Πανελλήνια συνάντηση εκπροσώπων ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ στη Λάρισα

Συζήτησαν για το μέλλον των οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων

Πανελλήνια συνάντηση εκπροσώπων ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ στη Λάρισα

Ενημερωτική συνάντηση πανελλαδικού χαρακτήρα για τον νέο Νόμο που αφορά στην σωστή λειτουργία των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, με ιδιαίτερη έμφαση τη ρύθμιση χρεών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29/6 στο κτίριο της Περιφέρειας στη Λάρισα.

Βασικός εισηγητής ήταν ο διευθυντής Εγγείων Βελτιώσεων του ΥΠΑΑΤ Κώστας Στουρνάρας, ο οποίος αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα έχουν οι ΟΕΒ τα επόμενα χρόνια, με αφορμή την απορρόφηση κονδυλίων από τη δράση 4.3.1. του ΠΑΑ, τα οποία προορίζονται για τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών συγκροτημάτων-αγωγών και την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω του Net metering.

Κατά τη διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ απ όλη τη χώρα (ακόμη και από την Κρήτη) κατατέθηκαν προτάσεις για την βελτίωση της εισπραξιμότητας των Οργανισμών, με έμφαση στην γενίκευση της υποχρεωτικότητας εξόφλησης των αρδευτικών τελών (βεβαίωση άρδευσης), αλλιώς να μην μπορεί να υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ από τον άμεσα ενδιαφερόμενο. Σήμερα το πρόβλημα αφορά μόνο το 5% των παραγωγών, οι οποίοι μπαίνουν στον δειγματοληπτικό έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πολλές ήταν επίσης οι προτάσεις που υποβλήθηκαν για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρύθμισης χρεών των αρδευτών προς τους Οργανισμούς, καθώς αρκετοί παραγωγοί προτιμούν την αντίστοιχη ρύθμιση οφειλών προς τις Εφορίες, παρά την υφιστάμενη προς τους ΤΟΕΒ. Ακόμη ζητήθηκε η αξιοποίηση της δυνατότητας που έχουν άλλοι φορείς\οργανισμοί, πρόσληψης εποχικών υπαλλήλων μέσω ΟΑΕΔ (άνεργοι, 8μήνα).

Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης και πρώην πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Γιώργος Λαδόπουλος επέκρινε –στο πρόσωπο του Διευθυντή Εγγείων Βελτιώσεων του ΥΠΑΤ κ. Στουρνάρα- την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, καθώς δεν υλοποιήθηκε η πρωθυπουργική δέσμευση του κ. Τσίπρα από τη Λάρισα για οικονομική ενίσχυση της Θεσσαλίας με 1,3 δις ευρώ για αρδευτικά έργα, αφού μέχρι τώρα έχει ανακοινωθεί ποσό 480.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 180.000 ευρώ αφορούν εξόφληση παλαιών χρεών των Οργανισμών και ουσιαστικά αξιοποιήσιμα είναι τα 300.000 ευρώ.

Τέλος η δικηγόρος του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Αγγελακοπούλου ενημέρωσε το ακροατήριο για το νέο Νόμο που ισχύει περί προσωπικών δεδομένων.