Τα πανεπιστήμια των Βαλκανίων ενώνουν δυνάμεις για την ανάπτυξη των περιφερειών

panepistimia-valkanion

Μια υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή πλατφόρμα συζήτησης, παροχής, αλλά και ανταλλαγής πληροφοριών για τη διεύρυνση των συνεργασιών μεταξύ των βαλκανικών πανεπιστημίων και την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας, με κυριότερο σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιφερειών, είχε την ευκαιρία να συντονίσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της προεδρίας του στην Ένωση Βαλκανικών Πανεπιστημίων (Balkan Universities Association) για την περίοδο 2018-2019.

Στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης, η οποία αριθμεί περισσότερα από 60 μέλη από 11 χώρες, συναντήθηκαν πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις, πρόεδροι τμημάτων, κοσμήτορες και εκπρόσωποι των βαλκανικών πανεπιστημίων που έχουν κοινό στόχο την υλοποίηση ενός ενιαίου οράματος δικτύωσης και εξωστρέφειας σε ερευνητικό, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό επίπεδο με γνώμονα, πάντα, τις ανάγκες βιώσιμης ανάπτυξης της κάθε περιφέρειας και με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Όπως τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ και πρόεδρος της BUA, καθηγητής Περικλής Μήτκας, οι διακρατικές πρωτοβουλίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου μιας νέας εικόνας των Βαλκανίων που θα βασίζεται σε διαπολιτισμικές συνέργειες, οι οποίες θα προωθούν και θα προάγουν την ακαδημαϊκή συνεργασία, την επιστημονική έρευνα και την τεχνολογική καινοτομία σε συνδυασμό με τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Σύγχρονες προσεγγίσεις σε γεωπονία και δασολογία

Στο φετινό συνέδριο πραγματοποιήθηκαν ειδικές συνεδρίες μεταξύ των οποίων ήταν η ενότητα που αφορούσε τις σύγχρονες προσεγγίσεις στη γεωπονία και στη δασολογία. Παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, οι στόχοι, οι πολιτικές, αλλά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γεωπονικές και συναφείς σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Φιλιππούπολης, το οποίο είναι το μοναδικό εξειδικευμένο κρατικό πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας.

Παρουσιάστηκαν, επίσης, από εκπροσώπους πανεπιστημίων της Τουρκίας ειδικά λογισμικά και εφαρμογές δασικής πληροφόρησης που θα βοηθήσουν στην πρώτη δασική απογραφή που θα γίνει στη χώρα, όπως και έρευνες για τη γενετική βελτίωση του ηλίανθου, την τροποποίηση του DNA του φυτού και τις μοριακές μεθόδους για τη βελτίωση της καλλιέργειας με ποικιλίες υψηλής απόδοσης με επιθυμητά χαρακτηριστικά και τη μείωση των κύκλων αναπαραγωγής. Από ελληνικής πλευράς, ο υπ. διδάκτωρ του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστείδης Γεωργάκης, παρουσίασε τη λεγόμενη μέθοδο του μεγάλου συντελεστή κυκλικής επιφάνειας (Big BAF) για την απογραφή του ξυλαποθέματος, που είναι σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση του δασικού οικοσυστήματος από τα τοπικά δασαρχεία.

Όπως τόνισε στην «ΥΧ», καθώς αναμένεται η δεύτερη απογραφή των ελληνικών δασών, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρουσιαστεί η μέθοδος που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε κόστος στη Βόρεια Αμερική και τον Καναδά και δίνει πληροφορίες για το ποια δασοπονικά είδη έχουμε, σε τι έκταση και ποσοστό και πόση ξυλεία σε κάθε τύπο δασικού οικοσυστήματος.

«Είναι μια γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδος συλλογής δεδομένων στο πεδίο», επισήμανε ο κ. Γεωργάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ευρώπη δεν έχει εφαρμοστεί η συγκεκριμένη μέθοδος για την εκτίμηση του ξυλώδους όγκου και για τον λόγο αυτόν, έγινε αυτή η ερευνητική εργασία με βάση την παγκόσμια βιβλιογραφία. Στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου, παρουσιάστηκε και η ερευνητική εργασία για τα υπεραιωνόβια δέντρα-μνημεία στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.