Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλεί τον Πούτιν να παρατείνει την εφαρμογή για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν συζήτησε για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας με τον Τούρκο ομόλογό του Μπουράκ Ακτσαπάρ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Τουρκία άρχισε τη συζήτηση και δόθηκε “ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή της ‘πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας’ για τις εξαγωγές ουκρανικών τροφίμων”.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να παρατείνει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας λέγοντας ότι η συνέπεια από τη μη παράτασή της θα είναι η παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια.

Το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο της Ρωσίας με όλο τον κόσμο να παρακολουθεί, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι “ούτε ένα” από τα ρωσικά αιτήματα δεν λήφθηκε υπόψη κατά τις διαπραγματεύσεις για την παράταση της συμφωνίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, η οποία εκπνέει στις 17 Ιουλίου.

“Πρέπει να υπογραμμίσω ότι δεν έγινε τίποτα, τίποτα απολύτως”, τόνισε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης. “Όλα γίνονται μονόπλευρα”

“Θα σκεφτούμε τί θα κάνουμε, έχουμε ακόμη λίγες ημέρες γι αυτό”, πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις για την παράταση της συμφωνίας — της οποίας είναι ένας από τους εγγυητές — συνεχίζονται.

Η Ρωσία είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι δεν βλέπει “κανένα λόγο” να παρατείνει αυτή τη συμφωνία, καθώς διαμαρτυρόταν για εμπόδια που προβάλλονταν στις δικές της παραδόσεις αγροτικών προϊόντων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ