Παγετός και έντονες διακυμάνσεις του καιρού μείωσαν την παραγωγή του πρώιμου αρακά

των Μελίνας Ζιάγκου και Γιάννη Σάρρου

Με σημαντικά μικρότερες αποδόσεις και εκτεταμένες ζημιές ξεκίνησε η συγκομιδή των πρώιμων φυτεύσεων αρακά.Στην Ανάβυσσο, όπου η συλλογή ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου, είναι ολοφάνερο το αποτύπωμα των ακραίων φαινομένων κακοκαιρίας μέσα στον χειμώνα, αλλά και της ανομβρίας του τελευταίου ενάμιση μήνα.

Όπως εξηγεί ο Σωτήρης Τσάκος, ο οποίος καλλιεργεί 100 στρέμματα, «τα χωράφια εδώ είναι ξηρικά, συνεπώς στηριζόμαστε πολύ στις βροχές, που δεν ήταν αρκετές, καθώς τον τελευταίο ενάμιση μήνα δεν έχει βρέξει. Από την άλλη μεριά, οι χιονοπτώσεις και ο πάγος στις 15 Φεβρουαρίου προκάλεσαν μεγάλες ζημιές». Η επίπτωση αυτής της αλληλουχίας φαινομένων ήταν καθοριστική. Οι αποδόσεις περιορίζονται σε 100 κιλά/στρέμμα, έναντι αναμενόμενων σε ευνοϊκές συνθήκες για τα ξηρικά χωράφια 250-300 κιλών/στρέμμα. Η μείωση της παραγωγής, σε συνδυασμό με τις ανάγκες της αγοράς, κρατούν τις τιμές πάνω από τα 2 ευρώ το κιλό, μέχρι και τα 2,5 ευρώ.

Σε μια εβδομάδα περίπου, κατά 7-10 μέρες πιο πίσω λόγω της αστάθειας και των ανατροπών του καιρού στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, ξεκινάει η συγκομιδή των πρώιμων φυτεύσεων στις Λιβανάτες Φθιώτιδας. Σύμφωνα με τον παραγωγό Ανέστη Σοροπάνη, οι ζημιές που άφησαν πίσω τους οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι χιονοπτώσεις στα τέλη Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου είναι μεγάλες. «Σε κάποια κτήματα καταστράφηκε ολοσχερώς η καλλιέργεια. Κάηκαν τα φυτά. Κάποια άλλα επιβίωσαν και αναπτύχθηκαν τα φυτά κυρίως σε κτήματα πιο ζεστά, ωστόσο και εκεί παρουσιάζονται προβλήματα».

Όπως περιέγραψε χαρακτηριστικά, «εμένα κάποια κτήματα κοντά στη θάλασσα δεν τα έπληξαν οι δύο παγωνιές, αλλά τις τελευταίες δύο μέρες, που έκανε πάγο, έπαθα ζημιά στα πρώτα που είναι να μαζέψω. Κάηκαν οι λοβοί. Αυτό σημαίνει ότι κάηκε η φλούδα, δεν είναι εμπορεύσιμα, γιατί άσπρισαν. Θα αναπτυχθεί ο σπόρος μέσα, αλλά υποβαθμίζονται. Εάν υπάρξει μεγάλη έλλειψη στην αγορά, ίσως μπορέσω να τα δώσω στη μισή τιμή. Εάν δεν συμβεί αυτό, δεν θα τα μαζέψω καθόλου».

Ο κ. Σοροπάνης εκτιμά ότι στην περιοχή η παραγωγή θα είναι συνολικά μειωμένη περισσότερο από 50%. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «εάν αναλογιστεί κανείς ότι σε μια περιοχή με 200 στρέμματα αρακά τα 60-70 στρέμματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και τα άλλα έχουν μειωμένη παραγωγή, μπορεί να μιλάμε ακόμη και για πάνω από 50% μείωση στο σύνολο».

Βιομηχανία κατεψυγμένων

Ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι σπορές του βιομηχανικού αρακά, με προοπτική να ξεκινήσουν οι συλλογές στις αρχές Μαΐου. Η καλλιέργεια πραγματοποιείται στο 100% με μηχανικά μέσα, από τη σπορά μέχρι και τη συλλογή. Μέσα στην πανδημία, το προϊόν παρουσίασε σημαντική ζήτηση, κυρίως από τα νοικοκυριά, στο πλαίσιο της γενικότερης ενίσχυσης της ζήτησης για κατεψυγμένα προϊόντα, με μεγάλη όμως μείωση από την εστίαση και τον τουρισμό. Στη χώρα μας καλλιεργούνται πάνω από 32.000 στρέμματα από περίπου πέντε εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατεψυγμένων κηπευτικών.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Στράντζαλη, ιδιοκτήτη της εβρίτικης εταιρείας Άρδας Frost ΑΕ, καλλιεργεί μέσω της συμβολαιακής γεωργίας πάνω από 3.500 στρέμματα αρακά. «Για την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνουμε αυτές τις μέρες τις σπορές, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Υπογράψαμε συμβόλαια με τους παραγωγούς, τα οποία ανάλογα με την ποιότητα φτάνουν περίπου στα 25 λεπτά το κιλό. Μία μέση απόδοση κυμαίνεται από 600 έως 800 κιλά το στρέμμα και εμείς με δικά μας μηχανήματα καλύπτουμε τη σπορά, τη συλλογή και τη μεταφορά του προϊόντος που συλλέγουμε στη βιομηχανία μας για να γίνει
η κατάψυξη».