Ουαλία: Γρήγορο ίντερνετ και ορθές συμβουλές «απογειώνουν» τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία και τα συμπεράσματα που παραθέτει πρόσφατη έρευνα, υπό την αιγίδα του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού BT (Πρώην British Telecoms), σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ουαλικής υπαίθρου και πώς σταδιακά αλλάζει προς το καλύτερο την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Η έρευνα παραθέτει μια σειρά από «μελέτες περιπτώσεων», παραδείγματα δηλαδή από γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες – πρωτοπόρους στην υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών. Καθοριστική κρίνεται και η συμβολή των γεωργικών συμβούλων, που συνετέλεσαν στον εκσυγχρονισμό των μονάδων αυτών. Σύμφωνα με την έρευνα, οι ουαλικές αγροτικές περιοχές παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά με απομακρυσμένες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες ίντερνετ, χαμηλή παραγωγικότητα και σημαντική εξάρτηση από τον τομέα του τουρισμού.

Η ψηφιακή ανάπτυξη άλλαξε προς το καλύτερο το επάγγελμα του αγρότη

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι αγροτικές περιοχές της Ουαλίας υπολείπονται αισθητά στις διαθέσιμες υπηρεσίες γρήγορου ίντερνετ. Συγκεκριμένα, μόλις το 38% των κτηριακών εγκαταστάσεων (σπίτια, επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.) διαθέτει πρόσβαση σε υπηρεσίες 4G (δηλαδή, γρήγορου ίντερνετ από φορητές συσκευές) από όλους τους παρόχους. Επιπλέον, μόλις το 8% των οικημάτων στις αγροτικές περιοχές διαθέτει πρόσβαση σε υπηρεσίες υπερ-ταχέος ίντερνετ (μέσω οπτικών ινών), σε σύγκριση με το 12% των κτηριακών εγκαταστάσεων στις αστικές περιοχές.

Δύο αγρότες – διαχειριστές ομάδων γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αναφέρονται στις δυσκολίες και στα εμπόδια που ξεπέρασαν για να επιτευχθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός στις μονάδες τους, επισημαίνοντας τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι συμβουλευτικές υπηρεσίες για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Όπως τόνισαν, για να επιτευχθεί η μετάβαση στις ψηφιακές τεχνολογίες, χρειάζεται χρόνος και υπομονή, αλλά τα οφέλη είναι πολύ σημαντικά. Ορισμένα από αυτά είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας των εκμεταλλεύσεων με διαρκή παρακολούθηση διάφορων δεικτών παραγωγικότητας, η μείωση του κόστους παραγωγής, η διευκόλυνση των επικοινωνιών μεταξύ των εργαζομένων στις εκμεταλλεύσεις και η μείωση του επιχειρηματικού ρίσκου.

«Μέσω αισθητήρων γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τη θερμοκρασία του γάλακτος που αποθηκεύουμε στα ψυγεία, ενώ μπορούμε και διαχειριζόμαστε πολύ καλύτερα τις προμήθειες εμβολίων, αποτρέποντας αλλοιώσεις λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών, αναφέρει ο Rhodri Owen, διαχειριστής φάρμας στη Βορειοανατολική Ουαλία.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι χάρη στις ψηφιακές τεχνολογίες, «το επάγγελμα του αγρότη έχει αποκτήσει νέο ενδιαφέρον, καθώς μπορούμε να μετρήσουμε πράγματα που ούτε ονειρευόμασταν να αξιοποιήσουμε εμπορικά πριν από δέκα χρόνια».