Ουγκάντα: Ασφάλισαν τη γη τους από ξένες πολυεθνικές, αλλά την έχασαν από ντόπιους επιτήδειους

Άλλη μια συνωμοσία υφαρπαγής στερεί τη γη από φτωχές κοινότητες

Το 2015, όταν η επέλαση των ξένων πολυεθνικών στην ανυπεράσπιστη γη της Ουγκάντας εκτίνασσε τις εξώσεις στα ύψη, μια κοινότητα 300 μικροκαλλιεργητών στο χωριό Nyamuntende της περιοχής Κιριαντόνγκο αποφάσιζε να πάρει την τύχη στα χέρια της.

Διαβλέποντας τον κίνδυνο, οι φτωχές οικογένειες ενήργησαν τάχιστα, υποβάλλοντας στο συμβούλιο γαιών του Κιριαντόνγκο αίτηση για 49ετή μίσθωση της γης όπου κατοικούσαν και έβγαζαν τα προς το ζην. Το αίτημα έγινε δεκτό και οι ίδιοι μπορούσαν πλέον να είναι ήσυχοι ότι τα συμφέροντά τους προστατεύονται και κανείς δεν θα υφαρπάξει τη γη τους.

Οι μικροκαλλιεργητές είχαν εμπιστευθεί τις τύχες τους στους Wilson Sikhama, Richard Ochema και μερικά άλλα μέλη της κοινότητας, τους οποίους έχρισαν τοπικούς ηγέτες το 2016 κατά τη διάρκεια της αίτησης για τη μίσθωση της γης. Όμως, δυστυχώς, λογάριαζαν χωρίς τους επιτήδειους ντόπιους.

Σύμφωνα με τους θιγόμενους κατοίκους, οι διαδικασίες υποβολής εξελίσσονταν ομαλά, ώσπου οι Sikhama και Ochema φέρεται να συνωμότησαν με άλλα πέντε άτομα, τα οποία δεν ήταν γνωστά στην κοινότητα, με σκοπό να αντικαταστήσουν ορισμένα από τα ονόματα τα οποία είχαν εξουσιοδοτηθεί.

Το 2019, οι μικροκαλλιεργητές αντιλήφθηκαν ότι η γη είχε τιτλοφορηθεί στα ονόματα επτά ατόμων που τους είχαν αποκλείσει και ακολούθως πουλήσει την έκταση χωρίς να τους ειδοποιήσουν ή να αποσπάσουν τη συγκατάθεσή τους. Την ίδια χρονιά, η κοινότητα, υπό τη διοίκηση του Samuel Mbabazi, προσέφυγε στο δικαστήριο, ζητώντας να ανακτήσει την ιδιοκτησία της γης της.

Εν ριπή οφθαλμού, ο Mbabazi φέρεται να κατέληξε σε συμφωνία με την ομάδα των επτά, μεταβιβάζοντάς τους τη γη στις 22 Οκτωβρίου του 2020 έναντι 100 εκατ. σελινιών (ισοδύναμων με 26.483,79 δολάρια), χωρίς φυσικά την έγκριση της κοινότητας που εκπροσωπούσε.

Μετά τη διπλή προδοσία και την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας, η ομάδα των επτά συνωμοτών πούλησε τη γη σε έναν ντόπιο επιχειρηματία ονόματι Maseruka Robert, ο οποίος τώρα εκδιώκει την κοινότητα από τις εστίες της. Όπως καταγγέλλει η ακτιβιστική οργάνωση Witness Radio, οι εξώσεις που ξεκίνησαν τον Αύγουστο έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό περισσότερων από 50 νοικοκυριών μέχρι στιγμής, σε μια γη άνω των 8.000 στρεμμάτων χωρίς διαβουλεύσεις ή δίκαιη αποζημίωση.

Τα σπίτια και οι καλλιέργειες που ανήκαν στους κατοίκους ισοπεδώθηκαν.