Παγκόσμια Τράπεζα, ΔΝΤ, Ηνωμένα Έθνη και ΠΟΕ: Έκκληση για ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια τροφίμων

Οι τέσσερις παγκόσμιοι θεσμοί προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις του πολέμου δρουν αθροιστικά με τις υπόλοιπες κρίσεις

Κάλεσμα σε επείγουσα και συντονισμένη δράση για την επισιτιστική ασφάλεια, ταυτόχρονα με μια έκκληση προς τις χώρες, ώστε να αποφύγουν τις πρακτικές απαγόρευσης των εξαγωγών τροφίμων ή λιπασμάτων τους, απηύθυναν η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).

Όπως μετέδωσε το Reuters, οι επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών προειδοποίησαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προσθέτει φορτίο στις υπάρχουσες πιέσεις της πανδημίας COVID-19, της κλιματικής αλλαγής, της αυξημένης αστάθειας και των συγκρούσεων, απειλώντας εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με την από κοινού ανακοίνωση, «οι απότομα αυξημένες τιμές των βασικών προϊόντων και οι ελλείψεις προμηθειών ασκούν πίεση στα νοικοκυριά». Η απειλή είναι μεγαλύτερη για τις φτωχότερες χώρες, αλλά η ευπάθεια αυξάνεται με αρκετά γοργούς ρυθμούς και σε χώρες μεσαίου εισοδήματος. «Οι επιδεινούμενες κρίσεις θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν κοινωνικές εντάσεις σε πολλές από τις πληγείσες χώρες, ειδικά εκείνες που είναι ήδη εύθραυστες ή επηρεάζονται από συγκρούσεις», τονίζεται.

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων επιβαρύνεται από τη δραματική αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου, ενός βασικού συστατικού των αζωτούχων λιπασμάτων, κάτι που θα μπορούσε να απειλήσει την παραγωγή τροφίμων σε πολλές χώρες.

.«Η άνοδος των τιμών των λιπασμάτων, σε συνδυασμό με τις σημαντικές περικοπές στις παγκόσμιες προμήθειες, σηματοδοτεί σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων των περισσότερων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων παραγωγών και εξαγωγέων που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές λιπασμάτων», ανέφεραν οι ηγέτες των τεσσάρων οργανώσεων.

Στην κοινή τους δήλωση, οι εκπρόσωποι των θεσμών καλούν τη διεθνή κοινότητα να παράσχει έκτακτες προμήθειες τροφίμων σε ευάλωτες χώρες, να ενισχύσει την αγροτική παραγωγή και να διατηρήσει ανοιχτές τις εμπορικές ροές. Επιπλέον, ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να παράσχει χρηματοδότηση για άμεσο εφοδιασμό τροφίμων, προκειμένου να βοηθήσει τους φτωχούς και τους αγρότες μικρής κλίμακας που βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλότερες τιμές εισροών.

«Είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι εμπορικοί δρόμοι ανοιχτοί και να αποφευχθούν περιοριστικά μέτρα, όπως οι απαγορεύσεις εξαγωγών σε τρόφιμα ή λιπάσματα», είπαν οι τέσσερις επικεφαλής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφευχθούν τυχόν περιορισμοί στις αγορές τροφίμων του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP) για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Η ανακοίνωση των διεθνών οργανισμών προηγήθηκε της έναρξης των εν εξελίξει εαρινών συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (18-24 Απριλίου).