Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των μηλοπαραγωγών έξω από το ΥΠΑΑΤ

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν συγκεντρωθεί το μεσημέρι της Πέμπτης παραγωγοί από όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Έφθασαν εκεί με πορεία από την πλατεία Καραϊσκάκη και ήδη αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό, Γιώργο Γεωργαντά.

Όπως αναφέρουν, «η κατάσταση είναι τραγική και δίνουμε αγώνα επιβίωσης. Πουλήσαμε τα μήλα κάτω από το κόστος παραγωγής, στις μισές τιμές συγκριτικά με πέρυσι, παρόλα αυτά φτάνουν πανάκριβα στους καταναλωτές, 6 έως 10 φορές ακριβότερα. Η μέση τιμή πώλησης είναι 25 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό, με κόστος ανά κιλό τα 35 λεπτά».

Σύμφωνα με τους μηλοπαραγωγούς, μήλα από χώρες της Ε.Ε. αλλά και πέρα από αυτή έρχονται και πουλιούνται ως ελληνικά με παράνομες ελληνοποιήσεις. «Μια χούφτα μεσάζοντες, με ευθύνη της κυβέρνησης και με παντελή απουσία ελέγχων, αισχροκερδούν σε βάρος των αγροτών αλλά και των καταναλωτών.

Το κόστος παραγωγής και ζωής έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Ήδη έχουν ξεκινήσει να κόβονται δένδρα, αφού υπάρχουν συνάδελφοι που δεν μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν, καθώς φέτος το πρόσημο είναι αρνητικό περίπου 500€/ανά στρέμμα.

Επιπλέον, ενώ πέρυσι η ίδια κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση από την ΚΑΠ θα δίνεται στα μήλα και στους καρπούς με κέλυφος ως το 2027, φέτος το αναιρεί χωρίς σοβαρό λόγο με μεγαλοπρεπή κυβίστηση».

Ήδη στις 15 Νοεμβρίου οι μηλοπαραγωγοί πραγματοποίησαν μαζικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ σε όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και τώρα κλιμακώνουν «με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μηλοπαραγωγών που έγινε ποτέ στο ΥΠΑΑΤ».

Πηγή: naftemporiki.gr