Pack2Earth: Η startup από τη Βαρκελώνη που φέρνει την επανάσταση στη βιώσιμη συσκευασία

Σε μια εποχή όπου η ρύπανση από πλαστικά έχει φτάσει σε οριακό σημείο και οι παραδοσιακές λύσεις ανακύκλωσης δεν επαρκούν, μια ισπανική startup τολμά να αμφισβητήσει το status quo. Η Pack2Earth, με έδρα τη Βαρκελώνη, αναπτύσσει καινοτόμα υλικά συσκευασίας φυτικής και ορυκτής προέλευσης που κομποστοποιούνται στο σπίτι και δεν αφήνουν κανένα τοξικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Με την πρόσφατη χρηματοδότηση ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, η εταιρεία είναι πλέον έτοιμη να επεκταθεί διεθνώς και να επιταχύνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας της.
Οι νέοι πόροι θα επιτρέψουν στην Pack2Earth να διευρύνει την εμπορική της δραστηριότητα, να ιδρύσει εσωτερικό εργαστήριο με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, να ενισχύσει την ομάδα της και να συνεχίσει το απαιτητικό πρόγραμμα έρευνας και κατοχύρωσης πνευματικής ιδιοκτησίας.
Μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση στη συσκευασία
Η πλειονότητα των πλαστικών που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν ανακυκλώνονται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μόλις το 9% των πλαστικών παγκοσμίως ανακυκλώνεται, ενώ το 25% απορρίπτεται ήδη στη διαδικασία λόγω υπολειμμάτων τροφίμων. Οι συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία είναι σοκαριστικές: νανο- και μικροπλαστικά έχουν εντοπιστεί στον εγκέφαλο, το αίμα και τους ιστούς, ενώ τα τοξικά πρόσθετα όπως οι φθαλικές ενώσεις και οι PFAS συνδέονται με διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος και υπογονιμότητα.
Η νεοφυής επιχείρηση προσφέρει μια εναλλακτική που δεν βασίζεται στην ανακύκλωση πλαστικού, αλλά στην αντικατάστασή του με υλικά που επιστρέφουν στο έδαφος ως θρεπτικό κομπόστ. Τα προϊόντα της μπορούν να απορριφθούν:
- Στους κάδους οργανικών αποβλήτων των δήμων,
- Σε οικιακά συστήματα κομποστοποίησης,
- Στους κάδους χαρτιού όταν συνδυάζονται με χαρτόνι.
Τα υλικά της Pack2Earth είναι κατάλληλα για συσκευασίες τροφίμων, προϊόντα προσωπικής υγιεινής, γεωργικές εφαρμογές και ακόμη και ανθεκτικά επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα χρήσεων.
Η εταιρεία έχει ήδη παρουσία στην Ισπανία και τη Γερμανία, ενώ διατηρεί πιλοτικά έργα σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ελβετία.