Αυτό το άρθρο είναι 62 μηνών

Παίξε… σαν αγρότης και μάθε για την ευφυή γεωργία

Οι Έλληνες αγρότες αποκτούν μία πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας
02/07/2019
5' διάβασμα
paixe-san-agrotis-kai-mathe-gia-tin-effyi-georgia-162513

Σε έναν ιδανικό κόσμο οι αγρότες θα μπορούσαν να δουν τα οφέλη κάθε καλλιεργητικής πρακτικής και κάθε μηχανήματος έξυπνης τεχνολογίας σε πραγματικές συνθήκες προτού τα εφαρμόσουν στη δική τους εκμετάλλευση.

Η στιγμή αυτή έφτασε και αφορά και τους Έλληνες αγρότες, μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος GATES, τα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάστηκαν την Τρίτη 25/6 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο αποτέλεσε και συντονιστή του προγράμματος.

Ψηφιακή πλατφόρμα

Ένα παιχνίδι, μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας, καλεί τους αγρότες, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο, να δημιουργήσει τη δική του εκμετάλλευση με τη γη και το προϊόν που επιθυμεί. Με τις πραγματικές συνθήκες πρόγνωσης του καιρού, ο παίκτης εφαρμόζει καλλιεργητικές πρακτικές όπως άρδευση, σπορά και όργωμα, τη στιγμή ακριβώς που θα το έκανε και σε πραγματικές συνθήκες καλλιέργειας.

Ο χρήστης μπορεί να ακολουθήσει τις παραδοσιακές πρακτικές ή να «επενδύσει» και σε μηχανήματα ευφυούς τεχνολογίας για να δει τα οφέλη, τις διαφορές στην εκμετάλλευσή του, αλλά και στο κόστος παραγωγής. Στόχος του παιχνιδιού είναι να αποτελέσει ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, ώστε να μάθει στους αγρότες τις έξυπνες τεχνολογίες, αλλά και τα οφέλη αυτών στην αγροτική παραγωγή.

Οι χρήστες πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία του παιχνιδιού καλούνται να δουν κάποια βίντεο που δείχνουν πώς παίζεται το παιχνίδι στο http://www.gates-game.eu/el και έπειτα να επισκεφτούν τον ιστότοπο http://gates.agenso.gr/, όπου και θα βρουν το παιχνίδι.

Παρουσίαση

Την παρουσίαση άνοιξε ο συντονιστής του έργου και καθηγητής του ΓΠΑ Σπύρος Φουντάς, ο οποίος μετέφερε στο κοινό τη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος καθώς και τα επίτευγμά του. Ο Ζήσης Τσιρόπουλος, project manager του έργου και εταίρος μέσω της εταιρείας Agenso, παρουσίασε το παιχνίδι και τις λειτουργίες του στο κοινό.

Συγκεκριμένα, έδειξε ένα ένα τα βήματα για τη χρήση του παιχνιδιού, τονίζοντας ότι οι χρήστες, εκτός των άλλων, μπορούν να δουν σε τρισδιάστατη απεικόνιση τα μηχανήματα ευφυούς γεωργίας και να μάθουν για τις λειτουργίες τους, καθώς και να παίξουν πολλοί μαζί για την ανταλλαγή πρακτικών και εμπειριών.

Τόνισε, επίσης, ότι αν ο χρήστης επιλέξει να καλλιεργήσει με τη χρήση των έξυπνων τεχνολογιών, όπως και στις πραγματικές συνθήκες, λαμβάνει συγκεκριμένα δεδομένα για τις ανάγκες του χωραφιού, με αποτέλεσμα να έχει καλύτερη γνώση για τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσει.

Οι κυρίες Camino Fabregas και Maite Zarranz από την ισπανική συμβουλευτική εταιρεία Inniciativas παρουσίασαν το επιχειρησιακό πλαίσιο και το μοντέλο επικοινωνίας που ακολουθήθηκε για την ολοκλήρωση του έργου.

Ο κύριος Nemanja Nicin από τη σερβική εταιρεία InoSens, που έχει ως στόχο να επιταχύνει τη διάδοση των καινοτομιών στον αγροδιατροφικό τομέα, παρουσίασε την έρευνα αποδοχής του παιχνιδιού σε αγρότες μέσω της οποίας καταγράφηκε το έντονο ενδιαφέρον τους για το παιχνίδι.

«Μόνο με συμβουλευτική θα προλάβουμε τις εξελίξεις»

Την έλλειψη χρημάτων, αλλά και γνώσεων ανέφερε ως εμπόδια στην αφομοίωση των νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα ο Ignacio Ruiz από την Ansemat, την ισπανική ένωση κατασκευαστών γεωργικών μηχανημάτων.

Ο κ. Ruiz τόνισε ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο τόσο για τους αγρότες όσο και για την ίδια την αγορά έξυπνων μηχανημάτων ευφυούς γεωργίας. Ωστόσο, αυτό που επισήμανε είναι ότι οι αγρότες της Ευρώπης δεν έχουν τη γνώση των νέων τεχνολογιών, αλλά και τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να επενδύσουν σε αυτές. Ανέφερε ότι για τον ίδιο η λύση είναι οι αγρότες να εμπιστευτούν και να επενδύσουν σε υπηρεσίες συμβουλευτικής που μπορούν να παρέχουν πολλαπλές λύσεις στη χρήση συστημάτων ευφυούς γεωργίας και να καθοδηγήσουν τον αγρότη.

Βιβλιοθήκη ευφυούς γεωργίας

Οι λειτουργίες, όμως, της πλατφόρμας δεν σταματούν μόνο στο παιχνίδι, καθώς μέσω του προγράμματος δημιουργήθηκε και μία ψηφιακή βιβλιοθήκη αποκλειστικά για την ευφυή γεωργία. Οι κ.κ. Χάρης Ανδριόπουλος και Χρυσή Παπαδογιάννη, από την εταιρεία Agenso, παρουσίασαν τη βιβλιοθήκη μέσω της οποίας κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει και να μάθει για τις λειτουργίες των συστημάτων ευφυούς γεωργίας. Η βιβλιοθήκη είναι διαθέσιμη μέσω του ιστότοπου http://gates-library.agenso.gr/.

Το παιχνίδι όπως και η βιβλιοθήκη διατίθενται δωρεάν στους αγρότες, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες πέραν της αγγλικής.