Πανελλαδική κινητοποίηση αμβυκούχων για να μην χαθεί το όνομα τσίπουρο και τσικουδιά

Ανακοίνωση καταγγελία Συλλόγου Αμβυκούχων Τυρνάβου

«Το επόμενο διάστημα ετοιμάζουμε σε συνεννόηση και με άλλους Συλλόγους πανελλαδικά (Λαμία, Λασιθίου, Βόλου, Λάρισας κλπ) έντονες μορφές κινητοποιήσεων, ώστε να σταματήσει η κλοπή του ονόματος τσίπουρο και τσικουδιά και να προωθηθεί η ξεκάθαρη πρόταση μας που εξασφαλίζει την επιβίωση μας. Ένα είναι σίγουρο, δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα, ούτε θα ξεπατώσουμε τα αμπέλια μας, αλλά τις αποφάσεις τους και αυτούς που τις στηρίζουν».

Αυτό αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών δήμου Τυρνάβου, ο οποίος χαιρετίζει «τους δεκάδες συναδέλφους αμπελουργούς και τους φορείς που πάρα τις υγειονομικές δυσκολίες παρευρέθηκαν στην ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου, στο Θέατρο Μαξίμ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «κάτω τα χέρια από την ονομασία «τσίπουρο» και «τσικουδιά», η οποία ανήκει ιστορικά και παραδοσιακά, πάνω από 100 χρόνια στους διήμερους αμπελουργούς και όχι σε μια χούφτα συστηματικών μπουκαλάδων που θέλουν να αρπάξουν σε αποκλειστικότητα το όνομα  και μπήκαν στην παραγωγή, μετά το 1990 και ουδεμία σχέση δεν έχουν με την παράδοση. Από τις 20 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση έχει φέρει σε ανοιχτή διαβούλευση συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο κλέβει το όνομα τσίπουρο και τσικουδιά από τους αμπελουργούς, αντικαθιστώντας το με την ονομασία «προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών» (διήμερων). Μέσα στην τεράστια υγειονομική έκρηξη της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει στα γρήγορα ένα αβάσιμο νομοσχέδιο, το οποίο καμία σχέση δεν έχει με την Ευρωπαϊκή Οδηγία. Ξεκάθαρα φωτογραφικό για την εξυπηρέτηση των βιομηχάνων που θέλουν όλο το μερίδιο στην αγορά, καταδικάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες αμπελουργούς και διήμερους σε αφανισμό. Αν χάσουμε το όνομα, χάνουμε τα πάντα και με μεγάλη αφέλεια, διάφοροι εκπρόσωποι μας πανελλαδικά παραδίδουν το όνομα με προφορικά ανταλλάγματα του υπουργού σχετικά με το τσίπουρο των διήμερων, τα οποία δεν αναφέρονται καν στο προσχέδιο του νομοσχέδιου. Καλούμε όλους τους βουλευτές του Νόμου μας, να καταψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που αποτελεί κλοπή και καταστροφή των διήμερων αμπελουργών και κυρίως τους κυβερνητικούς βουλευτές της ΝΔ Μαξ. Χαρακόπουλο, Χρ. Κέλλα, Στ. Μπίζιου, αλλιώς θα μας βρουν μπροστά τους. Αναμένουμε τις ενέργειες του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωσταντίνου Αγοραστού όπως μας υποσχέθηκε, ενώ από τον Δήμαρχο Τυρνάβου κ. Ιωάννη Κόκκουρα, ο οποίος τόσο καιρό μας έλεγε «να μην ανησυχούμε», ότι «θα κλείσει διαφορά ραντεβού για να λυθεί το θέμα μας» και μας έβαζε να μαζεύουμε υπογραφές, του λέμε ότι «δεν θέλουμε αλλά λόγια, αλλά πράξεις». Το οφείλει ως Δήμαρχος Τυρνάβου, της πόλης του Τσίπουρου».