Ούριο άνεμο είχε η φετινή χρονιά για το καλαμπόκι

των Μελίνας Ζιάγκου, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου

Θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η μέχρι τώρα πορεία της καλλιέργειας του καλαμποκιού στο σύνολο της χώρας, καθώς δεν έχουν παρατηρηθεί εντομολογικές προσβολές και το φυτό αναπτύσσεται κανονικά. Ο αριθμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων δεν παρουσίασε μεγάλες μεταβολές σε σύγκριση με την περσινή περίοδο και οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση των παραγωγών.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Χωρίς προβλήματα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Μια καλή παραγωγή, τόσο ποιοτικά όσο και σε επίπεδο αποδόσεων, περιμένουν –εκτός απροόπτου– οι καλλιεργητές κτηνοτροφικού καλαμποκιού στις Σέρρες. «Τα φυτά βρίσκονται στο στάδιο της γονιμοποίησης και η εικόνα τους είναι πολύ καλή. Δεν έχουμε προσβολές από diabrotica ή άλλα παράσιτα. Τώρα έχουμε τα ποτίσματα και τις κλασικές καλλιεργητικές φροντίδες», περιέγραψε ο Παύλος Αραμπατζής, μέλος του ΔΣ της ΕΑΣ Βισαλτίας Σερρών. Τα στρέμματα που διέθεσαν φέτος οι παραγωγοί για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι μειωμένα κατά 10% σε σύγκριση με πέρσι.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, με την καλλιέργεια να εξελίσσεται χωρίς απρόοπτα. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας, διακρίνει πως διατηρείται η τάση συρρίκνωσης της καλλιέργειας, κυρίως εξαιτίας του άνισου ανταγωνισμού από τη γειτονική Βουλγαρία. Τα στρέμματα που αφαίρεσαν οι παραγωγοί από το καλαμπόκι προτίμησαν να τα σπείρουν με σιτάρι και βαμβάκι.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σύμμαχος οι βροχές

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα προϊόντα, οι βροχές που σημειώθηκαν τον Μάιο και συνεχίζουν και τον τρέχοντα μήνα στη Θεσσαλία είναι ευεργετικές για το καλαμπόκι, το οποίο βρίσκεται στη φάση της φούντας και πολύ γρήγορα θα μεταβεί στο στάδιο της γονιμοποίησης.

Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τους γεωπόνους του κάμπου «χρειάζονται αυξημένα ποτίσματα, με τις ίδιες ποσότητες νερού», κι όσο βρέχει οι αγρότες γλυτώνουν έξοδα. Υπενθυμίζεται ότι το καλαμπόκι έχει αυξημένο κόστος καλλιέργειας, κυρίως λόγω της άρδευσης.

Οι χαμηλές τιμές που δόθηκαν από το εμπόριο τα τελευταία χρόνια ανάγκασαν πολλούς παραγωγούς να το εγκαταλείψουν, στρεφόμενοι σε άλλες καλλιέργειες (π.χ. στο Δέλτα του Πηνειού προτιμούν το ακτινίδιο, στην Ελασσόνα τους ξηρούς καρπούς, τα καπνά κ.λπ.).

Όλη η παραγωγή προορίζεται για ζωοτροφή στην κτηνοτροφία, ενώ όσοι διαθέτουν μηχανήματα προχωρούν και την κοπή ενσιρώματος. Όσον αφορά τις στρεμματικές αποδόσεις, οι γεωπόνοι θεωρούν πως «είναι νωρίς για εκτιμήσεις, καθώς μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, που θα γίνει ο αλωνισμός, μεσολαβεί πολύς χρόνος».

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Παραγκωνίζει τη μηδική

Οι έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή της Κωπαΐδας οδήγησαν πολλούς παραγωγούς μηδικής στην καλλιέργεια του καλαμποκιού με όψιμες σπορές. Αν και δεν ήταν ενταγμένο στον αρχικό σχεδιασμό της νέας περιόδου, οι καλλιέργειες του καλαμποκιού δείχνουν να είναι αυξημένες κατά 15%.

Ο καιρός ευνοεί την ανάπτυξη του φυτού όπου ήδη έχει ξεπεράσει το ένα μέτρο και συνεχίζονται κανονικά οι καλλιεργητικές φροντίδες της επιφανειακής λίπανσης, καθώς και της άρδευσης.