Τα «παιχνίδια» της ΔΕΗ ταλαιπωρούν τους καπνοπαραγωγούς στα Τρίκαλα

Μέτωπο με τον ΔΕΔΔΗΕ άνοιξαν τα μέλη του Καπνικού Συνεταιρισμού Τρικάλων, προκειμένου να προστατεύσουν την καλλιέργειά τους, η οποία βρίσκεται στο ξηραντήριο του συνεταιρισμού και κινδυνεύει από τις αυξομειώσεις στην ένταση του ρεύματος και τις διακοπές ηλεκτροδότησης.

Μάλιστα, η διοίκηση του συνεταιρισμού μέσω του νομικού συμβούλου, Γιώργου Αποστολόπουλου, απέστειλε εξώδικο στην επιχείρηση, καθιστώντας την «υπεύθυνη και υπόλογη, για τυχόν ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος (μαύρισμα)». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Γιάννη Νάκο, «η επιχείρηση κατά τη διάρκεια του δύσκολου –λόγω υψηλών θερμοκρασιών– Αυγούστου, έδωσε προτεραιότητα στα φωτοβολταϊκά πάρκα της περιοχής και στα εργοτάξια της Ε65, προχωρώντας σε προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στην περιοχή μας.

Διακοπές που έφταναν μέχρι και τις οκτώ ώρες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία του ξηραντηρίου, σε μία κρίσιμη φάση για το προϊόν. Μετά το εξώδικο που στείλαμε, αλλά και παραστάσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήσαμε σε εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ, καταφέραμε να μειώσουμε τον χρόνο των διακοπών σε τέσσερις ώρες και για συγκεκριμένες μέρες». Να σημειωθεί ότι ο Καπνικός Συνεταιρισμός Τρικάλων αριθμεί 100 μέλη, τα οποία καλλιεργούν καπνά κυρίως ποικιλίας Βιρτζίνια σε 3.000 στρέμματα.

Η έδρα του συνεταιρισμού είναι στο Ρίζωμα, ενώ οι περισσότεροι παραγωγοί δραστηριοποιούνται στα χωριά Πλάτανος, Παλαιόπυργος, Αρδάνι και λίγοι στο Γριζάνο. Οι τιμές για φέτος αναμένεται να κυμανθούν στα 1,90-2,80 ευρώ, με βάση και την ποιότητα του προϊόντος.

Οι βιομηχανίες με τις οποίες συνεργάζεται ο συνεταιρισμός είναι ο ΣΕΚΕ και ο Γλεούδης.