

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Χρήστου Τσιαρσιώτη, παραγωγού οσπρίων από τα Γρεβενά. Μαζί με τα ρεβίθια καλλιεργεί και φακές, οι οποίες αυτή την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης. «Το ενδιαφέρον των παραγωγών της περιοχής μας για την καλλιέργεια των οσπρίων δείχνει να είναι ανεβασμένο και για την τρέχουσα περίοδο μπορεί να ξεπεράσουμε ακόμα και το 15%. Προς αυτή την κατεύθυνση, κινείται ένα μεγάλο ποσοστό παραγωγών λόγω της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης», τονίζει. Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Τσαρσιώτης υποστηρίζει ότι αυτές κινούνται μεσοσταθμικά για τα ρεβίθια στο 1,30 ευρώ το κιλό.

Επιμένουν στις ντόπιες ποικιλίες στη Θήβα

Στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις με φακή, ρεβίθι, λαθούρι και φασόλι. Σύμφωνα με τον Άρη Πέππα, παραγωγό από τις Ερυθρές, οι σπορές των ρεβιθιών έχουν τελειώσει και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις δείχνουν να είναι αυξημένες πάνω από 25% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Ο κ. Πέππας καλλιεργεί την ποικιλία Γαύδος λόγω των ιδιαίτερων ποιοτικών της χαρακτηριστικών, αλλά και της αυξημένης αντοχής της σε μυκητολογικές προσβολές.

Μπορεί τα εισαγόμενα ρεβίθια τύπου Μακαρένα να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα, όμως, οι ελληνικές ποικιλίες ρεβιθιών κερδίζουν περισσότερο τους καταναλωτές στη γεύση. Ωστόσο, ο ίδιος εμφανίζεται προβληματισμένος σχετικά με τη μείωση των εκτάσεων στα φασόλια λόγω του γεγονότος ότι έχουν υψηλές απαιτήσεις σε ποτίσματα και αυξημένο κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να μην τα προτιμούν οι παραγωγοί.

Λιγότερες οι εκτάσεις λόγω των καιρικών συνθηκών στον Δομοκό

Η κλιματική αλλαγή προβληματίζει έντονα τους παραγωγούς των οσπρίων στον Δομοκό, όπου στην ευρύτερη περιοχή καλλιεργούνται πολλά στρέμματα με φακές και ρεβίθια. Για τον Βασίλη Μπουρογιάννη, όμως, οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν σημαντικά τις αποφάσεις των παραγωγών λόγω των καταστροφών ακόμα και την περίοδο λίγο πριν από τη συγκομιδή.

«Οι βροχοπτώσεις, το χαλάζι, ο αέρας, καθώς και άλλα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν σημαντικά την παραγωγή μας. Τα τελευταία τρία χρόνια, οι αποδόσεις ήταν σχεδόν μηδενικές, με αποτέλεσμα οικονομικά να μπαίνουμε μέσα», αναφέρει.

Όπως μας εξηγεί, ο ίδιος έχει στραφεί στην καλλιέργεια των σιτηρών, διατηρώντας μικρότερες εκτάσεις οσπρίων, τα οποία έχει εντάξει στη βιολογική καλλιέργεια. Για την περιοχή του Δομοκού, αξίζει να αναφέρουμε το γεγονός της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε χιλιάδες στρέμματα. Όπως είχαμε επισημάνει και παλαιότερα, αλλά και με ρεπορτάζ στην περιοχή, οι παραγωγοί μάς είπαν ότι το εισόδημα από την ενοικίαση της γης σε εταιρείες φωτοβολταϊκών είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που κερδίζουν από την καλλιέργεια των οσπρίων.