Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας: Έγκαιρη πρόβλεψη, έγκαιρη δράση

Στις 23 Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, το ζήτημα του καιρού, και ειδικότερα των έγκαιρων και έγκυρων μετεωρολογικών προβλέψεων, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο

του Δρ. Κωνσταντίνου Τσαρπαλή, ατμοσφαιρικού φυσικού-μετεωρολόγου

Σύμφωνα με τον WMO, τον Διεθνή Μετεωρολογικό Οργανισμό δηλαδή (World Meteorological Organization) και τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC), η κλιματική αλλαγή προκαλεί συνεχώς όλο και πιο έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πιο συγκεκριμένα, τα φαινόμενα καύσωνα συμβαίνουν συχνότερα και εντονότερα, ενώ ξεκινούν νωρίτερα και τελειώνουν αργότερα μέσα στην περίοδο των καλοκαιρινών μηνών. Θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 40οC τους καλοκαιρινούς μήνες και μεγαλύτερες περίοδοι ξηρασίας είναι πλέον πιο συχνές, ενώ προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και περιουσία, στην οικονομία, στον αγροτικό τομέα και όχι μόνο.

Την ίδια στιγμή, η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει σημαντικά τον κύκλο του νερού, καθώς μια «θερμότερη ατμόσφαιρα» κατακρατά περισσότερη υγρασία. Συνεπώς, η ένταση και η συχνότητα των έντονων βροχοπτώσεων έχει και αυτή αυξηθεί περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν. Μάλιστα, σύμφωνα με την IPCC, αναμένεται ενίσχυση των ημερήσιων βροχοπτώσεων κατά 7% για κάθε αύξηση κατά 1οC της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων.

Κατανοούμε, λοιπόν, ότι λόγω των επιπτώσεων των έντονων/ακραίων καιρικών φαινομένων, η σύνδεση της πρόγνωσης του καιρού με συστήματα έγκαιρων προειδοποιήσεων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς συντελεί καθοριστικά στο να παρθούν μέτρα για την προστασία της ζωής, αλλά και της περιουσίας. Επιπλέον, η επέκταση των δικτύων των μετεωρολογικών παρατηρήσεων (π.χ. δεδομένα μετεωρολογικών σταθμών κ.ά.) είναι καθοριστική, καθώς θα συντελεί συνεχώς στη βελτιστοποίηση των μετεωρολογικών προγνώσεων.

Η επιστήμη της πρόβλεψης στην υπηρεσία του αγρότη

Σε ό,τι αφορά τον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα, η εταιρεία NEUROPUBLIC, κατανοώντας τη σημασία των έγκαιρων καιρικών προειδοποιήσεων, έχει αναπτύξει ήδη από το 2018, και μέσω του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense, τρόπους έγκαιρων και εξατομικευμένων προειδοποιήσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα (εκδήλωση παγετών, έντονων βροχοπτώσεων, καυσώνων), δίνοντας την ευκαιρία στον παραγωγό να λαμβάνει χωρίς καθυστέρηση τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της καλλιέργειάς του.

Οι προγνώσεις του συστήματος gaiasense χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη ακρίβεια, καθώς τα προγνωστικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται λειτουργούν σε πολύ υψηλές χωρικές αναλύσεις, ενώ παράλληλα εκτελούνται πολλαπλά σενάρια (πιθανολογικές προγνώσεις), ώστε ο παραγωγός να ενημερώνεται ακόμη και για την πιθανότητα εκδήλωσης του εκάστοτε ακραίου καιρικού φαινομένου.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η ανάπτυξη – επέκταση δικτύων μετεωρολογικών παρατηρήσεων είναι καθοριστικής σημασίας για τη βελτιστοποίηση των μετεωρολογικών προγνώσεων και κατ’ επέκταση για την ακρίβεια των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης.

Η NEUROPUBLIC σχεδιάζει και αναπτύσσει συνεχώς ένα δίκτυο αγρομετεωρολογικών σταθμών για το σύστημα gaiasense, τα δεδομένα από το οποίο αξιοποιούνται από τα προγνωστικά μοντέλα που χρησιμοποιεί η εταιρεία, ώστε η πρόγνωση να έχει ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια, να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες των παραγωγών και τα συστήματα προειδοποιήσεων να χαρακτηρίζονται από ακόμα μικρότερα ποσοστά αποτυχίας.

Έγκαιρη πρόβλεψη, έγκαιρη δράση, πιο ασφαλής αγροτική παραγωγή.