Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

ΠΑΜΘ: Από τις 104 εστίες πανελλαδικά, οι 81 στον Έβρο – 20 κτηνίατροι στη μάχη κατά της ευλογιάς

24/10/2024
2' διάβασμα
pamth-apo-tis-104-esties-panelladika-oi-81-ston-evro-20-ktiniatroi-sti-machi-kata-tis-evlogias-336032

Από τις 20 Αυγούστου που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στον Έβρο, ο αριθμός των εστιών της επιζωοτίας, φτάνει αυτή τη στιγμή τις 81 στον νομό, ενώ σε επίπεδο επικράτειας, τις 104, σύμφωνα με το ertnews.

Ταυτόχρονα, στη μάχη κατά της ζωονόωσου σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΑΜΘ), έχουν «ριχτεί» συνολικά 20 κτηνίατροι, με τους οκτώ να έχουν διατεθεί στην περιοχή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Επισκεπτόμαστε μαζί με τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, τον κ. Αλεξανδρόπουλο, όλες τις πληγείσες περιφερειακές ενότητες», είπε σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος από την Αλεξανδρούπολη, μετά από την σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23/10 με τον περιφερειάρχη και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

«Συντονίζουμε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις περιφέρειες, με τη βοήθεια πάντα και των κτηνιάτρων του υπουργείου προκειμένου να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το “παράθυρο” των δέκα ημερών της απαγόρευσης και να έχουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα και πιο πολλά αποτελέσματα», συνέχισε ο κ. Στρατάκος.

«Από τη δική μας πλευρά κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό σε συντονισμό με την κτηνιατρική υπηρεσία και το ΥΠΑΑΤ. Ο έλεγχος που πρέπει να γίνει, γίνεται, υπάρχει ενίσχυση κτηνιάτρων με 12 που ήδη φιλοξενούμε στην περιφέρειά μας και ακόμη οκτώ που μας διέθεσε πρόσφατα το υπουργείο», σημείωσε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χριστόδουλος Τοψίδης στην ΕΡΤ, ενώ συμπλήρωσε πως «η απώλεια του ζωϊκού κεφαλαίου είναι μεγάλη απώλεια για την τοπική οικονομία μίας περιοχής».

Θυμίζουμε ότι σε χθεσινές δηλώσεις του στο ypaithros.gr, o κ. Στρατάκος δήλωσε πως το ΥΠΑΑΤ σκοπεύει να πάρει επιπλέον μέτρα για να στηρίξει τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί τόσο από την ευλογιά όσο και από την πανώλη. «Στα πλαίσια της υποστήριξης, έχουμε αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια επιστολή με την οποία ζητούμε την έγκριση ενός επενδυτικού μέτρου, βάσει του οποίου θα μπορούν οι κτηνοτρόφοι να αποκαταστήσουν το απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο με χρηματοδότηση που θα φτάνει το 100%».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: