Όσπρια: Kαιρός και αποθέματα προβληματίζουν τους παραγωγούς

fakes-lathouri

Όρόλος των οσπρίων στην αγροτική παραγωγή και οικονομία είναι ζωτικής σημασίας, διότι οι καλλιέργειές τους συμβάλλουν σε μεγάλο ποσοστό στη βελτίωση των εδαφών, μειώνοντας τις λιπάνσεις. Στις χειμερινές καλλιέργειες οσπρίων ανήκουν οι φακές, το ρεβίθι, το λαθούρι κ.ά. Οι έντονες χιονοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν επηρέασαν σημαντικά τα φυτά της φακής. Πρόβλημα όμως δημιουργήθηκε με τις έντονες βροχοπτώσεις σε πεδινές καλλιέργειες με βαριά εδάφη. Οι παρατεταμένες βροχές αναβάλλουν επίσης για αργότερα τη σπορά του ρεβιθιού και του λαθουριού. Αυτό έχει ως συνέπεια μεγάλες ποσότητες οσπρίων να παραμένουν στις αποθήκες αδιάθετες, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές, κάτι που υποδαυλίζεται από τις αθρόες εισαγωγές ποσοτήτων από τρίτες χώρες σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Όλοι αυτοί οι αρνητικοί παράγοντες είναι ξεκάθαρο ότι θα επηρεάσουν σημαντικά το μέλλον της καλλιέργειας.

ΦΑΚΗ

Άντεξε στις δυσκολίες του χειμώνα

faki-kalliergeiaΟι καλλιεργητές φακής στην περιοχή της Θεσσαλίας και του Δομοκού, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, πέρασαν έναν δύσκολο χειμώνα με έντονες χιονοπτώσεις. Τώρα, προσπαθούν να βρουν τους ρυθμούς τους για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τον κύκλο των εργασιών τουςμέχρι τα τέλη της άνοιξης. Τα προβλήματα ωστόσο συνεχίζουν να υφίστανται, καθώς πολλά επίπεδα χωράφια δεν στραγγίζουν εύκολα και εμποδίζουν την ανάπτυξη των φυτών. Περιγράφοντας την εικόνα της καλλιέργειας, ο Θανάσης Μακρυγιάννης, παραγωγός από την περιοχή του Δομοκού, αναφέρει:

«Ξεπερνώντας τις δυσκολίες του χειμώνα, οι φακές δείχνουν να ανταπεξέρχονται στις χαμηλές θερμοκρασίες και τις έντονες βροχοπτώσεις. Δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα φυτά που έχουν καλλιεργηθεί σε βαριά εδάφη, εξαιτίας της παρουσίας μεγάλων ποσοτήτων νερού από τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις».

Παράλληλα, ο κ. Μακρυγιάννης μεταφέρει και τον προβληματισμό του σε ό,τι αφορά τη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην περιοχή του:

«Σχεδόν το σύνολο των παραγωγών στην περιοχή μας καλλιεργούν τις αντίστοιχες με τις περσινές εκτάσεις. Προσδοκούν να πουλήσουν τις παραγόμενες ποσότητες απευθείας στους καταναλωτές, σε τιμές λιανικής ανταγωνιστικές. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι εισάγονται μεγάλες ποσότητες φακής, οι οποίες στη συνέχεια διατίθενται παράνομα ως ελληνικές. Το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειές μας».

Πάνω από το 60% της περσινής παραγωγής στην περιοχή των Χαλκιάδων στα Φάρσαλα βρίσκεται στις αποθήκες, όπως δηλώνουν στην «ΥΧ» παραγωγοί της περιοχής:

«Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, είναι μειωμένες σε μεγάλο ποσοστό. Οι βροχοπτώσεις του χειμώνα επηρέασαν σημαντικά τα φυτά, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν δυσκολίες στην ανάπτυξή τους».

ΡΕΒΙΘΙ

Τιμές και βροχές μειώνουν τις εκτάσεις

revithi-xorafiΟι έντονες βροχοπτώσεις που επικρατούν στη χώρα το τελευταίο διάστημα προκαλούν σημαντικά προβλήματα στη σπορά του ρεβιθιού. Λόγω των μειωμένων τιμών που επικράτησαν την προηγούμενη χρονιά, αλλά και των μεγάλων αποθεμάτων που υπάρχουν στις αποθήκες, οι παραγωγοί είναι αρκετά επιφυλακτικοί και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα περιοριστούν σημαντικά οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, στοιχείο που επισημαίνει και ο Φάνης Μπανές, παραγωγός από τον Πλατύκαμπο Λάρισας:

«Από τα 200 στρέμματα που καλλιεργούσα τα προηγούμενα χρόνια, φέτος δεν θα ξεπεράσω τα 60. Την ίδια αυτή η εικόνα αποκομίζω και από άλλους συναδέλφους που καλλιεργούν στην ευρύτερη περιοχή. Οι χαμηλές τιμές που επικρατούν στην αγορά, αλλά και τα αποθέματα που υπάρχουν μέσα στις αποθήκες, έχουν σαν αποτέλεσμα να στρέφουμε το ενδιαφέρον σε άλλες καλλιέργειες».

Σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια του ρεβιθιού, τα προβλήματά του αλλά και τις καλλιεργούμενες ποικιλίες, ο κ. Μπανές δήλωσε:

«Θα συνεχίσουμε και φέτος να καλλιεργούμε χοντρόσπερμες ποικιλίες, όπως είναι η Μακαρένα, διότι η τιμή σε σύγκριση με τις ψιλόσπερμες ποικιλίες είναι καλύτερη. Αυτήν τη στιγμή πουλάμε 80 λεπτά τη Μακαρένα έναντι 60 λεπτών τις ψιλόσπερμες ποικιλίες».

Στην ποικιλία ρεβιθιού Θήβα στρέφεται ο Κώστας Ιωακειμίδης, παραγωγός από τους Χαλκιάδες Φαρσάλων:

«Επιλέγω αυτήν τη μεσόσπερμη ποικιλία λόγω της αντοχής της στην ασκοχύτωση. Θέλει λιγότερους ψεκασμούς και είναι ποιοτικά καλύτερη. Γενικά, όμως, η καλλιέργεια έχει σημαντικό κόστος και χαμηλές τιμές για τον παραγωγό».

ΛΑΘΟΥΡΙ

Ανθεκτικό στο χωράφι, μεγάλο το κόστος

Το λαθούρι, σε σύγκριση με άλλα ψυχανθή, μέχρι και το τελικό στάδιο έχει διαφορετικές απαιτήσεις και μεγαλύτερο κόστος παραγωγής.Ταυτισμένη με την υγιεινή διατροφή, αλλά και την παράδοση, η καλλιέργεια του λαθουριού αποτελεί για πολλά χρόνια μία από τις βασικές των περιοχών με φτωχά και άγονα εδάφη. Η καλλιέργεια του φυτού περιορίζεται σε μικρές εκτάσεις και οι παραγόμενες ποσότητες καλύπτουν τις τοπικές αγορές. Με σημαντική αντοχή στις ξηροθερμικές συνθήκες, το λαθούρι μπορεί να ανταπεξέλθει σε πολλές δυσκολίες καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, σε ένα μεγάλο ποσοστό των εκτάσεων έχει γίνει ήδη η σπορά. Σε άλλες περιοχές, λόγω των καιρικών συνθηκών ,θα πάει πιο πίσω, όπως εξηγεί ο Νίκος Παπαγεωργίου, παραγωγός από την Αμφίκλεια:

«Η χρονιά φέτος λόγω των έντονων βροχοπτώσεων είναι όψιμη. Το λαθούρι, σε σύγκριση με άλλα ψυχανθή, μέχρι και το τελικό στάδιο έχει διαφορετικές απαιτήσεις και μεγαλύτερο κόστος παραγωγής. Οι αθρόες εισαγωγές, αλλά και οι ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις, μας αναγκάζουν να πάρουμε τον δρόμο της εξόδου. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 0,60 έως και 1,50 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα. Η μέση στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στα 150 έως 200 κιλά το στρέμμα, ποσότητα που καθιστά το προϊόν οριακά βιώσιμο οικονομικά».

Τι λέει η μεταποίηση και η εμπορία για τη νέα καλλιεργητική περίοδο

Οι χρόνιες αδυναμίες και τα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας είναι πλέον εμφανή και στον τομέα των οσπρίων. «Μέχρι σήμερα, αντιμετωπίζαμε τον τομέα των οσπρίων ως δευτερεύουσα καλλιέργεια, και πολλές φορές φορές συμπληρωματική», δηλώνει στην «ΥΧ» ο Δήμος Κατσής, γεωπόνος και πρόεδρος της εμπορικής εταιρείας οσπρίων Αgroland. Θα πρέπει να ξεφύγουμε, όπως τονίζει, «από τον ερασιτεχνισμό και να μπούμε πιο επαγγελματικά στον χώρο των οσπρίων. Η έντονη ανταγωνιστικότητα από τρίτες χώρες, η αδυναμία οργάνωσης των παραγωγών στον τομέα αυτό, ο χαμηλός βαθμός τεχνογνωσίας, όπως επίσης και η έλλειψη γενετικού υλικού, αποτελούν τις βασικές αδυναμίες. Αποτέλεσμα αυτών των αδυναμιών είναι και οι μειωμένες τιμές που απολαμβάνουν οι καλλιεργητές των οσπρίων».

Εισαγωγές και ελληνοποιήσεις μειώνουν τις εκτάσεις

Για αθρόες εισαγωγές οσπρίων από τρίτες χώρες, οι οποίες στη συνέχεια ελληνοποιούνται, κάνει λόγο ο παραγωγός και μεταποιητής οσπρίων, Γερόλυμπος Βενιζέλος, από το Μελισσοχώρι Βοιωτίας. «Μαζί με τις καλλιέργειες οσπρίων, διαθέτω και μονάδα καθαρισμού. Βασικοί πελάτες είναι παραγωγοί, οι οποίοι συνήθως δεν διαθέτουν το προϊόν τους σε λαϊκές αγορές, για να κερδίσουν την προστιθέμενη αξία. Οι χαμηλές τιμές που επικρατούν στο χονδρεμπόριο περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις».

Αναφερόμενος στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Οι έντονες βροχοπτώσεις δημιουργούν προβλήματα στις σπορές του ρεβιθιού, όπως επίσης και στο λαθούρι. Οι φακές, αν και πέρασαν από ένα δύσκολο χειμώνα κατάφεραν να ανταπεξέλθουν, αλλά δεν παύουν όμως να υπάρχουν προβλήματα, τα οποία ίσως να τα δούμε αργότερα».