Πανεπιστήμιο Πατρών: Ο κόσμος των μελισσών στο επίκεντρο της εκπαίδευσης

18/07/2025
3' διάβασμα
panepistimio-patron-o-kosmos-ton-melisson-sto-epikentro-tis-ekpaidefsis-358154

Νέους ορίζοντες για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών άνοιξε το «εργαστήριο» μελισσοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας στο Μεσολόγγι, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να εφαρμόσουν χειρισμούς, να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία και να αναπτύξουν πειραματικά σχέδια για τις πτυχιακές τους εργασίες. Μια εμπειρία ουσιαστικής εκπαίδευσης, όπως επισημαίνει η κοσμήτωρ της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, Μαρία Παπαδάκη, καθηγήτρια Χημείας και Διεργασιών Περιβάλλοντος, που συνδέει άμεσα τη θεωρία με την πράξη και καλλιεργεί σεβασμό για τη φύση και τα οικοσυστήματα.

Με αφορμή το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, η κα Παπαδάκη τονίζει πως οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τον «φανταστικό» κόσμο των μελισσών, να διερευνήσουν και να περιπλανηθούν στον καινούργιο και άγνωστο κόσμο αυτών των χαρισματικών εντόμων. «Ο τρόπος που “σκέφτονται” οι μέλισσες, ο τρόπος που αντιδρούν στις μεταβολές της αρμονίας που υπάρχει σε έναν υπεροργανισμό, η συμβολή του ανθρώπου στη διατήρηση του πληθυσμού των μελισσών και ο σεβασμός που πρέπει να επιδεικνύει ο άνθρωπος σε αυτόν τον συνδετικό κρίκο της ζωής με τη φύση είναι κάποια από τα βιώματα των νέων επιστημόνων που αναπτύχθηκαν μέσα από εμπλουτισμένες διαλέξεις, οι οποίες προσέφεραν συμπυκνωμένη τη γνώση που απορρέει από πολυετή μελέτη και πρακτική εμπειρία στο αντικείμενο και από την άμεση επαφή τους με τις μέλισσες μέσω του μαθήματος της μελισσοκομίας», αναφέρει η κοσμήτωρ.

Η ίδια προσθέτει: «Ξεκινώντας με λίγες κυψέλες, αλλά με πολύ μεράκι για τη μόρφωση των νέων, αναπτύχθηκε ένα “εργαστήριο” μελισσοκομίας στο Τμήμα της Γεωπονίας. Αυτό έγινε εφικτό με την ενθουσιώδη και πολυεπίπεδη συμβολή ανθρώπων εντός και εκτός του Τμήματος Γεωπονίας, οι οποίοι αναγνώρισαν την αξία της ύπαρξης και της προσφοράς ενός τέτοιου εργαστηρίου προς τους φοιτητές».

Σημαντική υπήρξε και η οικονομική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών, που επέτρεψε την προμήθεια των πρώτων κυψελών και των απαραίτητων αναλωσίμων. Παράλληλα, η προσφορά επιπλέον κυψελών από τους μελισσοκόμους Ιωάννη Καραμπατζάκη, Στέλιο Γκαλινίκη και Ιωακείμ Πριονά, καθώς και η δωρεάν μεταφορά τους από τη Βόρεια Ελλάδα, ενίσχυσαν ουσιαστικά το εγχείρημα. Παράλληλα, η βοήθεια του Ιωάννη Μάρκου, με τη δωρεάν προσφορά και μεταφορά χώματος για την επιχωμάτωση του περιβάλλοντος χώρου, συνέβαλε στην επέκταση του μελισσοκομείου και στη μελλοντική καλλιέργεια μελισσοκομικών φυτών.

«Πλέον, δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους φοιτητές, έμπρακτα, να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν τους μελισσοκομικούς χειρισμούς του έτους, να αποκτούν μεγαλύτερη εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να διεξάγουν ένα αξιοσημείωτο εύρος πειραμάτων στο πλαίσιο των πτυχιακών τους εργασιών. Το “εργαστήριο” της μελισσοκομίας έκανε τις βιωματικές εμπειρίες των νέων μας πιο πλούσιες», καταλήγει η κα Παπαδάκη.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: