Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας – Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η συμμετοχή εταιρειών και επισκεπτών
Με θετικά αποτελέσματα έκλεισε το μεγάλο στοίχημα της νέας διοίκησης της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας (ΠΕΛ) από την έναρξη της λειτουργίας της έκθεσης για την τρέχουσα περίοδο. Η στασιμότητα και η αδράνεια έδωσαν τη σκυτάλη στη δημιουργία και στην αποτελεσματικότητα, μετά από πολλά χρόνια.
Με νέες βάσεις και ξεκινώντας από τον ερχόμενο Οκτώβριο, ο χώρος ανακαινίζεται και εκσυγχρονίζεται, με στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς και εξελίξεων για την επιχειρηματικότητα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Στην έκθεση συμμετείχαν επιχειρήσεις και οργανισμοί από όλη την περιφέρεια και κάλυπταν το σύνολο της οικονομίας από τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και την παροχή υπηρεσιών.
Σε αποκλειστική δήλωσή του στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του ΔΣ της ΠΕΛ, Λεωνίδας Κωστόπουλος, μίλησε για συμμετοχή άνευ προηγουμένου, με σημαντικές προοπτικές για το μέλλον.
«Η φετινή έκθεση Λαμίας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την οικονομική ζωή του τόπου μας. Πάνω από 35.000 ήταν οι επισκέπτες που πέρασαν από τον χώρο της ΠΕΛ και είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τους εκθέτες στα 220 περίπτερα», σημείωσε.
Επίσης, ο κ. Κωστόπουλος υποστήριξε ότι η συνεργασία με τη ΔΕΘ Ηelexpo αποκτά ιδιαίτερη σημασία και δυναμική για το επόμενο διάστημα. Αναφερόμενος στις δραστηριότητες και στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 14 έως τις 18 Ιουνίου είπε ότι είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των θεματικών ενοτήτων που κάλυπταν.
Επίσης, μίλησε για την παρουσία εταιρειών με σύγχρονες τεχνολογίες και αναφέρθηκε στον αγροτικό τομέα και στη διατροφή που παίζει σημαντικό ρόλο στα οικονομικά δρώμενα της περιφέρειας. Ο ίδιος εντυπωσιάστηκε με τη συμμετοχή ξένων εκθετών, που αποτελούν μία ξεχωριστή ενότητα, «δίνοντάς μας τη δυνατότητα της εξωστρέφειας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».
Μελλοντικά σχέδια
Κλείνοντας, ο κ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε και στα σχέδια του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΛ για το επόμενο διάστημα. «Βλέποντας τη δυναμική του εγχειρήματος και τα θετικά αποτελέσματα, σχεδιάζουμε τα βήματά μας για την επόμενη ημέρα, ώστε να στηριχθούμε σε υγιείς και σταθερές βάσεις, με στόχο η ΠΕΛ να αποτελέσει τον σημαντικό πνεύμονα ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Στοχεύουμε να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά εκείνα, ώστε να καταστεί η μεγαλύτερη περιφερειακή έκθεση αρχικά σε όλη την Ελλάδα και σε δεύτερο χρόνο και στη διεθνή, όπως συμφωνήθηκε με τη διοίκηση της ΔΕΘ HELEXPO».
Αγροτικές ενημερωτικές ενότητες
Μέσα από τρεις θεματικές ενότητες, με κύριο αντικείμενο τον αγροτικό τομέα, τις οποίες παρουσίασε και συντόνισε ο γράφων, ολοκληρώθηκε ο κύκλος της ενημέρωσης με απόλυτη επιτυχία. Ειδικοί επιστήμονες, επιχειρηματίες, αναλυτές δεδομένων, καθηγητές πανεπιστημίου κ.ά. άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στα εξειδικευμένα θέματα που απασχόλησαν την εκδήλωση.
Η πρώτη ενότητα αφορούσε τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, τις ευκαιρίες, τις δυνατότητες, αλλά και τις αδυναμίες εφαρμογής. Αναλύθηκαν στο σύνολό τους πολλές πτυχές άγνωστες μέχρι σήμερα, οι οποίες όμως στο μέλλον θα έχουν βαρύνουσα σημασία. Στο πάνελ συμμετείχαν ο Κώστας Αποστολόπουλος, θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας και η Χαρά Ζησίμου, διευθύντρια του ΟΠΕΚΕΠΕ Στερεάς Ελλάδας.
Ζητούμενο το ισχυρό brand για την ελαιοκομία
Η δεύτερη ενότητα εστίασε στο θέμα της ελαιοκομίας, τη σημαντικότερη δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Τέθηκαν ζητήματα ενίσχυσης της προστιθέμενης αξίας για το παραγόμενο προϊόν, όπως επίσης και η δυνατότητα ισχυροποίησης ενός brand με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στο πάνελ συμμετείχε o Χρήστος Καραδήμος, γενικός διευθυντής του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας, ο οποίος αναφέρθηκε στις προοπτικές του γεωργικού αγροτικού συνεταιρισμού και ειδικότερα στην προοπτική της επιτραπέζιας ελιάς Στυλίδας κυρίως σε αγορές του εξωτερικού.
Ο Γιώργος Κολιόπουλος, ιδρυτής της εταιρείας SPEIRON Company, αναφέρθηκε στον τρόπο και στη δυνατότητα προβολής ενός ισχυρού brand στο ελαιόλαδο.
Ο Διονύσης Περδίκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μίλησε για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στον τομέα της ελαιοκομίας που, με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, θα μπορούν να προσδώσουν ποιοτικά χαρακτηριστικά στον τομέα της ελαιοκομίας.
Κλείνοντας τη δεύτερη ενότητα, ο Γιώργος Σειραγάκης, γενικός διευθυντής της TUV AUSTRIA labs, εστίασε στην αναγκαιότητα των αναλύσεων για τα προϊόντα της ελιάς, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά των προϊόντων που αγοράζουν.
Αναγκαιότητα οι νέες τεχνολογίες
Η 3η ενότητα αφορούσε τις νέες τάσεις και τα πρότυπα στον διατροφικό τομέα και τον ρόλο της αγροτικής παραγωγής. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε θέματα σύγχρονης διαχείρισης των καλλιεργειών, με καινοτόμες δράσεις, που έχουν στόχο την ολιστική προσέγγιση στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Ο Στέλιος Βαπορίδης, υπεύθυνος Ανάπτυξης Αγροδιατροφικού Τομέα και επικεφαλής επιθεωρητής συστημάτων διαχείρισης της TUV AUSTRIA, έθεσε τους δικούς του προβληματισμούς, εστιάζοντας στην αναγκαιότητα της πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων.
Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, διευθυντής Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του φορέα «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», μίλησε για την εκπαίδευση των νέων αγροτών και εστίασε στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα του πρωτογενούς τομέα.
Ο Γιώργος Ζακυνθινός, καθηγητής τεχνολογίας, ασφαλείας και ανάπτυξης λειτουργικών τροφίμων και υγειοπροστατευτικών προϊόντων στη δημόσια υγεία του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ανέπτυξε ολοκληρωμένες προτάσεις, για τη δημιουργία προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας, με τη συνεργασία παραγωγών, επιχειρηματιών ερευνητών και άλλων εμπλεκομένων, ώστε να προκύψουν οφέλη για όλους.
Τέλος, ο Τάσος Βελισσαρίου, πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αναφέρθηκε στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη και στους στόχους που έχει θέσει για το επόμενο διάστημα στην ενίσχυση της ταυτότητας των αγροτικών προϊόντων της περιφέρειας.