Πάει για τέλος Αυγούστου το Ταμείο Εγγυήσεων

Σε παρουσίαση που διοργάνωσε τη Δευτέρα (6/7) η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τα χρηματοδοτικά εργαλεία στον αγροτικό τομέα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας απάντησε σε ερώτηση της «ΥΧ» σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της ενεργοποίησης του Ταμείου Εγγυήσεων. Όπως ανέφερε, η ενεργοποίηση του εν λόγω χρηματοδοτικού εργαλείου μόχλευσης άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Αυγούστου.

Όπως ανέφερε, το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την ενεργοποίηση του εργαλείου μέσα στον Ιούλιο, ωστόσο οι επιπτώσεις του κορωνοϊού πήγαν πίσω τη διαδικασία. Όπως φαίνεται από τα λεγόμενα του υφυπουργού, το θετικό σενάριο προβλέπει την ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυήσεων έως το τέλος του καλοκαιριού, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτό να γίνει από Σεπτέμβριο.

Επομένως και δεδομένου ότι όπως έχει αποκαλύψει το ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι πληρωμές στα Σχέδια Βελτίωσης αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο, φαίνεται ότι και η δανειοδότηση με πιο ελκυστικούς όρους αναμένεται να ενεργοποιηθεί χρονικά περίπου την ίδια περίοδο.

Η παρουσίαση περιλάμβανε την παρουσίαση και του έτερου χρηματοδοτικού εργαλείου που παρουσιάστηκε τον περασμένο Φλεβάρη στην Αθήνα και αφορά χρηματοδότηση για επενδύσεις άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ στους τομείς της βιοοικονομίας και της τεχνολογίας, με προτεραιότητα σε νέους αγρότες. Όπως ανέφερε αξιωματούχος της ΕΤΕπ στο εν λόγω εργαλείο συμμετέχουν τρεις ελληνικές τράπεζες που θα χρηματοδοτηθούν με 210 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΤΕπ.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην «ΥΧ» της ερχόμενης Παρασκευής 10/7.