Παγκόσμια ημέρα μεταναστευτικών πουλιών στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής συνεχίζουν τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης των κατοίκων και επισκεπτών της Λέσβου για τους υγροτόπους και την βιοποικιλότητα του νησιού διοργανώνουν εξορμήσεις παρατήρησης φύσης στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου.

Την προηγούμενο Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η ανοιξιάτικη εξόρμηση στον Ψαροποταμό Σκάλας Ερεσού. Μια υπέροχη ανοιξιάτικη μέρα, έδωσε την καλύτερες συνθήκες για παρατήρηση πουλιών. Όσοι συμμετείχαν μπόρεσαν να δούν (και να ακούσουν!) Αηδόνια, Καλαμοποταμίδες, Ωχροστριτσίδες κ.ά. μικρόπουλα που ζουν σε καλαμιώνες και παραποτάμια βλάστηση και τα είδη μεταναστευτικών ερωδιών που χρησιμοποιούν την περιοχή για στάση κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι: Κρυπτοτσικνιάς, Μικροτσικνιάς, Πορφυροτσικνιάς, Νυχτοκόρακας και Λευκοτσικνιάς. Επίσης, τα δύο είδη παρυδάτιων πουλιών που διέρχονται σε σημαντικούς αριθμούς από τη χώρα μας, τον Λασπότρυγγα και τον Μαχητή και έναν Φιδαετό! Τέλος, παρατήρησαν και μίλησαν για το σημαντικό πληθυσμό της απειλούμενης Γραμμωτής Νεροχελώνας που εντοπίζεται κοντά στην εκβολή του ποταμού.

Την ερχόμενη Κυριακή 8 Μαΐου (10:00-12:30) ανανεώνουμε το ραντεβού μας στον υγρότοπο της Φανερωμένης στο Σίγρι, συμμετέχοντας και στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ανοιξιάτικης Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστευτικών Πουλιών 2022.

Η εξόρμησή μας θα ξεκινήσει, και αυτή τη φορά, με λίγες βασικές οδηγίες για τη χρήση του εξοπλισμού παρατήρησης (κιάλια, τηλεσκόπιο) και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε και αναγνωρίσουμε όσο περισσότερα είδη κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου μικρής δυσκολίας. Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση φύσης/πουλιών. Η ομάδα με την οποία θα γίνει η παρατήρηση δεν θα υπερβαίνει τα 15 άτομα Σε αυτή θα πρέπει να έχει προηγηθεί δήλωση συμμετοχής. Η δραστηριότητα προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω), διαρκεί 1,5 περίπου ώρα.

Ο υγρότοπος της Φανερωμένης, μαζί με αυτόν του Φάρου, βρίσκονται εντός των δύο προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 που εντοπίζονται στη Δυτική Λέσβο (Ειδική Ζώνη Προστασίας- ΖΕΠ για την ορνιθοπανίδα και Ειδικής Ζώνης Διατήρησης-ΕΖΔ) αλλά, το σημαντικότερο, περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/2012) για την προστασία των μικρών νησιωτικών υγροτόπων (με έκταση κάτω των 80 στρεμμάτων). Μαζί με τις καλλιέργειες και άλλες αγροτικές εκτάσεις που τους περιβάλουν, αποτελούν μέσα στο χωρίς υψηλή βλάστηση και νερό φρυγανικό τοπίο της Δυτικής Λέσβου έναν «μαγνήτη» για τα μεταναστευτικά πουλιά τόσο κατά την άνοιξη όσο και κατά το φθινόπωρο. Για το λόγο αυτό η περιοχή της Φανερωμένης είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για παρατήρηση πουλιών στη Λέσβο από τους ξένους παρατηρητές που αυτό τον καιρό βρίσκονται στο νησί μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών γιορτάζεται δυο φορές το χρόνο το πρώτο μισό του Μαΐου και Οκτωβρίου. Περισσότερα για τα πουλιά και τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook.

Ο κύκλος εκδηλώσεων πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook.

Τηλέφωνα επικοινωνίας και δήλωσης συμμετοχής: 22510-47033 και e-mail: [email protected].

Πηγή: ertnews.gr