Οζώδης δερματίτιδα: Πληθαίνουν οι «πληγές» στη βοοτροφία

Απογοήτευση και μεγάλη αγωνία για τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων επικρατεί στις περιοχές της χώρας, όπου η οζώδης δερματίτιδα «θέρισε» –και, δυστυχώς, εξακολουθεί να «θερίζει»– στο πέρασμά της χιλιάδες βοοειδή, τα οποία θανατώθηκαν για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της νόσου. Έναν χρόνο ακριβώς μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στον βορειοελλαδικό χώρο και, συγκεκριμένα στον Έβρο, αρκετές βοοτροφικές περιοχές προσπαθούν να ορθοποδήσουν, αλλά οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγάλες και δεν αφήνουν σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας για την ανάκαμψη του κλάδου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τίτλος «Πέπλο θανάτου σκεπάζει την κτηνοτροφία», με τον οποίο συνοδεύτηκε το εκτενές και ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «ΥΧ» στο προηγούμενο φύλλο, όχι μόνο έκανε αίσθηση, αλλά… χτύπησε και στην καρδιά του σοβαρότατου προβλήματος. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Κεντρική Μακεδονία, εξαιτίας των προβλημάτων στη διακίνηση των ζώων, λόγω της καραντίνας που έχει τεθεί για την οζώδη δερματίτιδα, παρατηρείται τις τελευταίες μέρες κατάρρευση στην τιμή παραγωγού του βοδινού κρέατος, που κυμαίνεται μόλις και μετά βίας στο 1-1,80 ευρώ το κιλό. Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα και στην παραγωγή γάλακτος που, ανάλογα με την περιοχή, παρουσιάζει πτώση 20% με 30%. Οι βοοτρόφοι ζητούν να μπουν σε ειδικό καθεστώς για τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, αλλά και να μη χαθούν δικαιώματα ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω των απωλειών στο ζωικό τους κεφάλαιο. Επίσης, ζητούν την επίσπευση των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που έχασαν εξαιτίας της ασθένειας τα κοπάδια τους, αλλά και την ενεργοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την προστασία του κλάδου τους.

«Μέχρι την Ουγγαρία έχει φτάσει η ασθένεια», εξηγεί ο Θανάσης Βασιλέκας, πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, και σημειώνει πως το θέμα πρέπει να λυθεί οριστικά. Όπως εξηγεί, «ανεξάρτητα από τους Ευρωπαίους, πρέπει πρώτα απ’ όλα να αποδεχθούμε ότι η ασθένεια υπάρχει στη χώρα μας και να εμβολιάζουμε τα κοπάδια μας». Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι «πρέπει να θανατώνονται μόνο τα κρούσματα που εμφανίζονται στα εμβολιασμένα κοπάδια και σε βάθος χρόνου να απελευθερωθεί η ελεύθερη διακίνηση ζώων στη χώρα, καθώς έχουν δημιουργηθεί παντού τεράστια προβλήματα».

«Θα έπρεπε να σταματήσουμε την αρρώστια στην πύλη εισόδου, αλλά εμείς περιμέναμε τα πρώτα κρούσματα για να κάνουμε εμβόλια», τονίζει ο Τάσος Τσιάρας, κτηνίατρος, που ασχολείται με τη ζώνη γάλακτος στον συνεταιρισμό ΘΕΣγάλα. Σήμερα, όπως λέει, η ασθένεια έχει φτάσει να έχει κρούσματα σε Πελοπόννησο και προχωρά σε Αχαΐα και Μεσολόγγι. «Εμείς, ως συνεταιρισμός, φροντίσαμε να εμβολιάσουμε τα ζώα, πήραμε 5.000 δόσεις εμβολίων και φέραμε κι άλλες. Βεβαίως, όταν εμβολιάζεις, τις πρώτες ημέρες έχεις απώλειες παραγωγής, γιατί υπάρχει το στρες των ζώων, αλλά το εμβόλιο είναι ασπίδα. Περιμένουμε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνει υποχρεωτική τη διαδικασία». Από την άλλη πλευρά, δυστυχώς, με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «ο εμβολιασμός ακολουθούσε τα κρούσματα, αντί να χτιστεί εξαρχής τείχος προστασίας. Οι παραγωγοί είναι έρμαια επιδημιών και ιώσεων, λόγω έλλειψης σταθερής πολιτικής πρόληψης», καταλήγει ο κ. Τσιάρας.

Κατάρρευση τιμών και παραγωγής

«Η κατάσταση είναι απογοητευτική στους νομούς που επλήγησαν από τη ζωονόσο. Όταν μια κτηνοτροφική εκμετάλλευση βρίσκεται σε καραντίνα για μεγάλο διάστημα, όπως ήδη συμβαίνει σε πολλές περιοχές που χτυπήθηκαν από την ασθένεια, δεν μπορούν να διακινηθούν τα προϊόντα και τα ζώα μας. Η τιμή στο βοδινό κρέας έχει καταρρεύσει για τον παραγωγό, αφού έχει πέσει ακόμα και κάτω από το 1 ευρώ το κιλό. Τα στοιχεία δείχνουν πως και η γαλακτοπαραγωγή θα είναι μειωμένη από 20% έως 30%. Επιπλέον, από τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, αλλά και τη μείωση σε γέννες στα βοοειδή υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ενισχύσεις για τους βοοτρόφους. Χρειάζεται ολοκληρωμένη λύση και πολιτική βούληση για να στηριχθεί ο κλάδος μας», τόνισε ο Δημήτρης Παπαδάκης, βοοτρόφος από τη Σίνδο και γενικός γραμματέας του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Κεντρικής Μακεδονίας.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί

Άννα Στεργίου, Ελένη Σταύρου