Παγκόσμιο φόρουμ για τη διατροφή και τη γεωργία

Την προηγούμενη εβδομάδα, από 16 έως 18 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διατροφή και τη Γεωργία στο Βερολίνο, παράλληλα με τη Διεθνή Πράσινη Εβδομάδα. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν υπουργοί Γεωργίας από 71 χώρες, ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, κ. Βοϊτσεχόφσκι, ο γενικός διευθυντής του FAO, κ. Κιού, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και άλλες προσωπικότητες και οργανισμοί. Στις πολυήμερες συζητήσεις που έλαβαν χώρα και στα διάφορα πάνελ που έγιναν, η διατροφή και η γεωργία ήταν στο επίκεντρο, με κύριο μήνυμα «Τρόφιμα για όλους! Εμπόριο για ασφαλή, ποικίλη και βιώσιμη διατροφή».

Στο τελικό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι υπουργοί Γεωργίας από 71 χώρες, επικεντρώθηκαν στη στήριξη των πολιτικών για την επίτευξη πιο βιώσιμων συστημάτων διατροφής για τη διατήρηση του πλανήτη, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050 και τα αποτελέσματα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατά. Τέλος, ευχαρίστησαν τον FAO και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς, για την πρόθεση δημιουργίας ενός Διεθνούς Ψηφιακού Συμβουλίου για τη Διατροφή και τη Γεωργία.

«Για να επιτύχουμε έναν κόσμο στον οποίο θα επικρατεί η ειρήνη και η ευημερία, θα πρέπει να δημιουργήσουμε συστήματα τροφίμων, τα οποία θα είναι προσβάσιμα, οικονομικά και υγιή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του FAO, κ. Κιού. Είναι σημαντικό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να δημιουργήσουν καλό πλαίσιο, έτσι ώστε η κοινωνία των πολιτών και οι ιδιωτικοί τομείς να μπορούν να συμβάλουν σε κοινούς στόχους, όπως η εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας, πρόσθεσε.

Διεθνές Ψηφιακό Συμβούλιο για τη Διατροφή και τη Γεωργία, σχεδιάζει ο FAO

Το Διεθνές Ψηφιακό Συμβούλιο για τη Διατροφή και τη Γεωργία είχε προταθεί από 74 υπουργούς Γεωργίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Παγκόσμιου Φόρουμ που έγινε το 2019, το οποίο είχε αναθέσει στον FAO να σχεδιάσει ένα όργανο ικανό να ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία, να δημιουργήσει συνέργειες και να αποφύγει την επικάλυψη στον ταχύτατα εξελισσόμενο κόσμο της ψηφιοποίησης.

Στόχος του Συμβουλίου θα είναι να παρέχει δομημένες και στρατηγικές συστάσεις πολιτικής για την ψηφιοποίηση των τροφίμων και της γεωργίας, να οργανώνει προσπάθειες ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και να προωθεί την αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών και άλλων ενδιαφερομένων. Το Συμβούλιο θα συμβάλει στην επίτευξη συναίνεσης σχετικά με τους κανόνες εφαρμογής, στη μείωση του κόστους, στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και στη συμβολή της μείωσης των ψηφιακών διαχωρισμών στον κόσμο, δήλωσε ο γενικός διευθυντής.

Άλλωστε, οι ψηφιακές τεχνολογίες στη γεωργία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ασφάλεια των τροφίμων, τη χρηματοδότηση του εμπορίου, τις πιστώσεις, τις τελωνειακές επιθεωρήσεις και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών.

«Η εξισορρόπηση των γεωργικών και περιβαλλοντικών παραγόντων είναι κάτι που κάθε χώρα, ανεξάρτητα από το στάδιο της οικονομικής ανάπτυξης, θα πρέπει να κάνει για να βελτιώσει την παραγωγή και την αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής

Το εμπόριο ως μέσο για την επίτευξη του στόχου της επισιτιστικής ασφάλειας

Το εμπόριο είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν τα δικά τους τοπικά πλεονεκτήματα και να κλείσουν τα κενά της επισιτιστικής ασφάλειας, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του FAO, κ. Κιού, σε μια κοινή ομάδα υψηλού επιπέδου μεταξύ των Οργανισμών του Παγκόσμιου Εμπορίου και των Τροφίμων και Γεωργίας.

«Κάθε χώρα είναι διαφορετική και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας πρέπει να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις διαφορές», ανέφερε. Το εμπόριο είναι ένα ισχυρό κανάλι μέσω του οποίου μπορεί να κλείσει το χάσμα μεταξύ των χωρών, πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια του πάνελ, με θέμα την «αξιοποίηση του εμπορίου για την επίτευξη του δεύτερου Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Ο στόχος που επιδιώκει ο FAO είναι να «βελτιώσει την αποτελεσματικότητα», με γνώμονα τη βιωσιμότητα, τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον, πρόσθεσε. «Η εξισορρόπηση των γεωργικών και περιβαλλοντικών παραγόντων είναι κάτι που κάθε χώρα, ανεξάρτητα από το στάδιο της οικονομικής ανάπτυξης, θα πρέπει να κάνει για να βελτιώσει την παραγωγή και την αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής.

Ένα άλλο σημείο συναίνεσης ήταν ότι οι εμπορικές πολιτικές πρέπει να αποτελέσουν μέρος μιας ευρύτερης ολοκληρωμένης στρατηγικής, η οποία, μεταξύ άλλων στόχων, να επιτρέπει στους μικροκαλλιεργητές των αναπτυσσόμενων χωρών, που σημειωτέον παράγουν ένα τεράστιο μερίδιο από τα τρόφιμα στον κόσμο, αλλά παραδόξως είναι μεταξύ των πλέον ευάλωτων στην πείνα, να επωφελούνται από την ένταξή τους στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας αγροδιατροφικών προϊόντων.

Το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού τα επόμενα 20 με 30 χρόνια θα ζει στις πόλεις, κάνοντας τις αστικές περιοχές την κινητήριο δύναμη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εξελιχθούν τα συστήματα τροφίμων, τόνισε ο κ. Κιού.

Η ψηφιοποίηση μπορεί να συμβάλει στην εξασφάλιση μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει μεγάλες δυνατότητες, ώστε να βοηθήσει στη γεφύρωση των κενών και στην προώθηση της αγροτικής ανάπτυξης.

Τέλος, ο γενικός διευθυντής του FAO επεσήμανε ότι ο Οργανισμός προσβλέπει στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και θέτει ως βασικές προτεραιότητες την εξάλειψη της πείνας και της ακραίας φτώχειας.