PAN Europe: Νίκη της διαφάνειας εις βάρος των χημικών

PAN Europe: Νίκη της Διαφάνειας εις βάρος των χημικών

Μια σημαντική νίκη έναντι τις Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου της Κομισιόν (DG Trade)  στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πέτυχε το πανευρωπαϊκό δίκτυο δράσης για τα φυτοφάρμακα (Pesticide Action Network Europe – PAN). Η εξέλιξη αυτή, που το δίκτυο χαρακτηρίζει ως «ανάσα της δημοκρατίας» αφορά την άρνηση της DG Trade να παράσχει πρόσβαση σε έγγραφα με πληροφορίες για χημικές ουσίες που εμπεριέχονται σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα οι οποίες είναι… ύποπτες για ενδοκρινικές διαταραχές στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η υπόθεση κατατέθηκε στο ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστικό όργανο από την PAN Europe (υποστηρίχθηκε από την Σουηδία) και το Ευρ. Δικαστήριο τελικά απέρριψε το επιχείρημα της Κομισιόν πως η υπόθεση αφορά την συνολική πολιτική της Ε.Ε. που έχει να κάνει με την απαγόρευση πρόσβασης του κοινού σε έγγραφα των κοινοτικών οργάνων και οργανισμών. Αυτό ήταν ένα από τα κύρια επιχειρήματα της DG Trade, που είχε αρνηθεί να παράσχει πλήρη πρόσβαση σε 36 από 55 συνολικά έγγραφα που είχε αιτηθεί το Δίκτυο PAN.

Το Ευρ. Δικαστήριο διευκρίνισε μάλιστα, ότι ο γενικός ισχυρισμός ότι η δημοσιοποίηση των εγγράφων που υπονομεύει την διαδικασία λήψης αποφάσεων [άρθρο 4 (3) Καν. 1049/2001] σχετικά με τις ουσίες για της ενδοκρινικές διαταραχές στον ανθρώπινο οργανισμό δεν υφίστανται. Επίσης τα επιχειρήματα ότι τα έγγραφα είναι «προκαταρκτικής φύσεως» ή για «εσωτερική χρήση» δεν έγιναν δεκτά.

Μετά την εξέλιξη αυτή η PAN Europe χαιρέτησε με ανακοίνωσή της την απόφαση του Ευρ. Δικαστηρίου σημειώνοντας ότι «το επιχείρημα της “συνολικής πολιτικής” χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο όχι μόνο από την Κομισιόν αλλά και από άλλα όργανα, όπως της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των. Τροφίμων (EFSA)  που κατά καιρούς έχει αρνηθεί την πρόσβαση του κοινού σε συγκεκριμένα έγγραφα. Αυτό υπονομεύει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για μια ενωμένη Ευρώπη, όπου οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν πρόσβαση του κοινού σε πληροφορίες, τη συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και μπορούν να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα».