Πανεπιστήμιο της Νότιας Ντακότα: Αντικατάσταση του πλαστικού με μεμβράνη από φλούδα μπανάνας

Η φλούδα της μπανάνας μπορεί να συμβάλει στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Νότιας Ντακότα (South Dakota State University). Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής καθηγητής Χημείας Τροφίμων στο Τμήμα Γαλακτοκομικών και Επιστήμης Τροφίμων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου, Srinivas Janaswamy, αναφέρει ότι «οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο ευρέως καλλιεργούμενα φρούτα στον κόσμο που δημιουργούν μια τεράστια ποσότητα υποπροϊόντων.

Σε όλο τον κόσμο, οι φυτείες μπανάνας παράγουν περίπου 220 τόνους υπολειμμάτων ανά 2,5 στρέμματα. Τα υπολείμματα μπανάνας αποτελούνται κυρίως από λιγνοκυτταρινικό υλικό, το βασικό συστατικό δηλαδή για τη δημιουργία βιοδιασπώμενων μεμβρανών. Τα λιγνοκυτταρινικά υπολείμματα ξεχωρίζουν από τα βιολογικά απόβλητα ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για την κατασκευή βιοπλαστικών λόγω της στιβαρής δομής, της χαμηλής πυκνότητας και της μη τοξικότητάς τους. Κάθε χρόνο παράγονται σχεδόν 36 εκατ. τόνοι μπανανόφλουδας, οι περισσότεροι από τους οποίους απορρίπτονται ως απόβλητα», αναφέρει ο καθηγητής.

Επίσης, τονίζει ότι «η βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων απορρίπτει μια τεράστια ποσότητα φλούδας μπανάνας σε χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ παράγει τσιπς, αλεύρι, χυμό, μαρμελάδα, παιδικές τροφές και άλλα προϊόντα από μπανάνες. Η εύρεση μιας πιο πρακτικής χρήσης για τις φλούδες μπανάνας είναι σημαντική για την παροχή οικονομικών οφελών στη γεωργία και στην πρόληψη της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Επιπλέον, η παραγωγή μπανάνας αυξήθηκε κατά 10% μεταξύ 2010 και 2020 και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται την επόμενη δεκαετία. Η ανάγκη για πλαστικό υλικό συσκευασίας αναμένεται, επίσης, να κινηθεί ανοδικά, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα».

Η ερευνητική ομάδα έχει προχωρήσει στη δημιουργία μεμβρανών από τη φλούδα της μπανάνας, οι οποίες είναι ισχυρές και διαφανείς και βιοδιασπώνται σε διάστημα 30 ημερών. Ο καθηγητής καταλήγει, λέγοντας ότι «το εύρημα ανοίγει νέες δυνατότητες για τη φλούδα μπανάνας και την επεξεργασία άλλων φρούτων στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη βιοαποδομήσιμων συσκευασιών που αντικαθιστούν το πλαστικό». Η χρηματοδότηση αυτής της έρευνας δόθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργίας του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών.